Szakirodalomfigyelő - Ne hidd el az igazságot!

 

Kit Yates: Ne hidd el az igazságot! - Miért (szinte) minden matematika? - Athenaeum 2020

 

Dr. Osman Péter ismertetése

 

A világ megértése vagy matematika vagy regényolvasás? (V. ö. "Az egész tudomány vagy fizika, vagy bélyeggyűjtés." Ernest Rutherford)

 

"Kit Yates neves matematikus és biológus - egyike a biomatematika nevű tudományág azon kevés számú kutatójának, aki sikeresen képes népszerűsíteni szakterületét. Matematikai összefüggéseket kutat a világ legkülönfélébb megnyilvánulásai mögött." Az Athenaeum ajánlójából, kiemelések mindenütt tőlem)

 

Biomatematika - Yates így beszél a szakmájáról: "[Az egyetemen] megtanultam, hogy a matematika nyelvén szinte mindent le lehet írni. Tanulmányaim harmadik évében felvettem egy matematikai biológia kurzust. Az előadó, Philip Maini, szakterülete kimagasló alakjának számított. Az ő irányítása mellett írtam doktori disszertációmat, és közben mindenfélével foglalkoztam: megértettem a sáskák rajzási szokásait és azt, hogyan lehet őket megállítani, valamint az embrió fejlődésének vak baletthez hasonló koreográfiáját, és hogy milyen végzetes következményekkel jár, ha ez a tánc kiesik a ritmusból. Modelleztem madártojások színének a kialakulását, algoritmusokat készítettem a szabadon úszó baktériumok mozgásának követésére. Szimuláltam az immunrendszerünkön kifogó parazitákat, modelleztem halálos betegségek terjedését a populációban." S emlékezzünk: a matematikai modellezés célja mindig ugyanaz - alaposan megismerni és megérteni a jelenséget. Ez segít következtetéseket levonni a működési mechanizmusáról, annak sajátosságairól, e tudással pedig kezelni, irányítani, felhasználni azt, vagy épp védekezni ellene. Ezt találjuk a könyvben is - sok egyéb közt a pilótajátékokkal szembeni 'immunerősítés' képében.

 

Erről szól a könyv: Az eredeti címe jobb: Élet és halál matematikája. "E könyv hét fejezete sorsfordító események igaz történetét mondja el, amelyekben a matematika alkalmazása (vagy helytelen alkalmazása) kulcsszerepet játszott: betegek rokkantak meg hibás gének miatt, ártatlanok estek áldozatul bírói tévedéseknek, vállalkozók mentek csődbe helytelen algoritmusok miatt és mit sem sejtő felhasználók szenvedték meg a számítógépes hibákat. Olyan vállalkozókat követünk nyomon, akik vagyonokat herdáltak el, és szülőket, akik gyermeküket vesztették el - mindezt matematikai félreértések miatt. Etikai dilemmákkal küszködünk, a szűrővizsgálatoktól a statisztika ravaszságáig, és olyan húsba vágó társadalmi kérdéseket boncolgatunk, mint a politikai szavazások, a betegségmegelőzés, a büntető igazságszolgáltatás és a mesterséges intelligencia. Könyvünk bebizonyítja, hogy a matematikának mélyreható és jelentőségteljes mondanivalója van ezekről a dolgokról - ahogy sok minden másról is. De nem elégszem meg annyival, hogy rámutatok azokra a területekre, ahol a matematika jelen van. Az elkövetkező oldalakon olyan egyszerű matematikai szabályokat és eszközöket adok az olvasó kezébe, amelyek segítségére lehetnek a mindennapi életben."

"A következő fejezetekben látni fogjuk: éppen úgy matematika áll az elménket megzavaró téves riasztások mögött, mint a hamis biztonságérzet mögött, amitől nyugodtan alszunk, sőt a közösségi média által ránk zúdított történetek és az ott terjedő mémek mögött is. Matematika, ahogy lyukak keletkeznek a törvény szövetén, de egyben tű is, amellyel befoltozzák a lyukakat; matematika az életmentő technológia, de a hibák is, amelyek azt kockázatossá teszik; egy halálos betegség megjelenése, és az a stratégia is, amellyel legyőzik." E kissé sejtelmes állítások tartalmát és jelentőségét részletes elemzésekkel mutatja be a könyv.

 

Hosszú elemzés szól egyebek közt az emberbe 'bekódolt' kockázatok feltárását szolgáló, személyre szóló DNS-vizsgálatról, s az eredmény kiértékeléséről. Napjaink egészségügyének gyakran szó szerint sorsdöntő tényezője a költséggazdálkodás az egészségügyi ellátásban - sokszor ettől függ, mi alkalmazható és mi nem a gyógykezelésekben, és hasonlóképp dőlhet el új gyógyszerek, terápiás eszközök bevezetése. Yates bemutatja az ebben használt "isteni egyenletet", olyan tényezőkkel, mint az "életminőséggel korrigált életév referenciaérték".

 

Yates remek előadó, érdekesen, könnyen követhetően beszél. Viszont gondolkodva kell olvasni, mert nagyon összetett a téma, mert pl. a nyitó gondolatmenetet egész biztosan túlegyszerűsítette, és akkor jövünk rá igazán a lényegre, ha a mögöttes tartalmakat és az ilyesmit is felfedezzük magunknak.

"Ez nem matematikakönyv - lapjain egyetlen árva egyenlettel sem fognak találkozni." Ez a legtöbbeknek igazán bíztató.

 

Több helyen rejlik matematika a dolgokban, földön és egen, mintsem bölcselmetek álmodni képes (bocsáss meg, Hamlet!) - érdemes ezt e könyv segítségével is felfedezni!

 

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Kép: ELTE TTK


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés