EGA közgyűlés – változások időszaka


MGSZ beszámoló

A Párizs melletti Chantilly-ben, november 13-15. között zajlott az Európai Golf Szövetség, az EGA idei éves közgyűlése, melyen a Magyar Golf Szövetség részéről Makszin Áron, főtitkár, Gágyor Gábor, az EGA Handicap & Course Rating Bizottságának tagja és Acél Andrea szakmai asszisztens vett részt. Az immáron 46 tagországot tömörítő szervezet közgyűlésének fő napirendi pontjai között az új EGA elnök megválasztása, a jövő évi versenyek kiosztása, valamint az új Hcp-rendszer bevezetésével kapcsolatos teendők szerepeltek.
A tagszervezetek képviselői,  az európai golféletet meghatározó szervezet a leköszönő elnök, a két évig regnáló francia Pierre Bechmann helyébe végül az Izlandi Golf Szövetség elnökét, az EGA Versenybizottságának és Végrehajtó Bizottságának tagját, Haukur Örn Birgissont választotta. A Végrehajtó Bizottság tagjai közé az ír Geraldine Henry csatlakozott, az olasz Richard Cau pedig a portugál Ana Gabint váltotta a Handicap & Course Rating Bizottság elnöki székében.
Véglegesítésre került az EGA 2020. évi versenynaptára is, a jövő évi nemzetközi versenyek tekintetében az MGSZ két versenyre adta be pályázatát: a férfi és a női szenior csapatbajnokságra, melyre 2020. szeptember 1-5. között kerülhet sor. A szenior bajnokság odaítéléséről az EGA egy későbbi időpontban dönt, azonban reméljük, hogy hazánk a hagyományokat követve, jövőre is otthont adhat majd egy rangos EGA versenynek.
A fentiek mellett, az idei év “legforróbb” témájaként mindenképpen az új WHS (World Handicap System) rendszer bevezetése mutatkozott. A közgyűlésen világosan kiderült, hogy a “nagy golfnemzetek” szinte mindegyikének még komoly, tisztázandó kérdései merültek fel az új rendszerrel kapcsolatban. A felmerült problémák egy részére az EGA szakemberei ugyan a helyszínen tudtak válaszolni, azonban így is maradtak nyitott kérdések, ezért a rendszer bevezetésére már bizonyosan csak 2020 második félévétől, 2021 januárjától vagy a későbbiekben kerülhet sor. Ennek érdekében, minden országnak át kell állítania a hendikep nyilvántartó software-ét (programját). A tanácskozás során a legtöbb kérdés a hendikep nyilvántartórendszer megbízható működésével, a számításokkal és az ellenőrzéssel kapcsolatosan merült fel, így már a közgyűlésen nyilvánvaló vált, hogy vannak még olyan pontok, melyeket az EGA-nak és a WHS-nek részleteiben, ismételten át kell gondolnia.
Az új hcp-rendszer bevezetését az MGSZ is a nemzetközi elvárásoknak megfelelően, 2020. második félévére, legkésőbb 2021 januárjára tervezi. Ehhez egyrészről fontos a soron következő közgyűlésen, a rendszer bevezetésével kapcsolatosan felmerülő esetleges kérdések és aggodalmak tisztázását megvárni, másrészt el kell készíteni a hcp számítást elvégző software átprogramozását is. A jövő évtől az MGSZ vagy a PC Caddie rendszerével, vagy egy új program bevezetésével kívánja ezt megoldani, melynek kidolgozása jelenleg folyamatban van. (Az új program bevezetésével kapcsolatosan döntés még nem született, ez sok egyéb tényező függvénye.)
A közgyűlés során az MGSZ főtitkára tárgyalásokat folytatott az R&A küldöttével is, akivel a tavalyi és idei junior program eredményeit egyeztette. A találkozó során elhangzott, hogy az R&A a jelentések és az eredmények alapján kiemelkedő sikernek tartotta a szövetség munkáját, elismerően nyilatkozott a létszám növekedéséről, valamint a junior program alap-és középszintű, egyszerűen átlátható és hatékony rendszeréről.  Az MGSZ főtitkára az egyeztetés eredményeként szóbeli megerősítést kapott az együttműködés folytatásáról, a szövetség országos programjának 2020. évi tovább fejlesztésének támogatásáról.
Hungolf.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés