Digitális formában maradna fenn Velence az örökkévalóságnak

 

Mi marad Velence épületeiből, ha a tengerszint a jelenlegi ütemben emelkedik tovább? Egy nemzetközi kutatás szerint 2100-ra akár 110 centiméterrel is magasabb lehet a vízállás, ami azt jelenti, hogy a város minden dagálykor a víz alá kerül. De az épületek már sokkal hamarabb pusztulásnak indulnak.

 

 

A nyáron, tudósok csapata a LIDAR (Light Detection and Ranging) nevű lézeres eljárás segítségével digitális felvételeket készítettek San Giorgio Maggiore szigetének épületeiről, hogy hatalmas felbontású képeken raktározhassák el a süllyedő szigetet a virtuális térben. A LIDAR egy lézer alapú távérzékeléses módszer, amelynek során a lézerfényt az épületek falára irányítják, majd kiszámítják, mennyi idő telik el, amíg az visszatér. Ebből az adatból kalkulálható ki egy távolságra vonatkozó adat, ami alapján megrajzolható a bemért pont a digitális, 3D-s térben.

 

A módszer segítségével olyan magasan lévő feliratokat is rögzítettek, amelyek szabad szemmel nem olvashatóak el. Ha a drónról készült felvételek elkészülnek a tetőkről, a földről, és a talaj és a váltakozó vízszint kapcsolatáról, akkor megszületik a sziget egy tökéletesen pontos digitális másolata. A sziget digitális mása lehetővé teszi, hogy a tudósok figyelemmel kísérjék, a vízszint emelkedését és az épületek állapotát.

 

Bár még csak a város egy apró szigete készült el, a digitalizációt vezető Adam Lowe terve ennél ambíciózusabb, és egész Velencét szeretné hasonló módon megörökíteni, írja a The Art Newspaper. A cikkre kattintva láthatjuk a sziget ikonikus reneszánsz épületéről, az Andrea Palladio által tervezett San Girgio Maggiore templomról készült felvételt.

 

Forrás: Travelo

Kép: Ship Technology


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés