Tanár úr kérem – Hendikep



Bodor Tibor szabályismertetője

A hendikepek megszerzése, nyilvántartása, módosítása, felfüggesztése nem tartozik a Golf Szabályok hatáskörébe. A világon legalább hat jelentősebb hendikep rendszer működik, közülük Európában az EGA érvényes, így Magyarországon is. Jelenleg folyik az átállás egy egységes WHS világ hendikep rendszerre.

De a golf szabályok szepontjából mindez érdektelen; csak egyetlen egy dolog számít:

- A golfozónak a valós hendikepjével kell játszania minden hendikep versenyen, akár stroke-hcp, akár nettó Stableford, akár nettó nyerésre játszott meccs.
- És ezért egyedül, kizárólag és 100%-ban csakis a játékos felelős.

A játékosnak kell pontosan tudnia, hogy a verseny napján éppen mi az érvényes hendikepje. Nem mentség, hogy az anyaklub nem vezette át a módosítást, rossz a nyilvántartás, nem elérhető az adatbázis, a versenyrendező klub nem frissítette a hendikepet, a Bizottság a startlistára és az eredménykártyára rossz hendikepet nyomtatott, stb.

Mindenképpen a játékos viseli a következményeket.

(1) Ha a kártyán a ténylegesnél alacsonyabb hendikep szerepel, akkor nincs büntetés, és a játékosnak a kártyán lévő hendikeppel kell lejátszania a versenykört, akkor is, ha emiatt kevesebb ütéselőnyt kap.
(2) Ha a kártyán a ténylegesnél magasabb hendikep szerepel, de az ennek alapján kiszámított ütéselőny megegyezik a tényleges alapján számítottal, akkor nincs büntetés, és a játékosnak a kártyán lévő hendikeppel kell lejátszania a versenykört.
(3) Ha a kártyán a ténylegesnél magasabb hendikep szerepel, és az ennek alapján kiszámított ütéselőny több a tényleges alapján számítottnál, akkor a játékost ki kell zárni. Mérlegelési lehetőség nincs.

Akkor kerülhetjük el a kizárást, ha...
- a kártya átvételekor (többek között) ellenőrizzük a rajta lévő hendikepet;
- a rossz hendikepet húzzuk át, és írjuk a kártyára a helyes hendikepet;
- soha ne írjunk alá, és adjunk le hibás eredménykártyát.

Noha a kártyának nem átvételkor, hanem leadáskor kell hibátlannak lennie, érdemes a hendikep hibát már átvételkor jelezni, mert akkor több ideje van az operátornak az adatok javítására a rendszerben. Azonban nem elég szólni, csak az általunk javított, és aláírásunkkal hitelesített kártya mentesít bennünket a büntetés alól.

Ha a Bizottság a játékos által a kártyán jelzett korrekciót nem vezeti át, akkor az adminisztrációs hiba, ami nem évül el. Reklamáció esetén a Bizottságnak az eredmény kihirdetése után utólag is végre kell hajtania a javítást, visszamenőleg újraszámolva az eredményeket, helyezéseket, díjazásokat, hendikep módosításokat. Akkor is, ha emiatt a kiadott díjakat vissza kell kérni, és újra kell osztani. Ugyanez a teendő fordított esetben, a játékost utólag is ki kell zárni, ha a (3) pont szerinti hiba az eredményhirdetés után derül ki.

Tanár Úr Bodor Tibor


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés