Magyarok St. Andrews-ban



R&A vizsga árnyékában
 
Buna Edvint és Bangó Botondot érte a megtiszteltetés, akik idén St. Andrews-ba utazhatnak, hogy letegyék a nemzetközi (R&A) golfbírói vizsgát (Level 3), a Tournament Administrators and Referees Seminar (TARS) 2020 esemény keretein belül. Egyértelmű céljuk, hogy gyarapítsák azon magyar golfbírók táborát – Acél Andrea, Bodor Tibor, Cservák László, dr. Lehel László, Fucskó Tünde, Gágyor Gábor, Horváth Béla, Jakobi Andris és Lugosi Balázs -, akiknek ez már sikerült.




Lapunk megtudta, hogy Edvin és Botond is gőzerővel készül a február 4-9. között megrendezendő vizsgára. Nagy presztízzsel bír ez a vizsga, így nagy álmom mindkettőjüknek, hogy sikerüljön.

Ehhez egy 5 részből álló írásbelin 60 % felett kell teljesíteni. Minél magasabb százalékot érnek el, annál nagyobb versenyeken vehetnek részt golfbíróként.

Az első blokkban nem lehet belenézni a bírók által használt szabálykönyvbe, míg a második szakaszban ez már megengedett. A minél sikeresebb vizsga azon múlik, hogyan forgatják a már említett kötetet, hiszen ezek a feladatsorok döntően (65 %-ban) nyomnak a latba. A legnagyobb ellenség az idő, hiszen mindösszesen 2,5 óra áll rendelkezésünkre.

A bírók legjobban, talán a nyelvi nehézségektől tartanak, hiszen ez egy speciális jogi (szakmai) nyelv, ami nem egyszerű, gyakran csak egy-egy szó a meghatározó. Az, hogy tudod a szabályokat, még nem jelent semmit, a szituációs feladatoknál a „miértre” tevődik a hangsúly.

A vizsga letétele csak egy része a legmagasabb szintű szakmai továbbképzésnek amin a küldöttek részt vesznek (Tournament Administrators and Referees Seminar (TARS) 2020).
 
A résztvevők az esemény ideje alatt bejárhatják a golf őshazáját St. Andrewst, többek között a híres klubházat és az egyetemet is.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés