Egy érzelemteli nap krónikája II. RÉSZ

 
 
Mester nyerte a Masters-t - Cservák László írása
 
A félidőben megállapíthattuk, hogy a játék nem valami fényes, a nagy tét rányomja bélyegét a színvonalra. Időjárási szempontból ideális időben indult a verseny, és noha a szél néha feltámadt, majd az eső is szemerkélni kezdett, ez nem ártott a pályának.
 
Molinari teljesen biztonságit játszott, nem kockáztatott, nem támadott, és többször is csak kivételesen biztos puttjai mentették meg. Úgy éreztem, a folytatásban ennél több kell tőle. Úgy gondolom, Tiger úgy játszott, ahogy kellett. Noha a bogeyk nem voltak bekalkulálva, láthatóan várt a kínálkozó lehetőségre, hogy behozza hátrányát.
 
A tízesen a változatosság kedvéért Tiger kezdett a fák közé, közben eggyel előttük Xander Schauffele az elején elkövetett 3 bogey után egy újabb (összesen az ötödik) birdie-vel -10 re javított. Tiger a legbiztonságosabb megoldást választva csak kijátszotta a labdát a fairwayre, jó messze volt még a greentől. Harmadikra jutott fel, 3-4 méteres gurítása nem sikerült, a bogeyval visszaesett -11-re. Molinari jó kezdés után túlütötte a greent, mégis mentette a part, maradt -13-on. Finau viszont egyméteres par-puttját nem gurította be, ő is bogeyt vétett. Az állás: Molinari -13, Woods -11, Koepka -11, Finau -10, Schauffele -10, Cantlay -10.

 

 
A következő lyukon Molinari a fairway szélére kezdett, Woods pedig a fák mögé. Szombaton is hibázott ezen a szakaszon, és akkor, miközben labdája erősen jobbra tartott, hangosan szurkolt neki: „Menj jobbra, menj jobbra!” Tudta ugyanis, hogy ott van egy kis tisztás, ahonnan rálát a greenre, előző nap meg is oldotta a feladatot. Hát most is ide került, persze nem szándékosan, ismét ezt kellett megoldania. Meg is oldotta. Mindhármuknak birdie puttja volt, de mindhárman parral játszották meg a 11-es lyukat.
 
És jött a par 3-as tizenkettes. Az egyel előttük kezdett trióból először Koepka labdája pattant vissza a green-oldalból vagy 5-6 méterre a vízbe, majd ugyanilyet ütött Poulter is. A dropping zónából ütve nem volt lehetetlen a bogey sem, mégis mindketten dupla bogeyval zárták a tizenkettest. És jöttek Tigerék, először Molinari. Ugyanúgy rövid volt az ütése, és labdája a vízbe esett. Tiger nagyon tapasztaltan, okosan a greenre került, utána viszont Finau labdája lett nedves. Tiger csak part ütött, mégis jól jött ki a körből, mert mindkét társa duplával fejezte be a tizenkettest!


 
Schauffele, Day és Bubba Watson birdie-vel javított, az új állás: Tiger-11, Molinari -11, Schauffele -11, Watson -10, Day -10, Jon Rahm és Cantlay -10.

Közben Justin Thomas a 16-oson megszerezte a nap második hole-in-one-ját, a lyukon összesítve a huszonkettediket!

 


Molinariék a tizenhármason folytatták, közben Patrick Cantlay a tizenötösön értékesítette 3 méteres eagle puttját, és a kétütéses spórolással mínusz 12-re ugrott, amivel átvette a vezetést! Nem semmi, főleg azt nézve, hogy ő a vasárnapot hétütéses hátrányban kezdte!
 
Közben Koepka is megcsinálta saját eagle-ét, visszaállt -11-re, és az élboly a következőképpen festett:

Cantlay -12, Schauffele -12, Woods -11, Molinari -11, Koepka -11. De hát mindenki tudta, hogy a legvégén indult 2-3 flightnak most jönnek még a kockáztatást jutalmazó lyukak.
Tiger és Molinari kettőből a greenen voltak a par 5-ös 13-ason, és eagle-ért gurítottak. Az nem sikerült, de a birdie-vel a holtversenyes első helyre kerültek. Cantlay elhibázta másfél méteres par-puttját a 16-oson, visszaesett -11-re.
 
Az állás: Woods -12, Molinari -12, Schauffele -12, Koepka -11, Cantlay -11, de még öten ( Day, Watson, Rahm, Fowler és Simpson) mínusz tízen reménykedhettek az előrelépésben. Ekkor tízen voltak két ütésen belül, még bármi megtörténhetett.
 
A tizennégyesen Woods és Molinari másodikra a greenen volt, kb. 5 méterre a zászlótól, de egy lábnyira elkerülték a lyukat, így meg kellett elégedniük a parral.
Amikor az utolsó csoport a tizenötös szakasz közepén volt, az 1-2 flighttal előttük játszók közül többen is javítottak, és egyszer csak így nézett ki az élcsoport:
 
Tiger Woods -12, Francesco Molinari -12, Brooks Koepka -12, Dustin Johnson -12, Xander Schauffele -12, Rickie Fowler -11, Jason Day -11!!! Régen, vagy talán soha nem látott izgalmak!

De nézzük a folytatást a 15-ösön!
 
Tiger jó kezdés után csak 227 yardra volt a zászlótól, másodikra nagyszerű ütéssel a greenre került. Molinari csak harmadikra támadhatta a greent, de mindenki megdöbbenésére magasan emelt labdája a fák koronájában megakadt, és a labda a vízbe esett! Mekkora hiba! Dupla bogeyval fejezte be, visszaesett -10-re, kiesett az elsőségért folytatott küzdelemből! Tigernek húszméteres puttja volt az eagle-ért, de megfontoltan megelégedett egy egyméteres birdie puttal, amit biztosan értékesített. Mínusz tizenháromra lépett, és ezzel átvette a vezetést! Mióta várt (vártunk) erre a pillanatra! Megszerzi végre ötödik zöld zakóját, és egyben tizenötödik major győzelmét?



 
Közben persze nem állt meg az élet, Finau elképesztő második ütéssel másfél méterre került a lyuktól, de eagle puttja mellé ment, a birdie-vel -9-ről 10-re javított. A 18-ason DJ birdie-ért guríthatott, a putt picivel mellé ment, mínusz tizenkettővel fejezte be.
 
A par 3-as 16-oson Tiger labdája fél méterrel a zászló mellett állt meg, és az elfogultsággal nem vádolható Butch Harmon, Tiger korábbi edzője megállapította: a második kilencen a „Régi Tigert” láthatjuk! Mindennél nagyobb dicséret, de ami a legfontosabb, hogy igaz is!!!
Molinari csak a par-t hozta, Finau birdie-vel -11-re javított, Tiger gurítása könnyű birdie-t hozott, amivel -14-re lépett, és két szakasszal a vége előtt kétütéses előnnyel állt az élen.
 
A nézők eksztázisban, felállva ünnepeltek!
 
Rögzítsük azért az állást:
 
Tiger -14, Dustin Johnson -12, Brooks Koepka -12, Xander Schauffele -12, Jason Day -11, Tony Finau -11.
 
Itt már csak Tigeren múlhat minden! Olyan keményen dolgozott a visszatérésért, és az újabb sikerért, az utolsó lépésekben nem szabad meginognia!
 
Nem is inog meg, a 17-esen gyönyörű ütéssel másodikra kb. 3 méterre kerül a zászlótól. Jó lenne még egy ütés előnyt szerezni, hárommal igazán megnyugtató lenne megkezdeni az utolsó lyukat. De a gurítás nem sikerül, marad a par és a kétütéses előny. Izgalmas a helyzet, mert ugyan Schauffele és DJ -12-vel már befejezte a versenyt, de Koepka az utolsó lyukon még a birdie-ért guríthat… A kétméteres putt nem sikerül, Koepka is parral, és így -12-vel zárt. Ez azt jelenti, hogy Tiger egy bogeyval is nyerni tud, de ne erre appelláljunk!
 
Woods ugyan a hivatalos megfogalmazás szerint a fairwayre kezd, de kedvezőtlen helyzetben, ami a második ütést illeti. Ennek megfelelően nem is támadja a greent, második ütése után marad még 50 méter a zászlóig. Az ötméteres par-putt megnyalja a lyuk szélét, de a bogey a győzelmet, a várva-várt újabb Masters győzelmet jelenti a számára! A nézők perceken keresztül felállva ünnepelték, zengett a „Tiger, Tiger” kiáltás.
 
Hát, egyelőre ennyit, Tiger Woods nyert, a méltatással hamarosan visszatérünk.
 
Utóirat: remélem ebből a kis összefoglalóból kiderült, hogy fantasztikus golfeseménynek lehettünk szem és fültanúi!

Cservák László


(A fotókat az Augusta Chronicles részére Allen Eyestone, Andrew Davis Tucker és Nigel Cook készítette.)

 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés