A golf új áramköröket hoz létre az ember fejében

 

Interjú Horváth Brigivel

A Veszprémben élő és praktizáló Horváth Brigi már 2014 óta foglalkozik sportolókkal egyéni és csapatszinten, az agykontrollt pedig 2008 óta oktatja különböző korú gyermekeknek. Az általa kidolgozott mentális tréning a sportolók - többek között a golfozók - teljesítményét és magabiztosságát növeli. A Hungarian Golf Magazinnak adott interjújában pályafutásának legfontosabb mérföldköveiről és a sportról alkotott filozófiájáról mesél.

 

A hazai golfozók színe-java - fiatalok és idősebbek is - hozzád járnak mentális felkészítésre. Mit lehet tudni rólad és a módszeredről?

Eredetileg angoltanár vagyok, pedagógusként kezdtem el dolgozni, majd agykontroll-oktatóvá képeztem magam. Kezdetben gyerekekkel foglalkoztam és az agykontroll-oktatás révén kezdtem el sportolókkal foglalkozni, bár magánemberként mindig is sportoltam. A módszeremre az agykontroll révén figyeltek fel a környezetemben lévő sportolók. Később kaptam egy felkérést, hogy az úszók részére is szervezzek egy csoportos foglalkozást, illetve egy rövidebb tréninget állítottam össze, kezdetben az agykontroll-technikákra alapozva. Mentális tréner, sportpszichológiai tanácsadó, majd sporthipnotizőr lett belőlem és a Barça Universitas sportolók mentális fejlesztéséről szóló, angol nyelvű képzését is elvégeztem. Hamarosan azt tapasztaltam, hogy egyre többen keresnek meg - gyerekek és felnőttek, kezdő és élsportolók.

 

A jelenlegi koronavírus-helyzet hogyan hatott a sportolók mentális és lelki állapotára?

Először is fontos megállapítani, hogy egy kicsit különbözik a két időszak, a járvány első és második hulláma. A kezdeti leállás alatt az eszközhiány ellenére a sportolók jelentős része elszántan gyakorolt az otthonában, de amikor májusban több pálya is kinyitott, amikor ismét megkezdődtek az edzések és ott pislákolt a fény az alagút végén, az is világossá vált, hogy játékosként és emberként megviselte őket a bezártság. Több sportág esetén a nyár folyamán próbálták meg bepótolni a versenyekre való készülést, a golfban is erre az időszakra esik a főszezon. A jelenleg zajló második hullám egy picit más módon terheli a sportolókat, a mostani helyzetben sokkal több a bizonytalanság.

 

Hogyan gondolkozol a golfról, milyen segítséget kaphatnak a golfjátékosok?

Amikor tavaly megkeresett néhány golfozó, szinte még semmit sem tudtam erről a sportról, hiszen még sosem próbáltam ki. Így tehát utána olvastam, videókat néztem, versenyekre jártam. Örülök, hogy a golf belépett az életembe, mert hozzásegített, hogy egy kicsit megismerjem ezt a világot. Első körben egy kiscsoportos tréninget állítottam össze és rengeteget tanultam a játékosoktól. Egy bizonyos technikai tudás megszerzését követően a fejlődés elengedhetetlen része a mentális felkészülés, ugyanis - akárcsak a teniszben - ez a fajta állóképesség határozza meg a sportoló teljesítményét. Még ha életének egy későbbi szakaszában is kezd el golfozni az ember, óriási előny, ha speciális, „golfos” intelligenciával rendelkezik. Vannak, akik ezt valószínűleg tehetségnek nevezik.

 

Mi a filozófiád a sportot illetően és mennyire javasolnád a golfot a magyar sportszeretők számára?

A golfot mindenki számára csak ajánlani tudom, mert egy gyönyörű természeti környezetben űzik. Érdekes, hogy korábban úgy véltem, a golfjáték nem igényel állóképességet, de ebben tévedtem. Amikor elkezdtem vele dolgozni, kiderült, sok gyaloglás vár az emberre, ha komolyan veszi ezt a sportot. Mindenképpen javasolnám, hiszen nagyon sokat lehet általa fejlődni, ami új áramköröket alkot az ember fejében. Aki akár heti négy-öt alkalommal is tud a pályán gyakorolni, akár komolyabb terveket is dédelgethet. A mentális felkészüléssel kapcsolatban az a filozófiám, hogy ha többet ki szeretnénk hozni magunkból, fontos, ha észben tartjuk, miért űzzük ezt a sportot. Olyan könnyű elfelejteni, miért is vagyunk a pályán. Ha tudatosodik bennünk, hogy a golf élvezet, megszűnhet a megfelelési kényszer is. Egyszerűen érdemes elengednünk, hogy mindig minden tökéletes legyen, és máris boldogabbak leszünk.

 

Kép: Steppán Szabolcs


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés