Nagyon vigyázzon: ha ilyen SMS-t kap a "NAV"-tól

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Facebookon osztott meg egy telefon-kijelzőképet, amin jól látni, valakik az adatainkra pályáznak.

Az év elejével nemcsak a munkáltatók készítik el és adják át a 2018-as pénzügyi évről szóló, az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat, hanem a különböző pénzintézetek, magánnyugdíjpénztárak is. Emiatt az év ezen időszakában talán kevésbé "meglepő", ha az adózásunkkal kapcsolatos értesítést kapunk. Most ezt akarják kihasználni a csalók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a saját Facebook-oldalán osztotta meg azt a képernyőképet, amit egy mobiltelefonra érkezett SMS-ről készített. A bejegyzés szerint átverésről van szó, akik az adatainkra pályáznak.

Most SMS-ben próbálkoznak a csalók!

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével, SMS-ben próbálnak személyes ügyféladatokat megszerezni.

Az illetéktelenek SMS-üzenete általában egy hivatkozást tartalmaz, melyre kattintva egy oldal töltődik be, ahol az ügyfél személyes adatai mellett bankkártyaadatokat is kérnek.

A NAV soha nem kér sem SMS-ben, sem más módon bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van

– olvasható a bejegyzésben. Ahogy az a képernyőképen is látható, már maga az űrlap megfogalmazása is gyanút ébreszthet abban, aki ilyen SMS-t kap, a böngésző által megjelenített webcím pedig egyértelműen lebuktatja a csalást.

©

A NAV külön felhívja mindenki figyelmét, hogy a hivatal honlapja a www.nav.gov.hu címen található. Az internetes cím ellenőrzésével nagy bizonyossággal kiszűrhetőek a hamis – vélhetően csalók által üzemeltetett, adathalász – honlapok.

hvg.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés