A Tanár úr rendel

Játszhatatlan bunker vagy labda esetén könnyítés céljából lehet-e kivinni a labdát a bunkerból?

Játszhatatlan bunker vagy labda esetén könnyítés céljából lehet-e kivinni a labdát a bunkerból?

Alapszabály: Bunkerból labdát kivinni büntetés nélkül SOHA nem lehet.

1. példa: A bunker tele van esővízzel, teljesen játszhatatlan. A labdát kihalászhatjuk, és az eredeti helye és a zászló vonalában hátravihetjük a bunker mögött, akármilyen távolságra, a bunkeren kívülre is.
A rendellenes talajviszonyok, azon belül az alkalmi vízre vonatkozó szabály más lehetőségeket is nyújt, de azok büntetés nélkül csak a bunkeren belül alkalmazhatók. Ugyanez a szabály megengedi, hogy ezek helyett a lábdát a fenti módon kivigyük a bunkerból, de akkor az „ingyen könnyítés” nem érvényes, egy büntetőt fel kell írnunk.

2. példa: A bunkerban nem áll az esővíz, de egy korábbi zápor mély árkokat, vízmosásokat hagyott maga után. A labda egy ilyen árokba szorult be mélyen, ténylegesen játszhatatlan. A labdát egy büntetőért kivehetjük az árokból, visszavihetjük arra a helyre, ahonnan a bunkerba ütöttük, ott ejthetjük, és újra játszhatjuk.
A játszhatatlan labdára vonatkozó szabály szerint lennének más könnyítési lehetőségek is, de azok csak a bunkeren belül engedélyezettek. Azonban egyikük sem alkalmazható büntetés nélkül.

Ügyeljünk arra, hogy a két lehetőséget ne keverjük. A játszhatatlan labda csak a bunkeren belül vihető hátra, azon kívül nem. A tócsából kivett labda csak a bunkeren kívül vihető hátra, azon belül nem.

Megjegyezzük, hogy a Versenybizottság, alacsonyabb szintű versenyeken minősítheti a vízzel részben vagy teljesen megtelt bunkereket építési területnek. Ez esetben a megfelelő szabály alkalmazásával a labdát büntetés nélkül kivihetjük. Azonban ilyenkor ezt nem a bunkerból, hanem az építési területről tesszük.

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés