Bírói szemmel – Buna Edvin meglátásai



Összeszokott csapat garantálta a sikert

A tavalyihoz hasonló végjátékot hozott a Tesla Universal 7. Magyar Mid-Amatőr Golfbajnokság. Kiélezett csatáknak és jelentős sportteljesítményeknek lehettünk tanúi. Ez azonban nem jöhetett volna létre a szervezők, a bírók és a zalacsányi csapat nélkül. Cservák László és a vezető bíró Jakobi András mellett Buna Edvin, a bírói team tagja, a gyakorlónaptól kezdve kitűnő munkát végzett.




HG A bajnokságon az időjárás okozta talán a legnagyobb aggodalmat, hiszen az egész bajnokság alatt lógott az eső lába. Hogyan értékeled a bajnokságot?

BE
A MidAm Bajnokság alatt nem csak lógott az eső lába, hanem bizony több alkalommal földet is ért! A pénteki versenynapon kimondottan kellemetlen, hideg, esős, szeles időjárással szembesültek a játékosok, amely az eredményeken is meglátszott.


Szombaton és vasárnap ez kissé enyhült, de a hétvégi játéknapokon is esős reggelekre ébredtünk és mentünk ki a pályára. A Zala Springs szakaszai jól vizsgáztak vízelvezetésből, hiszen az indítás idejére alig maradt nedvesebb rész a pályán, napközben pedig minden szépen felszáradt. A pályaelőkészítésnél az egyértelmű szabályhelyzetek kialakítása volt a cél, ilyen szempontból - úgy tudom - nem volt vitás szituáció. Voltak bírói segítséget vagy döntést igénylő helyzetek, de a legfőbb feladatot a játéktempó betartása jelentette. A mezőny eleje és a vége között elég nagy volt a hendikep különbség és ennek megfelelően az ütések száma, ami a játék sebességét is erősen befolyásolta.

Az első két versenynapon egy délelőtti és egy délutáni kört kellett levezényelni 1-es és 10-es tee-s indítással, átfordulásokkal, becsatlakozásokkal, de a csapatunk elég összeszokott volt és a rádiókommunikáció segítségével igyekeztünk mindent gördülékenyen megoldani. Az utolsó napon a női és a férfi döntős flightok kaptak külön figyelmet, hogy lehetőleg minél kevesebb zavaró körülmény mellett, de kiszámítható idővel teljesítsék a verseny.



(Kép: Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület)


HG A vége is izgalmasra sikeredett. Egy jó szakmai döntésnek köszönhetően, nem külön-külön playoff-ot, hanem egy négyes flight-ban engedtétek ki a finalistákat. Mi volt ennek a szakmai háttere?

BE
A verseny során többször is a kialakult szituációnak megfelelően kellett döntéseket hozni, ez is ilyen volt. A nemzetközi döntős flight beérkezésesét, bevallom, hamarabb vártuk, úgy véltük jobban felzárkóznak a mezőnyhöz, de minden ütésre nagyon koncentráltak, így ez nem történt meg. Ráadásul az utolsó szakasz parádés befejezése miatt úgy alakult, hogy a magyar férfi döntősök mellett a nemzetközi mezőnyben is rájátszás szükséges az elsőség eldöntésére. Minden érintett fél, minden bíró, a nézők és a sajtó képviselői is egy helyen voltak így jó választásnak tűnt nem megosztani őket, hanem egyszerre kezelni mindent. Hangulatos play off lett belőle!



(Kép: Tátrai Béla)


HG Milyen versenyeken vállalsz még bíróként munkát a szezon hátralévő részében? Melyiket várod a legjobban?

BE
Az idén jóval többet bíráskodtam, mint korábban, kicsit a sors hozta így és én is többször mondtam igent a felkérésekre. A MidAm versenyeken az idén - Jakobi Andrissal közösen - állandó bíró vagyok és mivel ő az MGSZ versenyek igazgatója, így ezeken az eseményeken és a Pannonián is sokat dolgoztunk együtt, jó az összhang. Jólesik, amikor valamelyik versenyre konkrétan hívnak, idén szerencsére több ilyen is volt.

Ősszel még biztosan lesz szerepem a Match Play Bajnokságon, a Senior Bajnokságon, illetve a MidAm zárófordulóján. Mindegyiket más miatt várom, nem szeretnék kiemelni külön egyet sem, mindegyikre szakmai szemmel kell tekinteni. Mindemellett a HCP és Course Rating Bizottságban lévő munka is fontos. Természetesen a több golf, több verseny nálam is szerepel a tervek között, hiszen golfozó szemmel is kell nézni a játékot. Legjobban egy külföldi versenyt várok, mint játékos, ? hiszen itthon a nagyobb rendezvényeken bíráskodom, külföldön pedig játszhatok és remélhetőleg minden alkalommal tanulok valami újat!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés