Nem DeChambeau-hasonmásokat nevelek

 

A profi edzővel és játékossal, Hahn Árpáddal beszélgettünk a 2021-es tervekről és lehetőségekről, edzésmódszereiről, illetve a mindennapok változásairól a vírus ideje alatt.

 

Hogyan értékelné a téli időszakot golfedzői szempontból?

Az idei céljaim pontosan ugyanazok, mint a korábbi években. A tavalyi szezonban elmaradtak a magánéleti utazásaim a járvány miatt elmaradtak. Az utóbbi időszak szerencsésen alakult, mert a téli hónapok alatt folyamatosan tudtam képezni, edzeni magamat, ami annak is köszönhető, hogy a viszonylag enyhe tél során a pályák nyitva tartottak.

 

Milyen tervekkel indítja a 2021-es golfszezont?

Tavaly sajnos csak egy nemzetközi bajnokságon tudtam részt venni, idén már a cseh és szlovák profi versenyeken is szeretnék indulni, persze csak akkor, amikor a korlátozásokat feloldják. Természetesen az itthoni, több állomásból álló megmérettetések is fontosak a számomra. A golfoktatás sem szünetelt az elmúlt hónapokban, a szabályok betartásával egyéni edzésben tudtam részesíteni azokat a tanítványaimat, akik jelezték, télen is szeretnének órákat venni tőlem.

 

Milyen edzésmódszert javasol a tanítványainak?

Bár az évek során kialakult egy sajátos oktatási stílusom, azért azt is figyelembe kell venni, hogy minden játékosnak egyéni a mozgása és a játéka. Az oktatás során igyekszem ezt figyelembe venni és az adott tanítvány jellegzetes stílusjegyeit erősíteni, ahelyett, hogy a saját módszeremet ráerőltetném. Nem az a célom, hogy a növendékeim DeChambeau-t utánozzák, hanem egy évek során kialakított, ám személyre szabott technikát szeretnék átadni nekik. Arra törekszem, hogy a tanítványaim elsajátítsák a golf swing megfelelő elemeit. Az a gond, hogy a téli hónapok során valódi kihívás a rövidjátékot gyakorolni, mert ebben az évszakban a greenek erre még nem alkalmasak. Ilyenkor leginkább a hosszújátékot van módunk fejleszteni. Télen szerencsénkre nyitva volt a St. Lőrinc Golf Club, így a pályajátékot is gyakorolhattuk. Az indoor gyakorlás lehetőségei is adottak, ám a járványhelyzet miatt figyelni kellett arra, hogy egy légtérben egyszerre csak két vendég tartózkodjon. Reméljük, hogy a továbbiakban is elkerül bennünket a fertőzés.

 

Mely tanítványait emelné ki, mint ígéretes tehetségeket, akiket később rangos versenyeken is szeretne indítani?

Három junior korú, kiemelkedő tehetségű játékos nevét szeretném megemlíteni: Horváth Erik, a tizenöt éves Zingale Lidia Lena, és a mindössze tizennégy Kovács Gergő kiváló esélyekkel pályáznak az ifjúsági válogatottban való részvételre. A szenior kategóriában külön kiemelném Nagy Rékát, aki az élmezőnyhöz tartozik, Batta Krisztina szenior válogatott hölgyeinek csapatát erősíti. Az említett játékosokon kívül is számos profi magyar golfozó van, akik remek teljesítményt nyújtanak.

 

Milyen megmérettetéseken indulnak a tanítványai?

A szövetségi versenyek rendkívül fontosak a számunkra. Szeretném, ha a tanítványaim a tizennyolc szakaszos pályákon zajló megmérettetéseken indulnának, ugyanis az ezeken a versenyeken nyújtott teljesítmény mutatja meg, milyen formában vannak. Bevallom, kicsit sajnálom, hogy ilyen drága a versenyeken való részvétel, és örülnék, ha a jelenleginél is kedvezőbb feltételeket biztosítanának a játékosok számára. Idén arra törekszünk, hogy minél kevesebb ütésszámmal tudjanak stroke-ot játszani, ez a szempont ugyanis sokkal fontosabb, mint az, hogy mennyi egy játékos hendikepje. Szeretném, ha tehetséges játékosaim sikereket érnének el és bekerülnének a válogatottba.

 

Kép: Hahn Árpád


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés