Te jó ég, mi lesz itt vasárnap?!

 

 

Amikor csütörtökön valamikor a félidő tájékán a legjobb eredmény mínusz három volt, nem csodálkozhattunk, hiszen az augustai pálya rendszeresen komoly teszt elé állítja a részvevőket.
 
Kisebb meghökkenéssel és persze elismeréssel nézhettük aztán az első nap végén, hogy a mínusz hatot (66 ütés) is többen elérték. Pénteken még ezt is tudták fokozni, és többen is 65-ös körrel lepték meg a nézőket.
 
Szombaton aztán csak csodálattal szemlélhettük, hogy még magasabbra került a képzeletbeli léc. Hárman is alaposan legyőzték a pályát: 64 ütéssel teljesítették a 18 lyukat, és megszilárdították helyüket az élbolyban. Patrick Cantlay két 73-as körét javítva mínusz hatra a tizennegyedik helyre jött föl, Webb Simpson mínusz kilencre javított.
A mínusz kilenc szombaton sokáig az első helyet jelentette, egy időben hárman is élvezhették ennek az ízét. Amikor Rory McIlroy befejezte a játékot, a szokásos interjúban megkérdezték, hogy gondolja-e, hogy egy vasárnapi huszáros hajrával az élen végezhet-e? Ő mosolyogva a leaderboard felé intett: Tony Finau az első kilencen négy birdie és egy eagle segítségével mínusz hatot termelt, és mínusz kilenccel állt. „Ő onnan már nem lép vissza, és gondolom, lesz még több nagyszerű eredmény is.” - mondta Rory.
 
McIlroy látott már jó néhány golfversenyt, jól látta előre a dolgokat.

 

 
Tiger Woods mínusz hattal kezdte a napot, és hihetetlen módon harmadik körében harmadszor is rontott az átalakított 5-ös szakaszon, visszaesett ötre. Rögtön utána aztán jöttek a birdie-k is, szépen kapaszkodott fölfele, de az üldözöttek is ezt tették. Simpson kilenccel fejezte be, de messze volt még a vége.
 
Feltétlenül meg kell említeni Adam Scott, Brooks Koepka, Xander Schauffele, Dustin Johnson, Rickie Fowler és Ian Poulter játékát, akik ott voltak az élbolyban, de néha a szerencsével hadilábon állva egy-egy kedvező helyzetből nem tudtak többet kihozni. Egy-egy birdie után jött egy bogey, elmaradt számukra a komoly előrelépés.

 

{gallery}

 
Finau viszont folytatta jó játékát, és két további birdie-vel a vezető pozícióban mínusz 11-gyel mehetett a klubházba. A nézők nagy örömére Tiger régi napjaira emlékeztetően játszott, és hiba nélkül, a második kilencen további 3 birdie-t szerezve par alatt tízre, majd tizenegyre alakította állását. Azzal behozta az akkor élen állt Finau-t, és osztozott az első helyen!
 
Azért (is) nehéz sport a golf, mert az ember más sportágaktól eltérően a saját játékával nem tudja befolyásolni egy másik játékos teljesítményét. Így fordulhatott korábban már többször is elő, hogy egy hatvanas kör nem volt elég az elsőséghez, mert valaki éppen aznap 59-et ütött. Egyelőre Tiger is csak az eredményének örülhetett, az első helyre még jobb játékkal Francesco Molinari jött fel! Az olasz fiú nagyon kiegyensúlyozottan, megbízhatóan játszott, és föladta a többieknek a leckét.
 
Mínusz 11-gyel még osztozott az elsőségen, de további két birdie-vel, a szombati ötödikkel és hatodikkal kétütéses előnyt épített ki magának, ezzel az első helyen áll! Azt már most, a végeredménytől függetlenül el kell mondani, hogy Molinari játéka Amerikába költözése óta teljesen megváltozott, rendkívül megerősödött. Bizonyára az is segít neki, hogy nem kell annyit utaznia, de a játéka kimondottan érettebb lett. Kérdés, mit jelent a Mastersen vasárnap az utolsó flightban a győzelemért játszani, pláne a Tiger Woods okozta fokozódó nézőtéri felhajtásban.
 
Tiger soha nem nyert még Majort úgy, hogy nem az élről kezdte az utolsó napot, viszont többször is nyert olyankor, amikor vasárnap mínusz tizenegyről indult.
 
Vasárnapra a meteorológia rossz időt jósol, erős széllel, esővel, és rendszeres villámveszéllyel.
 
Ezért változtatnak az eddigi szokásokon, és először a Masters történetében hármas flightokban indítják a mezőnyt, ráadásul korábban és két tee-ről, hogy lehetőleg a vihar előtt be tudják fejezni a versenyt, és elkerüljék a hétfői befejezést.
 
Az állás:

1. Francesco Molinari 203 (-13) 70-67-66

2. Tony Finau 205 (-11)  71-70-64

2. Tiger Woods 205 (-11)   70-68-67

4. Brooks Koepka 206 (-10)   66-71-69

5. Webb Simpson 207 (- 9)   72-71-64

5. Ian Poulter 207 (- 9)   68-71-68

 
Cservák László


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés