Ha elkészül a vakcina, lesz-e hozzá logisztika?

Hiába készül el a koronavírus elleni vakcina, szállítmányozási cégek képviselői már arról beszélnek, hogy a globális ellátási lánc nem lesz felkészülve a terhelésre, amivel eljuthatna a világ különböző pontjaira – írja a portfolio.hu.

 

Egyes logisztikai vezetők szerint a vakcinához kötődő ellátási lánc sokkal bonyolultabb, mint a védőfelszereléseké vagy a maszkoké, a vakcinákat nem lehet napokig parlagon heverve hagyni, amíg lesz egy fuvar.

 

Az Emirates SkyCargo vezetője a napokban tett közzé egy becslést arról, hogy egy Boeing 777-es repülő nagyjából 1 millió vakcinát tud leszállítani, tehát ahhoz, hogy a világ felét ellássák védőoltással, mintegy 8 ezer cargo repülőre lenne szükség.

 

Egy másik probléma, ami a vakcinák szállításánál felmerül, a hűtés. Egészségügyi szakemberek szerint a vakcinákat várhatóan 2-8 fok közötti hőmérsékleten kell majd tárolni és szállítani, az ehhez szükséges hűtési kapacitás pedig sok cégnél hiányzik.

 

A WHO adatai szerint jelenleg több mint 160 koronavírus elleni vakcina van fejlesztés alatt a világon, ezek közül 25-öt tesztelnek komolyabban is. Sokan bíznak abban, hogy év végére, jövő év elejére már lesznek hatásos ellenszerek a vírussal szemben, ezeket első körben az egészségügyben dolgozóknak és a veszélyeztetett korcsoportban lévőknek adhatják be. Hosszabb távon viszont az emberek szélesebb körének is elérhetővé kell tenni a vírust, de ez egyes szakértők szerint 2021 előtt nem valószínű a jelenlegi szállítási kapacitásokkal.

 

Forrás: portfolio.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés