A kiteljesedés élmény elérése

A kiteljesedés élmény elérése

Minden sporttevékenység lényege, a kiteljesedés élmény elérése. De hogyan döntsük el, hogy milyen sportot válasszunk?

Minden sporttevékenység lényege, a kiteljesedés élmény elérése. De hogyan döntsük el, hogy milyen sportot válasszunk?

Amelyik sportág valamilyen módon arra ösztönöz bennünket, hogy megvalósítsuk benne önmagunkat, az lesz a jó választás. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy szeressük, amit csinálunk. Ez a munkánk során sem hátrány, de amennyiben egy sportban találjuk meg a kiteljesedést, úgy testileg-lelkileg felszabadulhatunk a hétköznapok monotonitásából.

 

Sportpszichológia

Kétféleképpen állhatunk hozzá egy sporttevékenységhez:

  1. Sikerorientáció
  2. Kudarckerülő magatartásforma

A sikerélmény elérésének legfontosabb feltétele, hogy legyen előttünk konkrét cél, amit el akarunk érni a sporttevékenység során. Fontos hogy a végső célhoz vezető úton kisebb alcélokat fogalmazzunk meg, amelyek teljesítése révén egyre közelebb kerülhetünk a számunkra elvárt eredményhez.

A sikerorientált személy olyan reális célokat állít fel magának, amelyek képességihez mérten teljesíteni tud. Tehát ez nem lehet se túl magas, se túl alacsony elvárás, mert az előbbi szorongást, az utóbbi, pedig unalmat eredményezhet.

A kudarckerülő attitűd jellegzetessége, hogy a személy olyan alacsony elvárásokat tűz ki maga elé, amelyek jóval kisebb energiát és összpontosítást igényelnek, mint amire egyébként képes lenne, a biztos siker elérésének reményében. Ezzel megakadályozza a kudarcélmény kialakulását, ami bár bizonyos mértékig megelégedettség érzését kelti, azonban amennyiben hosszú távon nem emeli fel a saját maga által megfogalmazott elvárások színvonalát, akkor egy idő után elmúlik a sikerélmény, és az unalom és monotonitás veszi át a szerepet, valamint a fejlődés lehetőségét is elvágja maga előtt a személy.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook