Érzelmek viharában

Érzelmek viharában

Érzelmek ezrei futnak bennünk végig nap mint nap. Tények és tévhitek az érzelmekről.

Érzelmek ezrei futnak bennünk végig nap mint nap. Tények és tévhitek az érzelmekről.

Feldmár András – a jó nevű, magyar származású, Amerikában praktizáló pszichoanalitikus – szerint az érzelmek közvetítése, definiálása az egyik legnehezebb dolog a világon. Elvégre egyetlenegy érzelmét sem képes más érezni. Minden apró érzés egyéni: az adott nyelv szókincsétől, illetve a másik fél empatikus adottságaitól függ, hogy mennyire tudja átadni őket neki. És bár élhetünk hasonlatokkal, a tökéletes leírás képtelenség. Ha valakinek azt mondja, szerelmes belé, nem értheti, amit mond. Legfeljebb átfordíthatja arra a szerelemre, amit ő érez vagy érzett a múltban. De a kettőjük szerelme minden bizonnyal különbözik. Az érzelmek tehát megfoghatatlan, elmagyarázhatatlan dolgok, melyek olykor számunkra is érthetetlen módon keletkeznek, vagy éppen múlnak el. Hát nem érdemes minél többet megtudni róluk?

Mi az érzelem?

A Wikipédia szerint a pszichológiában és a köznyelvben az érzelem a személy létérzetének, mentális (lelki) állapotának (tudatának) egy aspektusa, vonatkozása, amely rendszerint az illető belső (szociális) és külső (fizikai) érzékelésének érzetéhez kötődik, azon alapszik.
A félelem egyike az evolúció folyamán kialakult alapérzelmeknek. Amikor félelmet érez, előrevetíti a helyzetből eredő – ám nem az adott pillanatban bekövetkező – fájdalmat, vagy más negatív érzést.
Az érzelmeknek nagy szerepük van a tanulásban. A jól sikerült dolgokat azért igyekszünk megismételni, a rosszakat pedig elkerülni, mert tudatunk emlékeztet minket az adott dologgal kapcsolatos örömre vagy éppen bánatra.
Az emberi döntéseket alapvetően két csoportba oszthatjuk, az értelmen és az érzelmen alapuló döntésekre. Az előbbi kizárólag a racionalitáson alapszik, az utóbbi pedig minden rációt nélkülözve, emóciókra támaszkodik. Hogy melyik a helyes, mindig az adott helyzet, illetve az adott személyiség dönti el.
A nők és a férfiak érzelmi élete sok mindenben különbözik. Bár alapérzelmeink megegyeznek, sőt mindkét nem képes ugyanazokra az érzelmekre, az érzelmi emlékezetünk teljesen más. A nők sokkal pontosabban és erősebben emlékeznek érzelemdús eseményekre, mint a férfiak, sőt ilyen esetekben az agyuk más területe aktiválódik.
Az, hogy a férfiak ritkábban fejezik ki érzelmeiket, nem csupán a megszokott társadalmi konvenciók kérdése. A titok a férfi- és a női agy közötti, biológiailag is bizonyított különbségekben rejlik.
A szeretet és az összetartozás érzése olyan fontos szerepet tölt be az ember életében, hogy akár az élettartamot is képes meghosszabbítani. Több kutatás is bizonyította már, hogy a házasságban élő és/vagy jó baráti kapcsolatokkal rendelkező emberek nagyobb eséllyel küzdenek le betegségeket, és hosszabb ideig élnek, mint azok, akik magányosan néznek szembe a problémáikkal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook