Új fekete lyuk rekorder született

Ismerjék meg a Holm 15A-t, ami mellett a mi napunk is csak egy porszemnek tűnik
A valaha megfigyelt legnagyobb fekete lyuk felfedezéséről számoltak be a német Max Planck intézet csillagászai. Kianusch Mehrgan és kollégái az Astrophysical Journalnak leadott tanulmányukban tették közzé eredményeiket a Holm 15A galaxis központjában megbújó szupermaszív fekete lyukról, ami az eddigi becslésekkel szemben 4-9-szer nagyobb, mint sejtették.

A Földünktől 700 millió fényévre található galaxis középpontjában lévő fekete lyuk tömege kétszer nagyobb, mint az előzőleg megfigyelt rekorder, a képzeletbeli kozmikus mérlegen 40 milliárdszor nyomna többet mint a Nap, és tízezerszer többet mint a galaxisunk, a Tejút közepén lévő fekete lyuk. A fekete lyuk átmérője 790 AU (azaz 790 csillagászati egység – 1 AU=149 597 871 kilométer, a Nap és a Föld közti átlagos távolság).

A csillagászok a chilei Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope) adatait elemezve végezték számításaikat, sikerrel futtatva a szükséges szimulációkat a Holm 15A galaxis szerkezetét, és a szokatlanul halovány középpontját illetően. A kutatók azt feltételezik, hogy a Holm 15A két fiatal galaxis összeütközéséből jöhetett létre, és hogy a fekete lyuka olyan nagy és erős, hogy a közelében lévő csillagokat vagy elnyeli, vagy a galaxis szélére taszítja.

A rekordtól függetlenül egyébként nem feltétlenül ez a legnagyobb fekete lyuk az univerzumban, csupán a megfigyelt és számításokkal igazolt fekete lyukak listáját vezeti ideiglenesen. A csillagászok közvetett módszerek révén azt feltételezik, hogy a TON 618 kvazár középpontjában lévő fekete lyuk 66 milliárdszor nagyobb tömegű mint a Nap.

A Holm 15A galaxis közepét elfoglaló szupermasszív fekete lyuk nagysága miatt nem csak a galaxisok kialakulásáról nyújt majd új információkat, de tökéletes lesz a folyamatosan fejlődő csillagászati képalkotó eszközök és algoritmusok tesztelésére is. Ennek köszönhetően várhatóan nem sokáig lesz listavezető, a csillagászok várhatóan egyre több és egyre nagyobb fekete lyukat fedeznek majd fel a közeljövőben.

(Index)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés