MIK AZOK A KIS BEMÉLYEDÉSEK A GOLFLABDA FELÜLETÉN?



Gondolkoztál már rajta, hogy miért pont ilyen a golflabda dizájnja? Itt a válasz a talányra!

Sokan nem is sejtik, de a golflabda nem csak egy sima fehér golyó, és kialakítása mögött valójában zseniális tervezői munka rejlik. Még az a szerencse, hogy az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban ezt sem hagyjuk szó nélkül. A következőkben nemcsak a bemélyedések célját tárjuk fel, hanem arra is kitérünk, hogy mit rejt a golflabda belseje.




Régen fából készült

Bizony, a golfjátékosok a kezdetekkor még fából készült labdákat ütögettek, ám ezek nem számítottak igazán jó megoldásnak, mert nem repültek túl messzire. A golflabda evolúciójának következő lépcsőfokát a bőrből varrt, tollakkal töltött golyó jelentette. Ez már kétszer messzebbre repült, de elég macerás volt az elkészítése, ráadásul könnyen tönkrement a víztől.
A modern golflabda ehhez képest jóval összetettebb szerkezet, és több rétegből áll. A külsejét kemény gumihéj borítja, a belsejében pedig egy glicerines folyadékkal töltött, műanyagból vagy fémből készült mag található. További érdekesség, hogy a golflabdákat meg is számozzák. Így ha a játékosok netán azonos márkájú és típusú labdával játszanak a pályán, akkor sincs vita belőle, hogy melyik kié.

366 bemélyedés van rajta

A golf szabályai pontosan előírják a golflabdák méretét és megjelenését: az átmérőjük 42,67 milliméter, maximális tömegük 45,93 gramm. Ami a labdák felületét illeti, ott 366 szabályosan elhelyezkedő, kör alakú bemélyedés (úgynevezett dimple) sorakozik, ami természetesen szintén nem a véletlen műve. A speciális mintázatnak hála a labda stabilabban, gyorsabban és háromszor (!) messzebbre száll, mint a korábban alkalmazott sima felület esetében.

Mi ennek a fizikai háttere?

„A labda röptét csökkentő légellenállás két tényezőből áll össze. Az egyik a súrlódás, amely az ellenállás kisebb hányadáért felel, a másik az úgynevezett szeparáció, azaz a levegőréteg szétválása a tárgy körül. Lamináris áramlású levegő esetében a szeparáció nagyobb mértékű, a repülő tárgy körül apró örvények keletkeznek, a légellenállás megnő, a tárgy sebessége csökken. Turbulens áramlás esetén a szeparáció mértéke kisebb, így a légellenállás is kevésbé emelkedik. A golflabda apró mélyedéseiben turbulens áramlás keletkezik, létrejön a labda körül egy turbulens határréteg, a szeparáció kisebb mértékűvé válik, így a golflabda messzebbre száll” – foglalja össze a lényeget a golfok nevű oldal.

(divany.hu)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés