Megvannak a jelöltek az Év Bortermelője címre

 



Lezárult az Év Bortermelője Magyarországon díj 2019-es jelölési szakasza. Több mint 250 szakember, a szőlész-borász, vendéglátó szakma és a szaksajtó felkért képviselői jelöléseinek összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette azt a hat, legtöbb szavazatot elnyerő termelőt, akik esélyesek a rangos címre.

 

Minden felkért szakember három bortermelőt jelölhetett a címre (hivatalosan teljes néven Év Bortermelője Magyarországon, de a köztudatba a rövidített változat került be), valamint a korábbi kitüntetettek is megtehették javaslataikat. A jelölések összesítése után derült ki, hogy az idén holtverseny alakult ki, így a szavazategyenlőség miatt a szokásos öt helyett hatan kerültek a finisbe.

Köztük egy női borász is, az Etyek-Budai borvidékről Nyúlné dr. Pühra Beáta (a díj történetének 29 éve alatt eddig egyetlenegyszer, 2013-ban lett Év Bortermelője nő, Gálné Dignisz Éva a Kunságból). A befutók között ott van Borbély Tamás a Badacsonyi, Figula Mihály (édesapja 2000-ben nyerte el a címet) a Balatonfüred-Csopaki, Günzer Tamás a Villányi, Koch Csaba a Hajós-Bajai és Liptai Zsolt a Pannonhalmi borvidékről.

A jelöltek november 22-én a Pesti Vígadóban mutatkoznak be egy nagyszabású rendezvényen, amelyre minden borszerető érdekődőt várnak, de  a verseny szabályzata alapján a második körben csakis a Magyar Bor Akadémia tagjai választják meg titkos szavazással, ki legyen 2019-ben az Év Bortermelője.

Amit a díjról tudni érdemes: elsőként 1991-ben Tiffán Ede nyerte el a Villányi borvidékről. A legutóbbi, 2018-as kitüntetett pedig Balla Géza volt az Arad-hegyaljai borvidékről, úgy is mint az első határon túli borász. A díjjal az akadémia a folyamatosan kimagasló szakmai teljesítményt, az adott termelő borainak állandó kiváló minőségét, a hazai és nemzetközi borversenyeken elért eredményeket, a borkultúra erősítése, a magyar bor népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységet ismeri el.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés