Koronavírus: nagyon aggódnak az olimpia szervezői



A járvány miatt már így is sok versenyt kellett lefújni, elhalasztani.

Reméljük, hogy minél előbb sikerül kiirtani – közölte a július 24-én kezdődő tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője, Muto Tosiró a koronavírus-fertőzésről. A kórokozó csak Kínában már több mint 24 ezer embert fertőzött meg.

A BBC szerint mind a szervezők, mind a japán kormány – benne Abe Sinzó miniszterelnök – fogadkozik: keményen fognak dolgozni azért, hogy a lehető legkisebb hatása legyen a járványnak a játékokra.
Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni azért, hogy megvédjük a sportolókat – magyarázta Kavabucsi Szaburó, az olimpiai falu polgármestere.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt. A hivatalosan 2019-nCoV-nak nevezett vírus mostanra 28 országban okozott megbetegedéseket.

A kórokozó terjedése miatt már így is több világ- és olimpiai kvalifikációs versenyt töröltek, halasztottak el vagy rendeznek meg máshol. Ilyen a március 13-15. közöttre tervezett fedettpályás atlétikai világbajnokság is, amelynek Nancsing adott volna otthont. A város csupán 530 kilométerre fekszik a járvány gócpontjától, Vuhantól.

A napokban kiderült az is, hogy a kínai kézilabda-válogatott a koronavírus miatt nem utazik Magyarországra az olimpiai selejtezőtornára; a kazah csapat ugrik be helyettük.

(hvg.hu)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés