A tudósok rájöttek, hogyan lehet távol tartani a poloskákat a lakástól

A poloskák nagyszámú jelenléte igen zavaró tud lenni, főleg akkor, ha a házba is bejutnak. Ahogy közeledik a jó idő, közelednek a poloskás napok is. Épp ezért mutatjuk be amerikai kutatók tanulmányát, melyben kikísérletezték, mekkora az a hézag, amin már nem tudja átpréselni magát az állat.

Az elmúlt évek egyik leggyűlöltebb állata lett a büdös bogár, aminek már a neve sem túl szép – és a poloska sem sokkal hízelgőbb –, ráadásul még kellemetlen szaga is van, megszabadulni pedig szinte lehetetlen tőle. A klímaváltozás miatt Magyarországon is egyre jobban elszaporodó rovarokat az invázió idején szinte lehetetlen kitessékelni a lakásból, sőt, már a bejutásukat sem nagyon lehet megakadályozni.
 
Mivel a jelenség világszerte sokakat zavar, a Virginiai Egyetem kutatói nemrég belefogtak egy kísérletbe egy fából készült dobozba zárták a poloskákat, majd lyukakat és réseket vágtak rá, a doboz hőmérsékletét pedig elkezdték növelni, hogy a rovarok biztosan ki akarjanak jönni belőle. A Journal of Economic Entomology című szaklapban közölt eredmény szerint a poloskák a 7 milliméternél kisebb lyukakon, valamint a 3 milliméternél kisebb vágásokon nem fértek át. Vagyis az ennél kisebb helyeken már nem fogják tudni átpréselni magukat, így a lakásba sem tudnak az ilyeneken keresztül bejutni. Mindez persze nem túl szívderítő eredmény annak fényében, hogy egy sima ajtónyitást vagy szellőztetést is képesek kihasználni, de azért nem árt ezzel tisztában lenni. Már csak azért sem, mert a legtöbb ember úgy gondolja, a poloska igazából bármilyen kis helyen képes elférni. Így viszont ha tudjuk, hol lehetnek ennél nagyobb hézagok – például az ablak szúnyoghálója környékén –, akkor egy kis korrigálással máris jelentős mértékben csökkenthető a lakásba bejutó büdös bogarak száma.

(hvg.hu)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés