Előírások és ajánlások versenyszervezéshez!

Versenyszervezési Protokoll Covid-19 helyzet idejére

 

A Covid-19 egészségügyi helyzet a golfsportot is jelentősen érinti. A Magyar Golf Szövetség törekvése, hogy a lehető legkörültekintőbben, és minden vonatkozó rendelkezés maximális betartásával folytató legyen a versenyszezon. 

Az egészségügyi helyzet és a korlátozó rendelkezések miatt a következő ajánlást a versenyek megszervezésénél kérjük feltétlenül figyelembe venni. A játékosoknak – a játék szabályain túl – saját felelősségük az egyéni védekezés, és felelősek az ennek érdekében alkalmazott eszközök használatáért. 

 

Versenyszervezésre vonatkozó szabályok: 

1. Minden versenyt jelenleg csak zárt kapuk mögött, nézők jelenléte nélkül lehet megtartani.

2. Caddie-k használata engedélyezett, egy játékosnak csak egy caddie-je lehet, további kísérők a versenyek alatt nem mehetnek ki a pályára. Ezen kívül a caddie továbbra is a Versenyszabályzat, illetve Versenykiírás szerint alkalmazandó.

3. A zászlók eltávolítása a pályáról nem szükséges. A játékosok, ha lehet, a zászlót ne vegyék ki a lyukból. Ha ezt mégis szükségesnek látják, ne tegyék vissza, csak amikor mindenki befejezte az adott szakaszt.

4. A lyuk mélységének csökkentése nem szükséges. Verseny csökkentett mélységű lyukakkal akkor rendezhető, ha a lyuk alkalmas arra, hogy a labda benne nyugalomba kerüljön úgy, hogy bármennyi része a green felszíne alatt van. Ez esetben a javasolt mélység a bélés szintjének megfelelő 1 inch, hogy a kipattanás lehetőségét csökkentsék. A lyukból kipattant labda nincs a lyukban, a játékot onnan kell folytatni, ahol a labda nyugalomba került.

5. HCP minősítő versenyen nem lehet megadni a gurítást semmilyen távolságról.

6. A gereblyék eltávolítása a pályáról a bunkerekből nem szükséges. A gereblye használata nem kötelező. Ha a játékos helyette a lábával vagy ütőjével simítja el a homokot, azzal eleget tesz a golf szabályainak.

7. Lehetőség szerint mindenki csak a saját golflabdáját érintse, vegye fel, vagy helyezze. 

8. Golfautó a Versenyszabályzat, illetve versenykiírás szerint használható, de egy autóban csak egy játékos, és mellette kizárólag a caddie-je utazhat.

9. Vihar esetén a klub vészhelyzetre vonatkozó eddigi előírásai (kiürítési terv, menekülési útvonalak) érvényesek. Ha a kijelölt biztonságos helyeken a zsúfoltság keletkezik, a játékosok legjobb belátásuk szerint választhatnak más, általuk biztonságosnak tartott helyeket, pl. a saját gépkocsijukat. Ha ettől a közösségi helyeken a zsúfoltság nem szűnik a kellő mértékben, akkor az egyéni védekezés (szájmaszk) kötelező.

10. Az eredménykártyákat ne cserélgessék. Vezesse az, aki átvette, akár maga a játékos, akár a jegyző. Összeolvasás után mindketten írják alá, és adják le. (Eközben ajánlott a kesztyű használata.)

11. A csoportos eseményeket minimalizálni kell.

12. Eredményhirdetés: eredményhirdetést egyelőre csak szabadtéren lehet tartani, amennyiben ott biztosítható a 1,5 m-es távolságtartás a résztvevők számára. A díjak átadását kézfogás mellőzésével és a díjazó részéről kesztyű viselésével ajánljuk. 

13. Hendikepmódosítás: A fenti intézkedések a hendikepmódosítást nem érintik, a versenykör eredménye hendikepmódosításra ugyanúgy elfogadható, mint rendesen.

14. Minden játékosnak rendelkeznie kell 1 db maszkkal. Amennyiben az időjárási viszonyok miatt a játék felfüggesztésre kerül és a kijelölt óvóhelyen nem lehetséges egymástól legalább 1,5 méteres távolságot tartani, úgy a játékosnak kötelezően maszkot kell viselniük.

További megjegyzések: 

- A golf szabályai és etikettszabályai továbbra is érvényben vannak. A kiütött fűcsomót továbbra is vissza kell tenni, a homokot el kell simítani, legfeljebb nem gereblyével, hanem lábbal vagy golfütővel. 

- A zászló kezelését lehet kérni, de nem kötelező elvállalni, a szakaszt szabályosan kell befejezni, ami a játékosra vonatkozik az értelemszerűen a caddie-re is. 

- A járványügyi rendelkezések a pályán is érvényesek. Tartsuk be az 1,5 m távolságot, és ahol lehet mossunk kezet/fertőtlenítsünk. 

- Feleslegesen ne csoportosuljunk, tárgyakat (zászló, gereblye, talált labda, lyuk bélése) érintését minimalizáljuk. Társakkal a fizikai kapcsolatot (kézfogás, ölelés stb.) kerüljük, akárcsak a pályán kívül. 

- Versenyen csak tünetmentes játékos vehet részt. 

- Külföldről hazatérő magyar játékos – jelen szabályzat visszavonásáig – a hazaérkezéstől számított 14 napig nem indulhat versenyen. 

- Külföldiek esetén a vészhelyzet alatt érvényben lévő, külföldiek beutazására vonatkozó rendeleteket kell figyelembe venni. 

- A csoportok kívánatos létszáma egyéni játékban legfeljebb 3 fő, páros játék esetén értelemszerűen 4 fő. 

- A shotgun indítást lehetőleg kerülni kell, az egyszerre érkező sok játékos miatt, (regisztráció, bemelegítés, scorekártya leadás). 

- Ha egy klubnál a vonatkozó rendeletek lehetővé teszik az étkeztetést, akkor a klub felelőssége betartani az előírásokat. Miután az egy asztalnál ülőkre nem vonatkozik az 1,5 m- es távolság tartása, viszont senki nem kötelezhető arra, hogy „idegenekkel” étkezzen egy asztalnál, ezért egyelőre nem javasoljuk a verseny utáni étkeztetést. 

- Jelenlegi helyzetben javasoljuk, hogy a ne a klubok biztosítsák az induló csomagokat (ásványvíz, snack) hanem arról a játékosok saját maguk gondoskodjanak. 

- Elfogadható, hogy étkezés nélküli nevezési lehetőség is legyen. Így mindenki maga dönthet arról, hogy szeretne vagy nem, másokkal egy asztalnál ülve étkezni. 

- A nagy melegben biztosított frissítők esetén a klub részesítse előnyben az önkiszolgálást. A játékos maga vehesse el, ne legyen plusz ember, aki osztja. 

- Az egyéni felszerelés használata az operátorokra is vonatkozik. Az eredménykártyák rögzítésekor viseljenek kesztyűt. 

- Versenyek idejére a pálya legyen alkalmas hendikepmódosításra, különösen a bunkerek legyenek előkészítve. 

- A klub fokozottan biztosítson fertőtlenítési lehetőséget a közösen használt helyiségekre és eszközökre. Legyen a játékosok számára elérhető kézfertőtlenítő. 

- A klubház szolgáltatásaira a vonatkozó járványügyi rendelkezések érvényesek. A driving range, putting green, pitching green nyitva tartható, de itt is tartsák be a megfelelő távolságot. 

 

A fentiek visszavonásig érvényben maradnak.

Köszönjük mindenkinek a türelmét, jó játékot kívánunk!

Budapest, 2020. május 18.

Magyar Golf Szövetség


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés