Napégésre házilag

Napégésre házilag

Mit tegyünk, ha már leégtünk?

A média és a szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, milyen veszélyes az erős napsütés és az UV-sugárzás. Hiába figyelünk azonban oda, néha megtörténik a baj. Ha rövid időre megyünk ki a napra, vagy árnyékban töltjk a délutánt, hajlamosak vagyunk elbliccelni a fényvédelmet, vagy ha egyszer be is kentük magunkat naptejjel, elfelejtjük ezt megismételni.


Az IRIX nevű magyar spray már nagyanyáink égési sérüléseit is enyhítette, de ha nincs otthon semmilyen hűsítő készítmény, akkor se keseredjünk el!

 

Fontos, hogy a leégett bőrt ne kenjük be rögtön testápólóval, vagy zsíros és olajos krémekkel, mert eltömíti a pórusokat. A legjobb, ha tiszta vízzel hűsítjük magunkat.


A víz ilyenkor nem csak külsőleg, de belsőleg is csodát művel. A bőr az égés hatására kiszárad, ezért érdemes belülről is hidratálni. Még jobb, ha tejet iszunk, ami a regenerációt segítő vitaminokat tartalmaz.


Ha már a hűtő környékén járunk, a paradicsom, az uborka és a burgonya is nyugtató hatású, ha vékony szeletekre vágva a bőrünkre tesszük.
Korunk csodaszere, az aloe vera is segíthet. Akár a növény levele, akár a belőle készült krémek is látványos javulást eredményezhetnek. Az aloe vera antibakteriális hatású és serkenti az immunrendszert, így gyorsabban gyógyul a bőr.


Hagyományosabb módszer a kamilla vagy a körömvirág, amikből teát főzve és azt lehűtve remek borogatást készíthetünk a frisségésre. Az utóbbiból készült krémet is használhatjuk, de csak akkor, ha már megnyugodott egy kicsit a bőrünk.

 

Amennyiben a hűsítés ellenére a fájdalom nem enyhül, esetleg hólyagok keletkeznek a bőrön, vagy az égés mellett fejfájás, nyakmerevség, szédülés vagy rosszullét jelentkezik, feltétlenül forduljatok orvoshoz.

(borítókép: greatist.com)

 
 
 
 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
21
22
23
24
27
28
29
30

Közösségi oldalainkMédia ajánlat - impresszum

Facebook