Nő a tét – Ezüstérmet nyert Cipruson a neves újságíró

 

 

 

„A golf olyan, mint a drog.  Ha tehetném, mindennap kérném a 18 szakaszos adagomat”

Véget ért az ország egyik legjobb profi edzőjének, Sárközi Richárdnak versennyel egybekötött ciprusi edzőtáborozása, ahol az ütések gyakorlása mellett, a lelkes amatőrök a tábor végén számot adhattak a tanultakról és harcba szállhattak a pompás nyereményekért. A legjobbak között volt a csupán negyedik versenyén induló Kovács Noémi, aki nettó második helyével egy új autó boldog tulajdonosa lehet egy hétvégére. Ki tudja, talán valamelyik munkanapján egy új Toyota RAV4-ből, vagy Lexusból láthatják kiszállni a szerencsések a csinos riporternőt.

A nyíregyházi születésű újságíró gyerekkora óta ír, a toll szinte már hozzánőtt a kezéhez.

Nagy utat járt be. Tehetségét már a középiskolában megmutathatta, amikor megörökölte Friderikusz Sándor iskolarádióját. Első cikkei 14 éves korában jelentek meg a Kelet-Magyarország belpolitikai rovatában, majd egy évre rá már első novelláit is publikálták. Pályafutása rohamos léptekkel haladt és olyan szaktekintélyekkel dolgozhatott együtt riporterként, mint Rangos Katalin, Bárdos András, Daróczi Dávid vagy éppen Árpa Attila. Néhány évre rá már műsorvezetői kvalitásait is megcsillogtathatta kulturális és bűnügyi műsorok házigazdájaként. Krimiíróként a Lélekölő és a Gyilkos vágy című sikeres könyvek fűződnek a nevéhez. 2019-ben pedig - közvetve Rózsa Csilla révén - új területbe szeretett bele.

HG A kérdés adott: Hogyan találkoztál a golffal? Hogy lesz Magyarország egyik legjobb bűnügyi riportere golfozó Sárközi Richárd tanítványaként?

- Jól emlékszem a pillanatra, amikor rájöttem, hogy golfozni szeretnék. Egy évvel ezelőtt egy napsütéses februári napon, körülbelül olyan volt, mint a mai,

az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermében dolgoztam, amikor a neten megláttam egy fotót. Rózsa Csicsi volt rajta, éppen befejezte a swingjét az elütőn.  Ragyogott a nap a zöld tájban, ő pedig tartotta a hatalmas driverét. Úgy éreztem, hogy nekem is inkább ott kellene lennem abban az időben. Elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a játékot.

Rákerestem a neten, így jutottam el egy nyílt napra Óbudára. Azonnal felhívtam őket, de csak május 5-én jutottam be a kapun, akkora volt az érdeklődés. Szakadt az eső, ömlött. 12 emberből négyen voltunk annyira lelkesek, hogy nem mondtuk le.

Az étteremben Sárközi Richárd fogadott. Nyújtotta a kezét. Azt mondta: én fogom bemutatni ezt a sportot. Én meg elhűltem, mert akkor már szinte minden cikket elolvastam a golfról, amit lehetett. Pontosan tudtam, hogy ki áll velem szemben.

Olyan élmény volt, mintha Hosszú Katinkával találkoztam volna az uszodában! Azt mondtam magamnak, ha ő lát bennem valamit, ha tehetségesnek tart, komolyan veszem a golfot, ha nem, kisétálok a kapun és többet nem jövök vissza.

Maradtam... Ma már Ricsivel minden héten edzünk. Nemrég jöttünk vissza a ciprusi edzőtáborból, ahol sokat dolgoztunk.  

HG Milyen hatásra kezdtél versenyezni?

- Ricsi javaslatára. Nyáron meglett a pályaengedélyem és a versenyengedélyem is, ősszel már elindultam az első versenyemen. Az első kettőn csak tapasztalatot szereztem és rájöttem a titokra: gyakorolni kell és akkor talán egyszer még jól is játszhatok.  

HG Igazi golfőrült lettél! Ha meg kellene fogalmaznod, mi a szépsége a golfnak, mit mondanál?

- Ma már nem tudnék nélküle élni és nem csak a sikerélményeim miatt.

A golf olyan, mint a drog.  Ha tehetném, mindennap kérném a 18 szakaszos adagomat, de már egy kis 9 szakaszosnak is örülnék vagy annak, hogy kimegyek a driving rangere és elütök pár kosárnyi labdát. Ugyanakkor az újságírást sem tudnám abbahagyni. Mindkettő szerelem.

HG Nemrég pedig életed negyedik versenyén egy autót nyertél egy hétvégére. Remélem engem is elviszel egy körre! Milyen élményekkel távoztál életed első golftáborából?

- A Schiller Autó felajánlása az ezüstérem mellé járt, amit ezúton is nagyon köszönök. Persze, hogy elviszlek!

A ciprusi Korineum, ahová Sárközi Richárd a tábort szervezte, a világ egyik legnehezebb és leggyönyörűbb pályája, 8.7 kilométer hosszú és 31 emeletnyi szintkülönbséget kell bejárni 18 szakasz alatt. El tudod ezt képzelni? Ez három tízemeletes ház!

Volt olyan lyuk, ahol egy hatalmas szakadék felett kellett átívelni a labdát a greenre. Olyan is, hogy az egyik 114 méteres pályát driverrel játszottuk meg, mi, kezdő lányok, mert így szépen fel lehetett tenni a lyuk mellé a labdát a dombra. Elképesztően sokat fejlődtünk azon a pályán, ahol meredeken ívelő fairwayeken kellett ütnünk az ötös fával és hatalmas bunkerekből kellett kiütnünk. Magyarországon nincs ilyen pálya. A hétvégén Kisorosziban edzettünk Ricsivel. Meg sem közelíti az ősi nagy pályánk, pedig a tábor előtt nekem az nagyon nehéznek tűnt. 

HG Nagyon színes egyéniség vagy. Voltál oktató, műsorvezető és töltőtoll koptató is. Jelenleg az Origo vezető újságírójaként bűnügyi rovatvezető vagy, aki időként száguldó riportereként is szállítja a híreket, külföldről is.  A felsorolás is egy jó tettért kiállt. Mit tudsz tenni szerkesztő-riporterként a magyarországi golf népszerűsítéséhez?

- Van egy tervem, de erről még nem beszélhetek, egy kicsit később elárulom neked. Készítettem már interjúkat az Origóra, de ennél többről van szó, már alakul.

Egy biztos, mindent meg fogok tenni, hogy minél többen megismerjék ezt a csodálatos sportot, amivel egészségesebbek, boldogabbak és kipihentebbek lehetünk kortól, nemtől függetlenül.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés