Kvalifikációs kisokos




Papp Péter szövetségi kapitány foglalta össze, mit is kell tudni a közelgő, őszi kontinenstornáról és válaszolt a szövetségbe érkező kérdésekre.

− Mi is pontosan ez a footgolf Eb?

− Mindannyian tudjátok, hogy a footgolf nagyon fiatal sportág, és mi mindannyian együtt formáljuk, alakítgatjuk a játékot is és a versenyrendszert is. Egy újabb átalakítási kezdeményezés, hogy a nagy világversenyek esetében megkísérlik szétválasztani az egyéni és a csapatküzdelmeket. Ennek a váltott lebonyolításnak a következő állomása a csapat Európa-bajnokság, amelyet szeptemberben rendeznek meg Angliában. Ez lesz a második ilyen verseny, 2017-ben Párizsban mi is részt vettünk a legelsőn, akkor még kicsit más lebonyolítási rendszerben, mint az idei lesz. A lényeg azonban nem változik a korábbihoz képest: az egyes csapatokat alkotó játékosok mérkőznek meg egymással egyéni és páros (foursome) match play formátumban. 3 egyéni és 3 páros match play eredménye adja majd az adott mérkőzés végeredményét, ez azt is jelenti, hogy egyszerre 9 játékos lesz a pályán, akiket 6 csere egészít ki, így országonként maximum 15 játékos nevezhető az eseményre. A szövetség döntése értelmében mi kihasználjuk a maximális keretet, tehát első körben a 15 utazó játékost kell kiválogatni.


− Ki találta ki a kvalifikációs rendszert?

− A válogatási rendszert a szövetség erre a versenyre is minél igazságosabbra kívánta kidolgozni, ezért Gelencsér Gábor elnök, Hinora Ferenc alelnök és én, a magyar csapat kijelölt kapitánya egy munkacsoportban hosszas vita és közös gondolkodás után együtt dolgozták ki a rendszert. Rengeteg szempontot mérlegeltünk, nagyon sok tényezőt figyelembe kellett vennünk, voltak helyzetek, amelyekben kompromisszumokra kényszerültünk, de úgy gondoljuk, hogy minden szempontot sikerült érvényesíteni a kialakított rendszerben.

− Miért nem a ranglista alapján kvalifikálunk, mint a vb esetében?

− A világbajnokság esetén jónak bizonyult a magyar ranglista alapján kijelölni az utazó keretet, ezúttal azonban sok érv szólt a változtatás mellett. Az egyik legkomolyabb érv, hogy a ranglista egy jó átlagteljesítményt képes tükrözni, ami leginkább hosszútávú eredményességet mér. Ráadásul a ranglistapontok döntő többségét a hagyományos (stroke play) versenyeken szerezzük, amely formátum sok mindenben különbözik a match playtől. A korábbi, 2017-es csapatverseny egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy egy-egy match play sokkal nagyobb koncentrációt, mentális fegyelmet igényel, és ez döntő különbséget eredményezhet. Ezért is indítottuk el a match play versenyrendszert, hogy a játékosaink sokszor találkozzanak ilyen helyzetekkel, megtanulják azt jól kezelni. Ennek eredményét már a decemberi világbajnokságon is éreztük, hiszen míg két évvel korábban a svájciaktól simán kikaptunk, most még sokkal erősebb összeállításban is legyőztük őket. Összességében tehát az volt a koncepciónk, hogy már a válogatás is minél inkább hasonlítson az Európa-bajnokság lebonyolításához. Ráadásul minél inkább szerettük volna „kinyitni“ a lehetőséget a csapatba kerüléshez, hogy azok is esélyt kapjanak, akik kevesebb versenyen tudnak részt venni. A ranglistának mégis van annyi jelentősége, hogy a kvalifikáció végén 3 kvótát innen fogunk kiosztani.

− Miért nem kvalifikálhat senki a FOB helyezés alapján?

− A válasz nagyon egyszerű: a csapat Eb-t szeptemberben rendezik, a FOB pedig csak október végén fejeződik be. A keretet ráadásul már augusztusban össze kell állítani, hogy legyen még idő a felkészülésre, közös gyakorlásra is.

− Miért ez a 3 magyarországi verseny kvótaszerző?

− A Traditional Footgolf Cup és a Fradi Kupa olyan színvonalú versenyek, amelyeken a legjobb magyarként végezni komoly felkészültséget és játéktudást jelent. Aki a kvótaszerzés okozta nyomás alatt is jól teljesít ezeken a versenyeken, az várhatóan az éles meccseken is ugyanilyen jó teljesítményre lesz képes. A Hangya Peti Emlékversenyt pedig azt hiszem nem kell különösebben indokolni, ezzel is szerettünk volna Peti emléke előtt tisztelegni.

− Páros match play, egyéni match play – már a kvalifikációban eldől, ki, melyiket fogja játszani az Eb-n?

− A válasz egyértelműen nem. Ahogyan a vb-n is, az egyes meccsekre a csapatösszeállítást csak az utolsó pillanatban véglegesítjük majd. Számítani fog az aktuális forma, a pálya kialakítása, esetleges sérülések vagy taktikai megfontolások is fontosak lehetnek. A páros match play mindenképp jó formátum arra, hogy egyes párosok megismerkedjenek vagy összeszokjanak, és az sem kizárt, hogy a kijutó páros majd együtt fog játszani, de ezt nem szeretnénk kőbe vésni már hetekkel a verseny előtt.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés