Behúzott kézifékkel nem lehet ötösbe kapcsolni - 1. rész

A jelentős teljesítmények mögött meghúzódó mentális felkészülés egy olyan terület, amely egyre nagyobb fényt kap a sport világán belül. A 2021-es szezon felkészülési időszakában Dr. Lénárt Ágota sportpszichológussal igyekeszünk körüljárni a mentális tréning legfontosabb szempontjait. Interjúsorozatunk első állomásán a tervezés és az új elemek elsajátítása kerül terítékre. 

 

Elismert sportpszichológusként milyen tanácsokkal szolgálna a hazai golfjátékosok számára?

Az egyik legfontosabb szempont a tervezés, amely nemcsak az edzési időt jelenti, hanem a versenyek megtervezését is. Amikor kezdődik egy új év, egy új szezon, érdemes elővenni egy naptárt, ahol az egész évet egyben lehet látni és megnézni, melyek lennének azok a versenyek, amelyeken szeretnének indulni. Érdemes külön megjelölni a kiemelt versenyeket is, hiszen azt is tudjuk, hogy folyamatosan nem lehet csúcsformában lenni. A magánéletünket, a munkánkat, a családi elfoglaltságokat is figyelembe kell vennünk, ezért már ebben a fázisban érdemes egy A és B tervet készíteni arra az esetre, ha valami akadályoztatás vagy váratlan esemény történik - például egy kisebb sérülés, vagy a munkánk miatt nem tudjuk tartani a tervet -, hogyan folytatnánk.

Meg kell határoznunk a szakmai feladatokat is: milyen téren kívánunk fejlődni és ezt hogyan akarjuk elérni, illetve heti hány órát szeretnénk rá fordítani? Van, aki a rövidjáték javítását, míg mások a puttolás csiszolását tartják fontosnak. Meg kell beszélnünk az edzővel, ezekkel kapcsolatban milyen gyakorlatokat fontos elvégeznünk. A profik rendes edzéstervet készítenek, amelynek az a lényege, hogy különböző ciklusokra osztják az évet. Léteznek ún. makro- és mikrociklusok, azokon belül pedig akár minden egyes edzésnek meghatározzák a feladatait. Ez természetesen módosítható, hiszen ha az adott edzésmunkát valami miatt nem tudjuk elvégezni, ki kell tolni ezt az intervallumot.

 

Mit kell tudnunk az új elemek elsajátításáról?

Ez egy nagyon érdekes dolog, mert akik már versenyeznek és a válogatottban vannak, néha nehezen veszik rá magukat, hogy bizonyos dolgokat megváltoztassanak, hiszen attól tartanak, hogy a változtatás ideje alatt romlik a teljesítményük. Az edzővel konzultálva tehát azt is meg kell beszélni, egy új mozgássor betanulásához körülbelül mennyi idő szükséges és utána hogyan tudják ezt beépíteni a versenyzésbe. Egy új elem tanulásánál általában a régit el kell felejteni. A gond az, hogy a régi elem sokszor a legkellemetlenebb versenyhelyzetben tör elő, viszont az új megtanulása időigényes, és azt is stabilizálni, rögzíteni kell. Ez egy nagyon kényes folyamat, mert a régi már kezd feledésbe merülni, az új viszont még nem szilárdult meg.

Ennek megfelelően ha a folyamat hosszabb is, a sportoló gyakran kedvét veszti. Nagyon sokan éppen ebben a kritikus periódusban adják fel és utána már csak mérgelődnek, mert a régihez sem tudnak visszatérni, hiszen az új mozgássor tanulása elkezdődött. Gondosan meg kell tervezni, hogy egy ilyen átállás mennyi ideig tart, hogyan javítható, hogyan gyorsítható. A mentáltréning segítségével például nagymértékben le tudjuk csökkenteni az erre szánt időt és az átállásnál végtelenül türelmesnek, kitartónak kell lennünk. Segít, ha az lebeg a szemünk előtt: „ha ezt véghez viszem, sokkal sikeresebb leszek.” Ha a kétely állapotában maradunk, az nagy mértékben lassítja a folyamatot.

 

Kép: Wmn.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés