A fogselyem dicsérete

A fogselyem dicsérete

Már a középkorban rájöttek arra, hogy a fogközöket is meg kell tisztítani az ételmaradéktól. Ennek nem csupán esztétikai funkciója van (bár az sem elhanyagolható), hanem egészségügyi oka is. A fogak közzé beszorult ételmaradék elrothad, és fogszuvasodást okoz. Régen csontból készült fogvájóval próbálták megtisztítani e nehezen elérhető területet, később pedig cérnával. Mennyivel egyszerűbb manapság a viaszos, mentolos fogselymekkel! Legalábbis annak, aki használja…

Ennek nem csupán esztétikai funkciója van (bár az sem elhanyagolható), hanem egészségügyi oka is. A fogak közzé beszorult ételmaradék elrothad, és fogszuvasodást okoz. Régen csontból készült fogvájóval próbálták megtisztítani e nehezen elérhető területet, később pedig cérnával. Mennyivel egyszerűbb manapság a viaszos, mentolos fogselymekkel! Legalábbis annak, aki használja…
A fogselymet 1815-ben találták fel New Orleansban, ahol egy fogorvos azt ajánlotta pácienseinek, hogy használjanak selyemszálakat fogaik tisztítására. A tömeggyártás csak jóval később, 1882-ben kezdődött, s 1898-ban adtak ki szabadalmat a fogselyemre. A második világháborúig nagyon kevesen használták, s csak akkor vált népszerűbbé, amikor kifejlesztették a műanyag fogselymet, ami kevésbé foszlott, rugalmasabb volt és nehezebben szakadt. A népszerűsítési kampányok ellenére az Egyesült Államokban a lakosságnak mindössze 12%-a használ fogselymet, hazánkban ez az arány – vélhetően a hiányos tájékoztatás miatt – sajnos még kevesebb.
Mindennapi használatát a mai fogorvosok a fogkefés fogmosás kiegészítőjeként ajánlják. Fogmosás közben a fogkefe sörtéi csak nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a fogak közé. Az ott lerakódott plakk ún. fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezet. Manapság már viaszos fogselyem is kapható, amely könnyebben becsúszik a fogak közé, egyes típusai fluoridokkal vagy mentollal vannak átitatva.
Egy-egy alkalommal kb. 30 cm-t tépjünk le a tekercsből. Tekerjük fel a két középső ujjunkra, majd a hüvelyk- és mutatóujjunkkal feszítsük ki. Foganként haladva, tisztítsuk meg a fogfelszínt minden oldalon, különösen a fogközökben. Óvatosan az íny alá is menjünk be, onnan kifelé „terelve” a lerakódást. Minden foghoz újabb részt használjunk a fogselyemből. Ne a fogközre merőlegesen, hanem a fogakra ráhajtva tisztítsunk, így nagyobb felületet érünk el egyszerre.
A fogselyem használata közben fellépő vérzés oka ínygyulladás, esetleg a túl durva használat lehet. Rendszeres és helyes alkalmazás esetén az ínygyulladás megszűnik. Fogpótlásokon az ételmaradékok még jobban megtapadnak, így ott különösen fontos a fogselyem használata.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook