Egy nehéz időszak margójára

Károly Ádám, a Pannonia Junior Academy tehetsége, nehéz időszakot tudhat maga mögött. A tavalyi évben betegségek nyomták rá bélyegüket szezonjára, idén azonban már teljes erőbedobással készül az előtte álló versenyekre. Minderről az apuka, Dr. Károly Pál számolt be nekünk.  

 

Hogy érzitek magatokat az Akadémián?

2017 ősze óta Szigeti Csaba, illetve 2018 januárjától a Pannonia Junior Akadémia Böndicz Gergő segíti Ádámot a felkészülésben. Nagyszerűen érzi magát az akadémián és mindkét edzőjével nagyon jó kapcsolatot ápol, az aktuális célokat és terveket is közösen beszélik meg. Szerencsések vagyunk, hiszen kiválóan együtt tudunk működni Csabával, Gergővel, és az Akadémiával, illetve a két edző is remekül kijön egymással.

Hogyan alakult a tavalyi évetek? 

Számunkra a tavalyi év Ádám betegsége miatt nagyon nehezen indult, már a pandémiát megelőzően is. Súlyos vírusfertőzése volt, amely január végétől február közepéig tartott, ez idő alatt két hétig lázas volt, egy hétig pedig kórházban feküdt. A betegség testileg-lelkileg is megviselte, lemaradt a spanyolországi edzőtáborról, illetve a ciprusi Winter Cup-ról. Így indult számára a tavalyi szezon, majd ezt követte rögtön a járvány okozta felfordulás.

Betegségét követően három-négy hónapba telt, mire fizikálisan és lelkileg felgyógyult, az edzői szerint megfelelően teljesített és kiváló ütemben fejlődött. Hogy “szimmetrikusan” zárjuk a versenyidőszakot, az év végén koronavírusos lett, éppen a Pannonia Masters alatt, ami szintén rányomta a bélyegét a szezonra. Bár a pandémia okozta online oktatás kétségtelen előnye, hogy Ádám a többiekhez hasonlóan több időt tudott szentelni a gyakorlásnak és sokat tartózkodott a pályán, sajnos számos verseny elmaradt, és emiatt kevesebb lehetősége volt golfos tapasztalatot szerezni. Csupán egy külföldi versenyen volt módja részt venni. Utólag visszagondolva megállapíthatjuk, hogy amennyivel több szabadidőt adott az online oktatás, a kizökkent életritmus és a korlátozott utazási lehetőségek, annyival többet vettek el tőle és társaitól.

 

A körülmények ellenére Ádám mégis nagyszerű eredményeket mutat fel. Hogy készül a versenyekre?

Ádám sokat és rendszeresen edz, a gyakorlókör-napokon általában jól játszik, a versenyeredményein azonban még a tapasztalat és a versenyrutin hiánya tükröződik. Ezen kell elsősorban változtatni. Az édesanyja felügyelte a gyógyulási időszakot, így természetesen odafigyelt arra, mikor és milyen ételeket fogyasszon, milyen legyen a pihenés és az edzések aránya. Ádám a lábadozása időszakában csak nagyon könnyű mozgásokat végezhetett: a rövidjátékkal kezdett, főként a chipet, a pitchet és a puttolást gyakorolta. Ezt követően a hosszújátékra helyezte a hangsúlyt, sokat sétált, de még nem lehetett nagyon terhelni. Gyorsan el akartuk felejteni ezt a kellemetlen időszakot.

Decemberben, amikor véget ért a szezon, már erőnléti edzéseket is folytatott, de mivel az edzőtermek be voltak zárva, nehezen kapott szakmai segítséget, de ez is megoldódott Fedeli Niki szíves segítségével. A járvány abban is korlátozta a golfjátékosokat, hogy az edzőtermek, a személyi edzők csak korlátozottan álltak rendelkezésre.

 

Milyen tervekkel vágott neki Ádám az idei szezonnak?

Szerencsésen túl vagyunk a nehéz időszakon, a kellemetlen emlékeken, és a 2021-es szezon már lényegesebben szerencsésebben indult, mint a korábbiak, mert sem betegség, sem sérülés, sem műtétek nem akadályozták a terveinket. Az idei céljainkat jelentősen befolyásolhatja a pandémia olyan szempontból, hogy lesz-e lehetőségünk külföldi versenyeken is részt venni. A hendikep-elvárás már bonyolultabb kérdés, hiszen akár versenyről versenyre is változhat, attól függően, melyik nyolc sikerült a legjobban az utolsó húszból. Ádám mindenesetre szeretne elindulni a nagyobb magyar versenyeken, illetve néhány külföldi versennyel is szeretnénk gazdagítani a versenynaptárunkat.

 

Kép: Károly Ádám


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés