Gyógynövény és torna

Gyógynövény és torna

Hiába népszerűek a könnyű kis vacsorák, az ember bizony sokszor túl lő a célon, mert nem tud ellenállni egy-egy nagyobb szabású lakomának. Nem is gondolnánk, mennyi gyógynövény lehet segítségünkre abban, hogy a gyomrunk békéjét visszaállítsuk. Ebből kifolyólag célszerű lehet a gyógyszeres fiók mellett megtölteni egy gyógyfüves fiókot is – az alábbiakkal.

Hiába népszerűek a könnyű kis vacsorák, az ember bizony sokszor túl lő a célon, mert nem tud ellenállni egy-egy nagyobb szabású lakomának. Nem is gondolnánk, mennyi gyógynövény lehet segítségünkre abban, hogy a gyomrunk békéjét visszaállítsuk. Ebből kifolyólag célszerű lehet a gyógyszeres fiók mellett megtölteni egy gyógyfüves fiókot is – az alábbiakkal.

Kamilla nyugtatásra

A gyulladt, irritált nyálkahártya megnyugtatására a legmegfelelőbb gyógynövény a kamilla. Gyulladásgátló, görcsoldó és szélhajtó hatású. Gyomorpanaszok esetén kora reggel fogyasszon el két csésze kamillateát, majd bújjon vissza az ágyba, és 5-5 percig feküdjön hanyatt, hason illetve mindkét oldalán, hogy a tea gyomra minden részével érintkezhessen. A pihenés is gyógyít - erősíti a kamilla hatását.

Ánizs és édeskömény keverék a felpuffadt hasra
A legtöbb emésztési zavart fokozott gázképződés, puffadás kíséri. A leghatásosabb természetes szélhajtó az ánizs, az édeskömény és a konyhai kömény. Gyógyászati célokra tehát e növények termését használd, a jobb hatás érdekében lehetőleg mozsárban megtörve.

Szennatea székrekedésre

Ha átmeneti zavarról van szó, a szennatea gyors és hatékony megoldást jelenthet. Fontos, hogy a teát csak néhány napig szabad inni, mert a hatása drasztikus.

Szedertea hasmenésre

A honi szeder magas cseranyag tartalma miatt igen hatásos, a szárított bogyóból kiváló tea készíthető. A készen kapható teák minősége ellenőrzött, ezért ajánlott ezeket fogyasztani.
Tegyen másfél deci vízhez 20-30 gramm teát – két tasak – és főzze kis lángon egy negyed órát, majd szűrje le, és hagyja állni 10 percet. Az elkészült teát hidegen fogyassza. A hasmenés intenzitásától függően a teaivást ismételni lehet, nagyjából kétóránként.

Borsmenta és cickafark görcsoldásra
Ha gyomra érzékeny és hajlamos görcsös fájdalmakra, akkor a kamillát keveje a görcsoldó borsmentával és a nyugtató hatású cickafarkfűvel egyenlő arányban. Naponta háromszor fogyassza ezt a keveréket, minden alkalommal frissen készítve, körülbelül 15 perccel étkezés előtt. A teát forrázás után fedje le, nehogy az értékes hatóanyagok elillanjanak.

Jóga

A teázás mellett igen jó hatású a jóga. Abban különbözik a legtöbb mozgásformától, hogy vannak kifejezetten az emésztőrendszert célzó gyakorlatai is. Ezekkel át lehet mozgatni a bélrendszert, meg lehet változtatni a vérkeringést egyes területeken, sőt, jógával az idegrendszer tónusa is folyamatosan szabályozható.

Hasi légzés
Végezze a gyakorlatot először hanyatt fekve. Tegye egyik kezét a hasára úgy, hogy a hüvelykujja a mellkasához ér – így ellenőrizze, hogy a mellkas nem mozdul. Próbálja meg a levegőt közvetlenül a hasába, a tüdő legalsó részébe szívni.
• Hatás: a lefelé mozgó rekeszizom olyan masszázsban részesíti a hasi szerveket, amely elősegíti azok helyes működését.

Térdfelhúzás
Ez a legegyszerűbb gyakorlat, ami a vékonybelek működését segíti. Ülve vagy fekve is végezhető: az egyik lábat behajlítva keze segítségével húzza olyan közel a mellkashoz , amilyen közel csak tudja Tartsa meg a lábát, és közben lassú hasi légzéssel lélegezzen. A gyakorlatot mindkét oldalra végezze el tízszer.
• Hatás: a térdfelhúzás oldalirányú masszázzsal mozgatja át a beleket.

Szöcsketartás

Feküdjön hasra. Nyújtsa ki karját, a lábakat zárja össze, majd lassan emelje a karokat és a lábakat egyszerre. A nyújtást három-négy lélegzetvételnyi ideig végezze folyamatos légzés mellett. Ezután ereszkedjen vissza.
• Hatás: a székrekedést a hasonfekvésben végzett tornagyakorlatok is segítenek megelőzni vagy megszüntetni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook