Tanár úr kérem – Gyakorlás meccsjátszmában (Match play)



Bodor Tibor szabályismertetője

(1) Gyakorlás a mérkőzés előtt.
Match play (szakasznyerésre játszott verseny) esetén a versenykör előtt és a versenykörök között a versenypályán bárhol, bármikor szabad gyakorolni. Tehát a mérkőzés napján is. Ez lényeges eltérés a stroke playtől, ahol ezért büntetés, ismétlődő esetben kizárás jár.

(2) Gyakorlás a mérkőzés közben.

A mérkőzés, illetve hivatalos felfüggesztése alatti gyakorlásra azonban ugyanaz a szabály vonatkozik, mint minden versenyre: Csak játékon kívül, vagyis két szakasz között, illetve az első szakasz előtt szabad gyakorolni, és csak két helyen:

/a/ vagy az éppen megkezdendő szakasz elütőhelyén,

/b/ vagy az éppen befejezett szakasz grínjén, és bármely gyakorló grínen
illetve ezek közvetlen környékén, de nem bunkerban. Csak a gurítás és a rövid ütések, csippelés gyakorolhatók, feltéve, hogy a játékot nem tartjuk föl.

A Bizottság helyi szabályban megtilthatja a gurítás és a csippelés gyakorlását a szakasz grínjén vagy annak közelében.

A szabálytalan gyakorlásért szakaszvesztés jár. Ha az két szakasz között történt, a büntetés a következő szakaszra vonatkozik.

(3) Gyakorlás a mérkőzés megszakítása esetén.

Az ellenfelek megállapodhatnak abban, hogy megszakítják a mérkőzést és nem folytatják azt még ugyanazon a napon. Ilyenkor a játékosok a mérkőzés folytatásáig korlátozás nélkül gyakorolhatnak a pályán.

(4) Nem számít gyakorlásnak.

- A próbalendítés nem gyakorló ütés, és bárhol, bármikor megengedett.
- Ugyancsak nem gyakorló ütés, ha a távolsági bombázók gyakorló labdáit a pályáról vissszaütjük a gyakorlóterületre, vagy oda passzoljuk a játékostársnak a labdáját.
- A szakasz eredményébe már be nem számító, befejező ütések sem számítanak gyakorlásnak. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a játék esetleges feltartásáért, lassításáért nem kaphatunk büntetést.

(5) Megjegyzések:

- Ha egy szakaszt megadunk az ellenfelünknek, attól még lejátszhatjuk a szakaszt. De akármi az eredménye, az már nem számít, mert a szakasz a megadással már eldőlt - elvesztettük.
- Ha egy szakaszt az ellenfelünk megad nekünk, attól még lejátszhatjuk a szakaszt. De akármi az eredménye, az már nem számít, mert a szakasz a megadással már eldőlt - megnyertük.
- Ha egy lejátszott szakasz grínjén gyakorolunk, a gurítás nem számít a grín tesztelésének, ezért nem kérhetnek ránk büntetést.
- A mérkőzés addig tart, amíg el nem dől, vagyis amíg valaki meg nem nyeri. Ha a meccs a versenykör befejezése előtt eldől, akkor le kell jönni a pályáról. A tovább játszás versenykör utáni gyakorlásnak minősül. A mérkőzés eredményét már nem befolyásolja.
- Ha a versenykör befejezése után a mérkőzés döntetlenre áll, csak akkor hagyhatjuk abba, ha a versenykiírás megengedi a döntetlen eredményt.
- Ha a versenykiírás nem engedi meg a döntetlent, akkor a versenykört folytatnunk kell, amíg a mérkőzés el nem dől. A folytatás nem új kör, hanem a játszott versenykör meghosszabbítása, így a versenykör és a folytatás között nem szabad gyakorolni a pályán. De a mérkőzés közben engedélyezett gyakorlási lehetőségekkel élhetünk.

(Tanár Úr Bodor Tibor, Fotó: Tátrai Béla)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés