Ez már a második bezártságban töltött húsvét sok országban

 

Tavaly után idén már másodszorra marad el Spanyolország hagyományosan legnagyobb ünnepe a Húsvét. Tradicionálisan végeláthatatlan körmenetek, csuklyás tömegek lepnék el az utcákat. A tiltások ellenére néhányan azért a templomokban ünnepelték meg a Szent Hetet. Aragóniában a világon egyedülálló szokás a nagypénteki dobolás, amit idén a bezártság miatt az erkélyekről lehet hallani.

 

Rendőrök ellenőrzik a kimenő forgalmat Lisszabonból Portugáliában. Általában a portugál családok többsége elutazik az ünnepek alatt. Idén azonban kizárólag nyomós indokkal hagyhatják el lakóhelyüket az emberek. Portugália az újranyitás második szakaszára készül április 5-én. Kinyithatnak a sportcsarnokok, valamint a műemlékek, és a harmadik osztályosok elkezdhetik a jelenléti oktatást.

 

Szigorúan ellenőrzik Litvániában a buszokon, illetve vonatokon utazókat. Az embereknek dokumentumokkal kell igazolniuk, hogy okkal hagyják el a lakhelyüket. A szigorított kontroll április 6-áig tart.

 

Svájcban felkészültek az ilyenkor szokásos megnövekedett forgalomra és hatalmas dugókra, ami alól csak a tavalyi év volt kivétel a pandémia kezdete miatt.

 

Ausztria túl van húsvéti lezárás első napján. Április 1-11-ig van érvényben a 24 órás kijárási tilalom az ország három keleti tartományában. Az emberek csak abban az esetben hagyhatják el az otthonaikat, ha munkába, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy másoknak segíteni mennek. Az üzletek zárva vannak ez alól csak az élelmiszer boltok, drogériák és gyógyszertárak a kivételek. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a korlátozások betartását. Ezen kívül mostantól Bécs bizonyos részein a köztereken is kötelező az FFP2-es maszk viselése.

 

Tovább szigorított Szlovénia és Horvátország a kiugróan magas új fertőzésszámok miatt. Szlovéniában április 11-éig van érvényben a vesztegzár, ami alól csak a húsvét a kivétel. Az ünnepeket maximum két háztartás tagjai tölthetik együtt.

 

A hatezer férőhelyes hajó az MSC Grandiosa fedélzetén két ezer utassal szerdán elindult Genovából. Míg tavaly ilyenkor gócpontoknak tartották az ehhez hasonló hajókat, mára a tengerjáró hajók a lettek majdnem a legbiztonságosabb Covid-mentes üdülési formák.

 

Forrás: Euronews

Kép: Életmód hírek


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés