Hogyan válasszunk edzőt?

 

Interjú Dr. Hegedűs Gáborral - 3. rész

 

Hosszú évek óta tevékenykedő hazai golfoktatóként, élsportolói múlttal rendelkező szakemberként mi a véleményed, hogyan válasszunk edzőt?

 

Kiváló kérdés! A járvány ideje alatt meglepően nagy számú új játékost üdvözölhetett a magyar golfvilág. Az edzőválasztás során több szempontot is érdemes figyelembe venni, többek között azt, milyen korban kezdi el az ember a golfot és milyen célok lebegnek a szemei előtt. Nem mindegy, hogy egy fiatal, dinamikus játékosról van-e szó, aki profi golfozói babérokra tör és néhány éven belül már major bajnokságokat szeretne nyerni, vagy egy ötven év körüli hobbijátékosról, aki már számtalan sportot kipróbált és a golfot leginkább az élvezet kedvéért játssza. Magyarországon jelenleg viszonylag kevés – húsz-huszonöt - edző közül lehet választani, így érdemes először - egyedül vagy egy baráti társaságban - ellátogatni egy golftanfolyamra - megfigyelni, melyik edző szimpatikus, és ki az, akinek barátságos és hatékony a kommunikációs és oktatási stílusa. Az is óriási segítség, ha a kezdő játékos az otthonához vagy a munkahelyéhez közel eső pályát választ, hiszen így nagyobb az esélye, hogy hetente több alkalommal is be tudja iktatni a gyakorlást a napirendjébe.

A szakmaiság mellett rendkívül fontosnak tartom, hogy szimpátia alakuljon ki az edző és tanítványa között, és hogy jól érezze magát a játékos az oktató óráin. Ez a komfortérzet persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy folyamatosan viccelődni és szórakozni kell, inkább azt, hogy a kommunikáció megfelelően, jó hangszínnel és sebességgel működjön és a magyarázatokat is könnyedén megértse a tanuló. A jó oktatónak tisztában kell lennie azzal, hogy minden tanítvány más: van, akinek mondani, van, akinek mutatni kell; léteznek vizuális típusú emberek, akik szívesen néznek golffal kapcsolatos videókat és olyan növendékek is, akik számára a szóbeli magyarázat hatékonyabb segítséget jelent, sőt, olyanok is, akik azt szeretik figyelni, amint az edző egy játéktársának mutatja be a mozdulatot a range-en. A fiam gitártanára például egy igen lezser olasz zenész volt, akivel csodálatos kapcsolatot ápolt, olyannyira, hogy soha nem is akart más tanárhoz járni, de az is igaz, hogy a gitárral soha nem voltak nagyratörő tervei. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az alapokat egy kezdő tudásszinten lévő tanár is át tudja adni, de ez nem igaz, hiszen a legfontosabb információk – a fogás, az ütő dőlésszöge, az alapbeállás, stb. – azon játékosok számára nélkülözhetetlenek, akik a későbbiekben komolyan szeretnének foglalkozni ezzel a sporttal és nem szerencsés, ha ezen alapokat a későbbiekben kell majd finomítani! Időnként megfeledkezünk róla, hogy a kezdési fázis az egyik legfontosabb időszak a golftanulás során! Ha egy kezdő golfcsoportba bekerül az ember, az alapokat megfelelően kell elsajátítania. Mivel a pályafutásom során játékosként a profi versenyzői szintig és a magyar bajnoki címig is eljutottam, a tanítási módszeremben - több magyar bajnokot tanítottam - is megpróbálom átadni mindazt, amit annak idején kaptam.

 

Kép: Dr. Hegedűs Gábor


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés