Egy érzelemteli nap krónikája II. RÉSZ

 
 
Mester nyerte a Masters-t - Cservák László írása
 
A félidőben megállapíthattuk, hogy a játék nem valami fényes, a nagy tét rányomja bélyegét a színvonalra. Időjárási szempontból ideális időben indult a verseny, és noha a szél néha feltámadt, majd az eső is szemerkélni kezdett, ez nem ártott a pályának.
 
Molinari teljesen biztonságit játszott, nem kockáztatott, nem támadott, és többször is csak kivételesen biztos puttjai mentették meg. Úgy éreztem, a folytatásban ennél több kell tőle. Úgy gondolom, Tiger úgy játszott, ahogy kellett. Noha a bogeyk nem voltak bekalkulálva, láthatóan várt a kínálkozó lehetőségre, hogy behozza hátrányát.
 
A tízesen a változatosság kedvéért Tiger kezdett a fák közé, közben eggyel előttük Xander Schauffele az elején elkövetett 3 bogey után egy újabb (összesen az ötödik) birdie-vel -10 re javított. Tiger a legbiztonságosabb megoldást választva csak kijátszotta a labdát a fairwayre, jó messze volt még a greentől. Harmadikra jutott fel, 3-4 méteres gurítása nem sikerült, a bogeyval visszaesett -11-re. Molinari jó kezdés után túlütötte a greent, mégis mentette a part, maradt -13-on. Finau viszont egyméteres par-puttját nem gurította be, ő is bogeyt vétett. Az állás: Molinari -13, Woods -11, Koepka -11, Finau -10, Schauffele -10, Cantlay -10.

 

 
A következő lyukon Molinari a fairway szélére kezdett, Woods pedig a fák mögé. Szombaton is hibázott ezen a szakaszon, és akkor, miközben labdája erősen jobbra tartott, hangosan szurkolt neki: „Menj jobbra, menj jobbra!” Tudta ugyanis, hogy ott van egy kis tisztás, ahonnan rálát a greenre, előző nap meg is oldotta a feladatot. Hát most is ide került, persze nem szándékosan, ismét ezt kellett megoldania. Meg is oldotta. Mindhármuknak birdie puttja volt, de mindhárman parral játszották meg a 11-es lyukat.
 
És jött a par 3-as tizenkettes. Az egyel előttük kezdett trióból először Koepka labdája pattant vissza a green-oldalból vagy 5-6 méterre a vízbe, majd ugyanilyet ütött Poulter is. A dropping zónából ütve nem volt lehetetlen a bogey sem, mégis mindketten dupla bogeyval zárták a tizenkettest. És jöttek Tigerék, először Molinari. Ugyanúgy rövid volt az ütése, és labdája a vízbe esett. Tiger nagyon tapasztaltan, okosan a greenre került, utána viszont Finau labdája lett nedves. Tiger csak part ütött, mégis jól jött ki a körből, mert mindkét társa duplával fejezte be a tizenkettest!


 
Schauffele, Day és Bubba Watson birdie-vel javított, az új állás: Tiger-11, Molinari -11, Schauffele -11, Watson -10, Day -10, Jon Rahm és Cantlay -10.

Közben Justin Thomas a 16-oson megszerezte a nap második hole-in-one-ját, a lyukon összesítve a huszonkettediket!

 


Molinariék a tizenhármason folytatták, közben Patrick Cantlay a tizenötösön értékesítette 3 méteres eagle puttját, és a kétütéses spórolással mínusz 12-re ugrott, amivel átvette a vezetést! Nem semmi, főleg azt nézve, hogy ő a vasárnapot hétütéses hátrányban kezdte!
 
Közben Koepka is megcsinálta saját eagle-ét, visszaállt -11-re, és az élboly a következőképpen festett:

Cantlay -12, Schauffele -12, Woods -11, Molinari -11, Koepka -11. De hát mindenki tudta, hogy a legvégén indult 2-3 flightnak most jönnek még a kockáztatást jutalmazó lyukak.
Tiger és Molinari kettőből a greenen voltak a par 5-ös 13-ason, és eagle-ért gurítottak. Az nem sikerült, de a birdie-vel a holtversenyes első helyre kerültek. Cantlay elhibázta másfél méteres par-puttját a 16-oson, visszaesett -11-re.
 
Az állás: Woods -12, Molinari -12, Schauffele -12, Koepka -11, Cantlay -11, de még öten ( Day, Watson, Rahm, Fowler és Simpson) mínusz tízen reménykedhettek az előrelépésben. Ekkor tízen voltak két ütésen belül, még bármi megtörténhetett.
 
A tizennégyesen Woods és Molinari másodikra a greenen volt, kb. 5 méterre a zászlótól, de egy lábnyira elkerülték a lyukat, így meg kellett elégedniük a parral.
Amikor az utolsó csoport a tizenötös szakasz közepén volt, az 1-2 flighttal előttük játszók közül többen is javítottak, és egyszer csak így nézett ki az élcsoport:
 
Tiger Woods -12, Francesco Molinari -12, Brooks Koepka -12, Dustin Johnson -12, Xander Schauffele -12, Rickie Fowler -11, Jason Day -11!!! Régen, vagy talán soha nem látott izgalmak!

De nézzük a folytatást a 15-ösön!
 
Tiger jó kezdés után csak 227 yardra volt a zászlótól, másodikra nagyszerű ütéssel a greenre került. Molinari csak harmadikra támadhatta a greent, de mindenki megdöbbenésére magasan emelt labdája a fák koronájában megakadt, és a labda a vízbe esett! Mekkora hiba! Dupla bogeyval fejezte be, visszaesett -10-re, kiesett az elsőségért folytatott küzdelemből! Tigernek húszméteres puttja volt az eagle-ért, de megfontoltan megelégedett egy egyméteres birdie puttal, amit biztosan értékesített. Mínusz tizenháromra lépett, és ezzel átvette a vezetést! Mióta várt (vártunk) erre a pillanatra! Megszerzi végre ötödik zöld zakóját, és egyben tizenötödik major győzelmét? 
Közben persze nem állt meg az élet, Finau elképesztő második ütéssel másfél méterre került a lyuktól, de eagle puttja mellé ment, a birdie-vel -9-ről 10-re javított. A 18-ason DJ birdie-ért guríthatott, a putt picivel mellé ment, mínusz tizenkettővel fejezte be.
 
A par 3-as 16-oson Tiger labdája fél méterrel a zászló mellett állt meg, és az elfogultsággal nem vádolható Butch Harmon, Tiger korábbi edzője megállapította: a második kilencen a „Régi Tigert” láthatjuk! Mindennél nagyobb dicséret, de ami a legfontosabb, hogy igaz is!!!
Molinari csak a par-t hozta, Finau birdie-vel -11-re javított, Tiger gurítása könnyű birdie-t hozott, amivel -14-re lépett, és két szakasszal a vége előtt kétütéses előnnyel állt az élen.
 
A nézők eksztázisban, felállva ünnepeltek!
 
Rögzítsük azért az állást:
 
Tiger -14, Dustin Johnson -12, Brooks Koepka -12, Xander Schauffele -12, Jason Day -11, Tony Finau -11.
 
Itt már csak Tigeren múlhat minden! Olyan keményen dolgozott a visszatérésért, és az újabb sikerért, az utolsó lépésekben nem szabad meginognia!
 
Nem is inog meg, a 17-esen gyönyörű ütéssel másodikra kb. 3 méterre kerül a zászlótól. Jó lenne még egy ütés előnyt szerezni, hárommal igazán megnyugtató lenne megkezdeni az utolsó lyukat. De a gurítás nem sikerül, marad a par és a kétütéses előny. Izgalmas a helyzet, mert ugyan Schauffele és DJ -12-vel már befejezte a versenyt, de Koepka az utolsó lyukon még a birdie-ért guríthat… A kétméteres putt nem sikerül, Koepka is parral, és így -12-vel zárt. Ez azt jelenti, hogy Tiger egy bogeyval is nyerni tud, de ne erre appelláljunk!
 
Woods ugyan a hivatalos megfogalmazás szerint a fairwayre kezd, de kedvezőtlen helyzetben, ami a második ütést illeti. Ennek megfelelően nem is támadja a greent, második ütése után marad még 50 méter a zászlóig. Az ötméteres par-putt megnyalja a lyuk szélét, de a bogey a győzelmet, a várva-várt újabb Masters győzelmet jelenti a számára! A nézők perceken keresztül felállva ünnepelték, zengett a „Tiger, Tiger” kiáltás.
 
Hát, egyelőre ennyit, Tiger Woods nyert, a méltatással hamarosan visszatérünk.
 
Utóirat: remélem ebből a kis összefoglalóból kiderült, hogy fantasztikus golfeseménynek lehettünk szem és fültanúi!

Cservák László


(A fotókat az Augusta Chronicles részére Allen Eyestone, Andrew Davis Tucker és Nigel Cook készítette.)

 

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
17
24


banner ugynoksegi v2 260px

20190516hg juniusi


zsirafmagazin hg re

 

joga ipaper header

Keresés