Golf: Titokzatos befektetők új szintre emelnének egy sportágat



Nemzeti Sport cikke

Merész tervet jelentett be a napokban egy brit székhelyű szervezet: felülírván az anyagiakban amúgy sem szűkölködő sportág pillanatnyi, jól felépített versenyrendszerét, a titokzatos World Golf Group új, mesés pénzdíjakkal csábító golftornasorozatot készül indítani 2022 januárjától, bizonyos tekintetben a Formula–1-et mintául tekintve. A terv titokzatos, ám a tét olyan nagy, hogy a golfsajtó nem hagyta szó nélkül, és a sportág nagy szervezetei, több éljátékosa is megszólalt.

A titokzatos, egyelőre egyetlen arccal sem egyértelműen azonosítható World Golf Group (WGG) nevű szervezet elképzelése szerint a Premier Golf League (PGL) 18 versenyből állna – ezekből tízet az Egyesült Államokban rendeznének meg –, a nyolc hónapon át zajló sorozat összesített pénzdíja 240 millió dollár lenne. Tornánként legalább 10 milliót osztanának szét, ami finoman fogalmazva versenyképes a jelenlegi legtekintélyesebb körverseny, az egyesült államokbeli PGA Tour kínálatával.

Minden tornán 48 golfozó – a szándékok szerint a világ legjobb 48 játékosa – venne részt, és a jelenleg uralkodó szisztémával szemben nem négy-, hanem háromfordulós rendszerben játszanának, ami lehetőséget teremt arra, hogy minden résztvevő végigjátssza a versenyt, azaz nem alkalmaznák a két nap utáni mezőnyfelezést (cut). Egyéni bajnokot a 17. verseny után hirdetnének, a 18. verseny csapatverseny lenne, amúgy a golfozók egész évben valamiféle csapatrendszerben is vetélkednének, az F1-es istállók mintájára.
Változások a javából.

„Ha azt akarod, hogy az egész világ téged nézzen, akkor heti rendszerességgel kell a legjobb terméket felszolgálnod. A golfélet pillanatnyilag nem így szerveződik
olvasható a liga létjogosultságát alátámasztani igyekvő WGG-közleményben. – Ha lenne lehetőség az újrakezdésre, biztosan nem úgy szerveznék meg a profi golféletet, ahogyan ma ismerjük. A Liga viszont esélyt kínál. Hiszünk a sikerünkben, mert a Liga az, amit a közönség, a szponzorok és a média kíván, és a Liga az, amit a golfozók megérdemelnek. Nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeni golfgenerációk életét is felpezsdítené.”

A WGG állítja, nem valamiféle szakadár ligát szeretne létrehozni, hanem együttműködésre törekszik a jelenlegi két legerősebb versenysorozattal, az amerikaival és az európaival. Utóbbi két szervezet – amelynek presztízse és gazdasági háttere is sérülne a terv megvalósulása esetén – aligha osztja ezt a véleményt.
Első szűkszavú, hivatalos reakcióik összezárásra utalnak, mert elemeiben szinte szó szerint egyformák: „Nem kívánjuk kommentálni más sportszervezetek üzleti terveit, kapcsolódjanak azok akár létező, akár képzeletbeli tevékenységekhez”.

A golffal behatóan foglalkozó angolszász sajtó elsősorban azért gyanakvó, mert egyelőre egyetlen konkrét személy sem vállalta fel a WGG képviseletét. „Ahhoz, hogy komolyan vegyük World Golf Groupot, tudnunk kellene, ki áll mögötte – írja például Randall Mell, a Golf Channel szakírója. – Bárki is legyen a függöny mögött, nem gondolja, hogy elő kellene lépni és bemutatkozni? Nagyon szeretnénk a szemébe nézni.”

A világ éljátékosai közül többen elismerték, hogy megkeresték őket a liga szervezői; például a korábbi világelső, jelenleg második Rory McIlroy szerint évek óta zajlanak puhatolódzó tárgyalások.

„Nehéz ügy ez… –
idézi a Guardian az északír golfozó minapi diplomatikus szavait. – Viszont én imádom a PGA Tourt. Tetszik nekem, ahogyan a golf manapság működik, és egészen biztosan nem szeretném veszni látni az elmúlt negyven-ötven év építkezésével kialakított rendszert. Hagyománytisztelőnek tartom magam, aki szerint egy ilyen forradalmi változtatás nem a helyes irányba tett lépés. Ugyanakkor a kezdeményezés katalizátora lehet bizonyos változásoknak, amelyek még nagyobbá tennék (a PGA Tourt), segítenék az előrelépést, és a topjátékosok érdekeit szolgálnák.”

A legnagyobb (major) tornákon öt diadalt arató, a fénykorán azonban már túl lévő Phil Mickelson valamivel többet mondott, és valamivel lelkesebbnek tűnik.

„Volt lehetőségem egy kevés időt eltölteni a liga megálmodóival, golfoztam is velük, és nagyon érdekes volt meghallgatni a terveiket, feltenni nekik néhány kérdést. Honnan indultak, hogyan kezdték el, mi áll a háttérben. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. A kép még nem teljesen állt össze a fejemben, azt sem gondoltam végig, mit akarok erről nyilvánosan mondani, de az biztos, hogy az ötlet érdekes, és a terv nagyon összeszedettnek tűnik” –
titokzatoskodott a világranglista 86. helyén álló amerikai játékos.

Huszonöt évvel ezelőtt már tettek kísérletet hasonló liga létrehozására, nem is akárkik: az akkori világelső golfozó, az ausztrál Greg Norman, valamint honfitársa, a médiamogul Rupert Murdoch neve fémjelezte a tervet, amely végül nem valósult meg.

A profi golf azóta is alapvetően regionálisan szerveződő körversenyek keretében zajlik, melyek közül egyértelműen az Egyesült Államoké a legerősebb – a férfiaknál és a nőknél egyaránt, a legmagasabbra törő golfozók oda vágynak. A WGG szerint azonban a világ sokkal globalizáltabbá vált, és érdemes ismét nekifogni a teljes világot átfogó szuper versenysorozat szervezésének.

A WGG üzleti partnerei közül egyelőre a New York-i székhelyű globális kereskedelmi bank, a sportban többek között a ketrecharcban (UFC) érdekelt Raine Group ismert. Jay Monaghan, az érdekeit védelmezni igyekvő PGA Tour irányítója szerint szaúd-arábiai pénz is mozog az új liga mögött, és a Guardiannek három különböző iparági forrás hasonló sejtésről számolt be.

A WGG nem határolódott el a szaúdi száltól, a szaúdi golfszövetség ellenben cáfol, és a brit lap sem zárja ki, hogy az információ nem valós, csupán a PGA Tour taktikázik így, hogy kommunikációjával politikailag máris kényelmetlen helyzetbe hozza a szárnyait bontogató vetélytársat .

Mindenesetre Szaúd-Arábia egy ideje nem áll távol a golftól: az utóbbi évek országimázs-javítást célzó hatalmas sportbefektetései részeként tavaly óta tornát rendez az Európai körverseny (EPGA) keretein belül – az idei, 3.5 millió dolláros viadal éppen ezekben a napokban zajlik.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés