Képeslapok a múlt századból

 

Régmúlt időbe kalauzol minket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Üzenetek, élet, levelek, lapok kiállítása. Abba a korba, amikor az emberek még képeslapokon üzentek egymásnak vagy éppen osztották meg érzelmeiket. Miközben a múzeum levelezőlap-gyűjteményének legszebb darabjait tárja elénk, rámutat arra is, hogy miként formálták a képeslapok a korábbi levelezési szokásainkat.

 

 

A képes levelezőlap egy viszonylag fiatal tárgy, még annak ellenére is, hogy a digitalizálódás miatt szinte teljesen kiszorult a használata. A nyomdai úton előállított kártyák már a 19. század elején népszerűek voltak, de a nyílt formában elküldött levelezőlapot csak 1869-től használták. A kép és a szöveg azonos fontossága vezetett el a képeslap megszületéséhez, ami egy új, közvetlenebb és rövidebb közlésformát jelentett a korábbi, borítékban elküldött levelek és üdvözlőkártyák után.

 

A zárt levezőlapok, a levéltitkot gondosan őrző, körültekintően megírt levelek még szigorú tartalmi és formai előírások mentén születtek meg. A mostani kiállításon láthatunk olyan köteteket, amelyek segítségével ezeket az illemtani szokásokat el lehetett sajátítani.

 

A 19-20. században a levelezés főként az arisztokrácia férfi és női tagjai között zajlott, a szerelmeslevelek szóhasználatára is szigorú előírások vonatkoztak. Az érzelmek nyílt megvallása helyett mitológiai és bibliai szimbólumokkal lehetett azokra utalni. A vitrinekben kiállított levelekből látszik az is, hogy ezek még nem voltak illusztrálva. A levélpapírok legnagyobb dísze egy szépen kidolgozott fejléc vagy keret volt. Ezeket díszes levélpapírdobozokban őrizték, amelyekből szintén látunk most néhányat a vitrinekben: egy keresztes lovagot ábrázoló, sűrű ornamentikával díszítettet és egy letisztultabb, erdei ibolyákat felmutatót.

 

Az illusztrált, nyílt levelezőlapok megjelenésével a levelezéshez társuló szigorú előírások is fellazultak. Az 1900-as évek elején már a polgárság körében – ahol az illemszabályok jóval megengedőbben voltak – is mindennapossá váltak a levélváltások. A 20. században már teljesen elfogadott volt a nyílt és illusztrált lapok jelenléte.

 

A képeslapok térhódításában fontos szerepet játszott az utazás széles körben való elterjedése is. Az emberek gyakran e lapokon adtak hírt szerencsés megérkezésükről vagy hazaindulásukról az otthon maradottaknak.

 

A korai képeslapok rajzai még emelkedettebb témákat jelenítettek meg. A most kiállítottak között látunk olyat, amelyen puttók szerepelnek, másokon zsánerek, romantikus tájak, történelmi jelenetek vagy mitológiai történetek láthatók.

 

Forrás: Kultúra.hu

Kép: Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés