A járványügyi szigorítások ellen tüntettek Berlinben

 

A tüntetők a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések ellen tiltakoztak a német főváros kormánynegyedében.

 

A Robert Koch Járványügyi Intézet szakértői szerint ugyanakkor hatásosak a szigorítások, mert három napja folyamatosan csökken Németországban az új fertőzöttek száma az egy héttel korábbihoz képest.

 

Felmérések szerint a németek többsége támogatja a szigorításokat, így a maszk viselését és a nem létfontosságú üzletek bezárását.

 

Csaknem kétszáz embert őrizetbe vett és vízágyúkat is bevetett a rendőrség a szerdai berlini tüntetésen.

 

A német főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál rendezett demonstráción körülbelül tízezer résztvevő tüntetett.

 

A leginkább indulatos tüntetők eltávolítására irányuló művelet késő délután is tartott még. A tömegből számosan a rendőrökre támadtak, késő délutánig 190 embert vettek őrizetbe, kilenc rendőr megsebesült.

 

A Bundestag és a Bundesrat szerdán a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény módosításáról tárgyal és szavaz. A kormány javaslatai többnyire pontosításokat tartalmaznak, amelyek azt szolgálják, hogy a korlátozó intézkedések kiállják a bírósági eljárások próbáját.

 

A módosítás bírálói szerint a kormány a járványügyi védekezés ürügyén a szabadságjogok csorbítására tör.

 

A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői transzparenseket emeltek a magasba Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter felszólalása közben, hogy kifejezzék tiltakozásukat. A képviselőket Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke rendre utasította.

 

Forrás: Euronews

Kép: Dw.com


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés