Főtitkári összegfoglaló




Makszin Áron beszámolója

A Magyar Golf Szövetség 2019-ben is fő céljának tekintette a hazai felnőtt és utánpótlás golfozók számának növelését, a golf népszerűsítését, valamint a versenygolf fejlesztését. A főtitkár, Makszin Áron, kézzelfogható eredményekről számolt be évösszegző interjújában.






HG Milyen konkrét lépések történtek eddig a golfozók létszámának növekedése érdekében?

Ezt az MGSZ még 2017-ben fő stratégiai célként tűzte ki. Véleményünk szerint a golf sport megújulása – és megerősödése – erősen függ egy stabil hazai sportolói bázis kialakításától. Azt gondolom, hogy nem igényel túl sok magyarázatot, hogy miért...  A célok megfogalmazását szerencsére tettek is követték: 2018 elején elindítottunk két központi programot, amelyek nemcsak hangzatos szavakban nyilvánultak meg...

Az első, egy minden klubra kiterjedő Országos Junior Program, a másik - szintén országos jellegű - 10 órás Kezdő Golftanfolyam. Mindkettő esetében megszólítottuk és aktívan bevontuk a PGA oktatókat, és a klubokat. Kialakítottunk egy „hálózatot”, amelyben mindenki egységesen gondolkodik és cselekszik egyszerű és érthető irányelvek mentén. Sikerünk titka az volt, hogy a programok ezzel a többoldalú összefogással, egységes keretrendszerben, egységes tematikával – és nem utolsó sorban komoly Szövetségi támogatással és szakmai felügyelet mellett – szerveződtek.

A Kezdő Felnőtt kurzus és a Junior Program is szép eredményeket hozott: 2017-ben az EGA kártyások száma (1130) szinte teljesen megegyezett az idei számmal (1171), míg a Kezdő Golfozó Programban 2018-ban 565, 2019-ben pedig 710 pályaengedéllyel rendelkező új játékost hoztunk be a sportágba.
Emellett a 2017. évi 165 fős junior létszámot az idénre immáron 410 főre tudtuk bővíteni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez azoknak a gyerekeknek a száma, akik rendszeres jelleggel, szervezett keretek között járnak már golfedzésre! Ne gondoljuk azonban, hogy ezek az eredmények „csak úgy” maguktól jöttek. A Szövetség rengeteg energiát, pénzt, szervezőmunkát áldozott arra, hogy ezek megvalósuljanak. 

Őszintén remélem, hogy a klubok világosan értik szándékainkat és a jövőben ők is sokkal nagyobb energiákat fordítanak ezekre a központi programokra. Az újabb sikerek és a golfozók számának növekedése csakis további együttgondolkodással és új ötletek kidolgozásával, valamint megvalósításával lehetségesek! Személy szerint nem titkolt célom, hogy 2 éven belül elérjük a 3 ezer fő regisztrált játékost és további 2 éven belül a 4 ezret. Erre most minden esélyünk megvan. Természetesen ezen az úton 2020-ban is megyünk tovább, arra is gondolva már, hogy az új játékosokat miként tudjuk megtartani. Ezzel kapcsolatban már el is kezdődött egy össz-klub és oktatói egyeztetés, amit „Kezdő Golftanfolyam 2.0-ás” verziójának neveztünk el, és az új játékosok benntartását célozza meg.

A golfozók számának alakulása 2017-19 között, grafikonon ábrázolva:



HG Az említett kezdeményezéseken kívül idén útjára indult a “Műhelytámogatás” program. Mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

A Szövetség az állam segítségével 2018-ban és 2019-ben is támogatni tudta a kiemelkedő junior szakmai munkát végző klubokat. A támogatásokat létszám és eredmény alapján, azaz teljes mértékben objektív mutatók szerint osztottuk szét. Tavaly 10 millió forint, idén pedig 15 millió forint összegű támogatással tudtuk így segíteni klubjaink munkáját. Ezek tulajdonképpen soron kívüli támogatások voltak amelyeket külön kérvényeztünk az EMMI Sportállamtitkárságától, és szerencsére meg is kaptuk. Reméljük így lesz ez 2020-ban is (a pályázatot már beadtuk) mert jövőre is szeretnénk külön támogatni az eredményes szakmai műhelyeket!

Csak a tisztánlátás kedvéért: a műhelytámogatással főként a már „fejlett” junior élettel és eredményekkel rendelkező kluboknak igyekszünk segíteni, de nézzük természetesen a feltörekvő műhelyeket is. Úgy gondolom, hogy ez a támogatási forma szinte minden klubunknak és élvonalbeli junior játékosunknak segített az idei versenyzésben, edzésben, eszközök beszerzésében. A pozitív visszajelzések (eredmények és felhasználás) is azt mutatják, hogy ez a fajta támogatás teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és jövőre is igen nagy az igény a folytatásra! Természetesen idén is mindent megteszünk azért, hogy ismét elnyerjük az EMMI-től ezt a forrást.

HG Egy évvel ezelőtti interjújában az elnök úr, dr. Szivek Norbert, két fontos feladatot emelt ki. Az egyik egy szövetségi gyakorló pálya létrehozása, a másik az infrastruktúra fejlesztések beindítása. Mennyiben sikerült megvalósítani ezeket a terveket?

Szinte minden elnökségi ülés témája a létesítményfejlesztés és az ehhez kapcsolódó kérdések. A pillanatnyi helyzet az, hogy továbbra is kisebb gyakorló pályák (driving range-ek) létrehozásában gondolkozunk. Jelenleg tárgyalásban vagyunk két vidéki várossal is ez ügyben, ők adnák a területet mi pedig a know-how-t. A problémát egyelőre az üzemeltető(k) kérdése okozza, ugyanis ezeket a létesítményeket ingyen (vagy veszteségesen) senki sem szeretné üzemeltetni. Márpedig úgy néz ki, hogy egy ilyen létesítmény az első évében (lehet, hogy a másodikban is) szinte bizonyosan veszteséges. Nehéz találni olyat, aki ezeket a veszteségeket hajlandó lenne finanszírozni. Természetesen ez nem veszi kedvünket, továbbra is gondolkozunk a lehetséges megoldásokban.


HG 2020 az olimpiai kvalifikáció szempontjából meghatározó év. Milyen reményekkel készül a szövetség a 2020-as tokiói olimpiára?


A jövő évi olimpia a férfi kerettagok számára beláthatatlan messzeségbe került. Egyedül még Rózsa Csillának van matematikai esélye a bejutásra. Csilla jelenleg a 750. hely körül áll a női profi világranglistán, és nagyjából az 500. helyre kellene leküzdenie magát ahhoz, hogy az esély ismét meglegyen.  Van még nagyjából 6 hónapja a kvalifikációs pontok összegyűjtésére, ugyanis 2020 júniusában zárul le ez a lehetőség. Természtesen mi a végsőkig bízunk Csilla játékában, és amíg lehetőségünk van, segítjük versenyzését és munkáját!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés