A golfot élvezettel kell játszani

Hogyan fonódik össze egy kínai szakot végzett filológus életében a golf és a kungfu szeretete és hogyan egészíti ki egymást a két sport? Hogyan segíthet a golfjáték a stresszes hétköznapok során? Minderről a páratlanul sokoldalú Nagy Réka mesélt nekünk.  

 

Mi újság veled, hogyan telt az elmúlt időszak?

Nagyon eredményesen telt a tél, mert szinte végig lehetőségem volt a pályán és a range-en játszani, ezért nagyon sokat tudtam edzeni. Összesen két olyan hetem volt, amikor arra kényszerültem, hogy a szimulátorban csiszoljam a golftudásomat. A járvány első hulláma idején elkezdtem rendszeresen futni, ami nem újdonság a számomra, hiszen régen teniszeztem, ami nem kevés szaladgálással járt. A napi rendszerességű futás mellett hat éve kungfuzom is, amely remek kiegészítősport, emiatt az idén lényegesen jobb az erőnlétem, mint tavaly volt. Szándékosan úgy edzem, hogy a pálya mind a tizennyolc szakaszán cipelem a táskát, hogy érezzem, elfáradok. 

 

Miért éppen a kungfura esett a választásod?

Érdekes módon éppen a golf hozta magával a kungfut. A Szent Lőrinc Golf Club pályáján találkoztam egy fotóssal, aki a versenyeket fényképezte, és akiről kiderült, hogy kungfuval foglalkozik. Jómagam kínai szakon végeztem az ELTE bölcsészkarán, sőt, két évet éltem Kína különböző részein - Nankingban és Port Arthurban - , ahol a csikungba is belekóstoltam. Mindig is szerettem volna kipróbálni a kungfut, de nem találtam Magyarországon számomra szimpatikus iskolát. Amikor azonban beleszerettem a golfba, kungfuedzésekre is elkezdtem járni. Ebben a sportban nagyon sok olyan gyakorlat van, ami a törzset, a karokat és a lábakat erősíti, ami a golfjátékra rendkívül előnyösen hat. Heti kétszer két alkalommal zajlanak az edzések, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy a golfban is nagyobbat és dinamikusabban üssek.

 

Talán előreláttad a jövőt, amikor úgy döntöttél, Kínában tanulsz?

Akkor még nem tudtam, hogy alakul a jövőm, a környezetem pedig nem támogatta a tervemet, olyannyira, hogy a tanáraim megpróbáltak a szüleim lelkére beszélni, hogy a kínai szak helyett inkább a jogi kart vegyem fontolóra. Mindenki azt mondta, ezt a nyelvet lehetetlen megtanulni, engem azonban éppen a kihívás vonzott! Ázsiai ételeket is szeretek főzni, a húzott tésztaleves a kedvencem. A buddhista tanítások szerint több életünk is van, így még az sincs kizárva, egyszer valamikor már éltem Kínában. A mai napig visszavágyom oda!

 

Mi a golffilozófiád?

A golfot alapvetően játéknak, élvezetnek, üdítő kikapcsolódásnak tartom, amely remekül ellensúlyozza a stresszes hétköznapok izgalmát. Ha az ember kellőképpen összpontosít, annyira belemerül a játékba, hogy minden gondját, baját elfelejti. Abban reménykedem, hogy minél többet gyakorlok, annál tökéletesebb lesz a játékom, és minél többet versenyzek, annál több rutint szerzek, és ezáltal az önbizalmam is nő.

 

Kép: Nagy Réka


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés