A szlovén torna tanulságai

Somogyi Bence június első hétvégéjén részt vett a Szlovéniában található Livada Golfpályán lezajlott Slo Tour 2021 versenyén. Somogyi Györggyel a háromnapos torna tanulságiaról beszélgettünk. 

 

Milyen élményekkel és tanulságokkal tértetek haza?

Mivel idén ez volt Bence első három napon át tartó WAGR versenye, egy vadonatúj ütőszettel vágtunk neki a játéknak. Az új ütő shaftjának alsó része egy picit keményebb, mint a korábbié, így a fiam ütései laposabbá váltak. Ebből adódóan sajnos számos szakaszon túlütötte a labdát, ezért elhatároztuk, egy ideig ismét a régi, puhább ütőt használja. Valószínűleg néhány hónapot még várni kell majd, hogy a keményebb shaft emelkedése megfelelő legyen. Gyakran előfordul, hogy a fitting eredményei és a játékos technikai háttere még nincs összhangban, ahogyan az esetünkben is történt. Ezzel az értékes szakmai tanulsággal tértünk haza a bajnokságról.

 

Mesélj egy picit a versenyről!

Bence első nap nyújtott kiváló teljesítményét a második és harmadik nap kevésbé sikeres eredményei követték, amelynek oka nem is annyira az ütőválasztás, mint inkább a tény, hogy még nem érett meg annyira a játéka, mint az előző szezon végén. A Slo Tour 2021-es golftornáján egy szenzációs mezőny jött össze: a tábla első tíz játékosa egytől egyig pluszos hendikepű, világranglistás versenyző volt. Nagyszerű élmény volt együtt játszani Bertényi Bencével és Horváth Ákossal, akik kimagaslóan jó formában küzdötték végig a három napot. A lányok mezőnyében kevés játékos indult, ők szerényebb eredményeket hoztak. Jaczkovics Emma ennek ellenére gyönyörű teljesítményt nyújtott, ő lett a női kategória győztese. A verseny szervetéséről és lebonyolításáról elmondható, hogy a livadai pálya a szokásos, kitűnő minőségben – bár kissé elázva – várta a versenyzőket. Azok a junior sportolók, akik a nemzetközi golf világában szeretnének érvényesülni, kizárólag ilyen színvonalas, fehér elütős bajnokságokon szerezhetnek szakmai rutint és tapasztalatot. Az egyetlen lehetőség az Európa élmezőnyéhez való felzárkózásra, ha gyerekeink a Slo Tour-hoz hasonló megmérettetéseken vesznek részt. A hazai ranglista-kiírás jelenleg sajnos nem kedvez a versenysportnak, külföldön a fiatalok 500-600 méterrel hosszabb pályákon, több napon át tartó versenysorozatok keretein belül tesztelhetik tudásukat.

 

Mi a következő állomás?

Bár a Svájci Junior Tour listáján is ott szerepelt Bence neve, és az ausztriai Wiesberger Junior Tour-ra is szívesen jelentkezett volna, mindkét ország kizárta a külföldi juniorokat az indulás lehetőségéből. Olyan résztvevők jelentkezését fogadták csak el, akik az adott országok állampolgárai, vagy egy helyi klub tagjai voltak. Bence útja ezért ismét Szlovéniába vezet, az A-válogatott meghívására a ljubljanai Arboretum Golfpályára látogatunk, illetve néhány WAGR-minősítésű versenyen is szeretnénk indulni. A Münchener Golf Club edzőtáborába is meghívást kaptunk, ezt követően pedig irány a Magyar Bajnokság. Ha ezen is túl vagyunk, a következő állomás a tizenhat év alattiak európai szintű megmérettetése, a Young Masters, amely kivételes lehetőség a junior korú golfozók számára, hogy tehetségüket nemzetközi környezetben is megcsillogtassák.

 

Fotó: Somogyi György 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés