Elkezdődött a torna – Cservák László




Az ételek fenségesek, a hangulat tökéletes, és a pálya rendkívül jól elő van készítve.

Ezeknek a tényezőknek mindig szerepelniük kell egy rendes magyar verseny beszámolójában, essünk is túl rajta! Ha mégis van valami kis különbség egy hazai és a marokkói rendezvény között, az csak az ütésszámban jelentkezik. Kétségtelen, hogy az ütésszámok egy-egy golfverseny elsőszámú értékmérői, de nem mindenki számára egyértelmű ez a tétel.


De hogy ennek igazolására minél előbb a tárgyra térjek, Jordan Smith 66 ütéssel ment végig a pályán, amit hét birdie-vel és hiba nélkül oldott meg. Az angol fiú eggyel előzi meg a második helyen osztozó párost, amelynek tagja Sean Crocker és Alejandro Canizares. Az amerikai négy birdie és egy eagle, a spanyol szintén egy hibamentes körben hat birdie segítségével került az őt megillető helyre. A francia Matthieu Pavonnak is sikerült hat birdie-t ütnie, de ő egy bogeyval rontotta, ezért neki csak a megosztott negyedik hely jut egyelőre. Van még egy negyedik helyezett, ez pedig a skót Stephen Gallacher, akinek 18 éves fia caddie-zik. A nyolcadik lyukon, a kb. 530 méteres par 5-ösön nem mindennapi tettet hajtott végre a duó: 5 helyett kettővel teljesítették a szakaszt, ez egy igazi nagy madár, albatrosz! „Jó ütőt adott a kezembe a fiam!” – ünnepelt az idősebb Gallacher, aki különben is nagyon elégedett a gyerek eddigi segítségével.

Ám két bogey is becsúszott, valamint 4 birdie színesítette még a kártyát, így jött ki a 68, azaz a mínusz öt.

Az első nap után összesen harmincan győzték le a pályát, és vannak par alatt. Közülük 15-en állnak mínusz eggyel, a jelek szerint tényleg nem könnyű a pálya.

A nők mezőnyében tizenketten örülhetnek piros számoknak. Az első és a második helyen is svéd játékos áll. Lina Boquist már mínusz nyolccal állt, amikor két bogeyt is el kellett könyvelnie. Az utolsó lyukon elért újabb birdie-vel kozmetikázta eredményét mínusz hétre, ami az első helyre elég. Honfitársnője, Camilla Lennarth 5 birdie-vel teljesítette a szintén par 73-as pályát, a 68 ütés jelenti a mínusz ötöt, ami a második helyre jó. A spanyol Nuria Iturrios is 6 birdie-t csinált, egy bogeyjának köszönheti, hogy osztoznia kell a második helyen.

A nap folyamán beszélgettem régi ismerősömmel, Mark Lichtenheinnel a nők sorozatáról. Mark a European Tour Productions nevű cégnek volt a helyettes vezetője hosszú évekig. Ez a vállalat értékesíti a European Tour tévés jogait. Körülbelül 2-3 éve hívták a női sorozat igazgató tanácsába, aztán előre lépett, majd megint, így ő lett a CEO, azaz cégvezető, és most látom, hogy a Ladies European Tour elnökeként nyilatkozik.

Szóval, a téma a női sport, ezen belül a női golf. Pontosabban annak eladhatósága. Mark már a sajtótájékoztatón elmondta, most megismételte, hogy a televíziós hirdetési piacon a női golf bevétele az egy százalékot sem éri el. És itt nem a sportteljesítménnyel van a probléma! Azt kevesen vitatják, hogy a férfiak labdarúgó, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, (és így tovább) vetélkedései több nézőt vonzanak, de a nők versenyei is egyre élvezetesebbek, így eladhatóbbak lennének. A probléma ott van, hogy a televíziók magából a közvetítésből egy másik árut kreálnak, és ahol a befektetni való összeg kisebb, a nyereség is nagyobb. És a nagyobb bevételből jobban tudják fizetni egy-egy sportág szereplőit, márpedig a hirdetők, szponzorok nehezen mozdulnak a női golf irányába.

Ezzel a kis kitérővel szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a lányok-asszonyok vetélkedése is élvezetes látvány volt, egy csütörtöki versenynapon nem sok különbség volt a férfiakéhoz képest.
Az a kérdés, hogy a vasárnapi befejezéskor milyen teljesítményeket, izgalmakat láthatunk majd?!

A fiúk élcsapata így néz ki:
1              SMITH, Jordan   -7
T2           CROCKER, Sean -6
T2           CAÑIZARES, Alejandro   -6
T4           PAVON, Matthieu -5
T4           GALLACHER, Stephen    -5
6              MOLINARI, Edoardo       -4
T7           LARRAZÁBAL, Pablo -3
T7           REITAN, Kristoffer -3
T7           SLATTERY, Lee   -3
T7           SCHWAB, Matthias -3


Képek

David Lipsky
(David Lipsky)


Julian Suri
(Julian Suri)


(Andy Sullivan)


Jorge Campillo(Jorge Campillo)

(Joost Luiten)

Mike Lorenzo-Vega(Mike Lorenzo-Vega)


Linda Boqvist(Linda Boqvist)

Lina Belmati
(Lina Belmati)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés