Tóbi tanácsai és nemes gesztusa

SZERETNÉM FELAJÁNLANI A SEGÍTSÉGEM MINDENKI SZÁMÁRA, AKI RÁSZORUL!

A Highlan Golf Club pro-ja és a szenior hölgy válogatott szövetségi edzőjének az élete is fenekestül felfordult. Elszakadt családjától és igyekszik az utolsó szalmaszálakba kapaszkodni, hogy minél hosszabb ideig oktathasson. 

HG Hogyan befolyásolja a mindennapjaidat a koronavírus? 

TZS Bizony, elég rendesen. Kezdjük azzal, hogy a család többfelé szakadt. A szüleim Kisorosziban vannak, akiket nem látogathatunk. Mint tudjuk, nincs óvoda, ezért a kisfiam és a párom Dunabogdányban van a testvéremnél (akiknek nem győzöm megköszönni a segítséget), ahol nagyon jó környezetben tölthetik ezeket a nehéz időket. Húgom fia is 3 éves, mint Olivér és nagyon szeretik egymást, egy ágyban is alszanak.

Én pedig itthon, mert ameddig lehet, addig dolgozom. De most, hogy behozták a rendeletet, ami szerint nem lehet oktatni, így van rá esély, hogy hazahozzam a családomat Budapestre és újra együtt legyünk. 

HG Eszedbe jutott-e már az online oktatás, ha igen, hogy oldanád meg?

TZS Mint tudjuk, ebben a sportban nem olyan egyszerű az online oktatás. A tanítvány testtartását és mozgását lehet látni a képernyőn, de a labda röppályáját nem, ami elég fontos a mi szakmánkban. Ráadásul több oldalról, szögből kell nézzük a növendéket, hogy fel tudjunk állítani egy "diagnózist", ami után a helyes "gyógyszerrel" ki tudjuk javítani a hibát. Videóanalízist az edzéseken is szoktunk csinálni, segít a hibaelemzésben, majd utána rávezető gyakorlatokkal kijavítjuk a hibát. Szóval ez nem olyan egyszerű, mint például Bahor Zsolt barátom online spinning edzése. 

Természetesen többen felkerestek, hogy így távolról is próbáljam meg segíteni a fejlődésüket. Igyekszem megfelelni az elvárásoknak. Szerencsére naprakész vagyok a tanítványaim mozgásával, mindenkié a fejemben van (videók is vannak róluk) és az aznapi beszámolójuk alapján telefonon megbeszéljük, hogy mire kell figyelnie a következő alkalommal, amikor kimennek gyakorolni.

Ilyen volt nemrég a ciprusi Winter Cup alkalmával, amikor Fülöp Gergővel, Novák Botival, Sándor Virággal a nap végén mindig beszéltünk, és elmesélték milyenek voltak az ütéseik. Én pedig elmondtam, hogyan javítsanak másnap, mire figyeljenek a bemelegítésnél. Ez nálam bevett szokás, akikkel régóta dolgozom tudják, hogy minden külföldi vagy itthoni több napos verseny közben, online segítséget nyújtok.

Aki egy kicsit is követi a PGA játékosok napjait a mostani időszakban, az tapasztalhatja, hogy ők is inkább erőnléti gyakorlatokat mutatnak nekünk, amik fontosak ahhoz, hogy valaki megfelelően tudja használni a testét. Melyik testrész mennyit és hogyan fordul hátralendítés közben? Hogyan helyezzük át a testsúlyt ütés alatt? Milyen fontos szerepe van a stabilitásnak? Érdemes megnézni, hogy John Rahm milyen komoly TPI gyakorlatokat csinál, számomra is sok új és érdekes volt közte. Majd mennek és gyakorolnak a full swing szimulátorukon, mert minden top játékosnak van otthon: rangeznek (jól mutatja a lendítési irányt, az ütőfej állását, smash factort és minden mást, egy real time kamera is mindent felvesz ütés közben), majd lejátsszák az adott versenypályát. 

Otthon, a 4 fal között mindenkinek ajánlom az ütő nélküli mozdulatsorok és az erőnléti gyakorlatok elvégzését, ami egy szint után elengedhetetlen.

HG Van szimulátorod otthon, hogy a korlátozások miatt így is formába maradj?

TZS Itthon nincs, de a járvány kitörése előtt még volt lehetőségem egy csúcs kategóriás Full Swing szimulátoron gyakorolni (amilyen a PGA játékosoknak is van) és edzéseket tartani. Többen ennek a gépnek a segítségével értették meg a helyes lendítési irány lényegét, a helyes ütőfej állását a lendítési irányra, kinek mi az optimális... stb. Nekem is rengeteget segített és ha nem lenne krízis helyzet, akkor egész évben gyakorolhatunk vele, amikor az idő nem engedi a kültéri játékot.

HG Mit üzennél a játékostársaidnak, tanítványaidnak?

TZS Azt üzenem mindenkinek, hogy kitartás! Aki még teheti, használja ki a gyaloglást golfütővel a kezében, amivel megüti a labdáját, mert SZABAD, a pályák nagy része nyitva van, de vigyázzatok egymásra! Előbb - utóbb vége lesz a járványnak és bepótoljuk az elmaradt időszakot.

SZERETNÉM FELAJÁNLANI A SEGÍTSÉGEM MINDENKI SZÁMÁRA, AKI RÁSZORUL! MÁR SZÓLTAM TÖBB TANÍTVÁNYOMNAK, HOGY NE SZÉGYELJENEK SZÓLNI, HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGÜK, HÍVJANAK BÁTRAN! TERMÉSZETESEN MINDENKINEK SEGÍTEK! BEVÁSÁRLÁS, GYÓGYSZERTÁR, POSTA... BÁRMI! HÍVJATOK ÉS MEGYEK!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés