Szükségállapot Washingtonban

 

A Fehér Ház közlése szerint Donald Trump a fegyveres zavargások eshetőségének fényében szükségállapotot rendelt el az amerikai fővárosban január 24-ig. A rendelkezés felhatalmazza a belbiztonsági tárcát, hogy megtegye a szükséges lépéseket a fenyegetések elhárítása érdekében.

 

A tárca be is jelentette, hogy már szerdán megkezdi a fontosabb eseményeknél szokásos különleges biztonsági intézkedéseket, amit a különböző biztonsági szervek együttesen, összehangoltan végeznek. Ez volt egyébként a tárca ügyvivő miniszterének, Chad Wolfnak az utolsó utasítása, ugyanis hétfőn benyújtotta lemondását, amit az utóbbi hetek eseményeivel indokolt. Wolf élesen bírálta Trumpot a Capitolium megrohamozása miatt. Ő a legutóbbi kabinetminiszter, aki az ostrom nyomán távozik tisztségéből.

 

Halálesetek, robbanószerkezetek, összecsapások árnyékolták be Biden győzelmének kongresszusi ratifikációját. Daniel Hokanson tábornok eközben tudatta, hogy a Nemzeti Gárda mintegy 15 ezer tagját vonják össze Washingtonban a főváros és Joe Biden közelgő beiktatási ceremóniájának biztosítása érdekében. A megválasztott elnök – aki tegnap kapta meg a koronavírus elleni vakcina második dózisát – közölte:

nem fél a hagyományoknak megfelelően a Capitolium épülete előtt letenni hivatali esküjét.

 

Muriel Bowser washingtoni polgármester a biztonsági fenyegetésekre hivatkozva arra kérte az embereket, hogy Biden beiktatását a médiában kövessék, ne menjenek el az eseményre. Szemléltető, hogy a Washington-emlékművet hétfőn lezárták a látogatók előtt, amit erőszakos cselekmények lehetőségével indokoltak az illetékesek.

 

Forrás: Index

Kép: Council of Foreign Relations


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés