Závaczki: Magabiztosan várhatjuk a szezont!

1 hónapos edzőtábor Spanyolországban és Portugáliában

Bár az idő nem a szebbik arcát mutatta, ennek ellenére igyekeztünk a lehetőségekből kihozni a legjobbat és végrehajtani a szisztematikusan felépített edzéstervet – mondta Závaczki Bálint apukája, Závaczki Zsolt.

Ütők behangolva

Két hét elteltével Bálint új felszerelését lassacskán sikerült „megzabolázni”. Az időjárás a napok előrehaladtával sajnos egyre barátságtalanabb volt. Érkezésünkkor 20-23 fok volt, de később már erős hideg északi szél és 8-12 fok lett az általános. Sajnos az elkövetkezendő napokra sem ígért jelentős változást a meteorológia, így nem volt mit tenni, alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez. Próbáltuk pozitívan nézni a dolgokat. Például a különböző irányú és erősségű szélben való játék gyakorlására kiválóan alkalmas volt a helyzet.

Teszt élesben

Az edzőtábor harmadik hetére beillesztettünk egy úgymond „tesztversenyt”. Így a verseny lehetőség kiválasztásánál sem a verseny nívója, sem a pálya és nem is a résztvevő mezőny volt a választási kritérium, csupán a verseny szituációban való tesztje az új ütőknek. Történetesen ez egy profi verseny lett, ahol lehetőségük volt indulni amatőr játékosoknak is. A mindössze 45 fős mezőny 23 amatőr és 22 profi játékosból állt, akik a 20.000 eurós pénzdíjért küzdöttek. A küzdést szó szerint lehet érteni, hiszen a helyenként orkánszerű szél sokszor a profi játékosokat is megtréfálta. A teszt jól sikerült. Bár az eredmény nekünk ezúttal nem volt fontos, mégis: a tényszerűség kedvéért: Bálint az amatőrök között a 7., a teljes mezőnyben pedig a 24. helyen zárt, +11,+1 és +8-as eredményével, a 6237 méter hosszú pályán.

Portugáliai megmérettetés, profi körülmények

Az edzőtábor végére maradt az a Portugál verseny, amely a Global Junior Golf sorozat szezonnyitó állomása volt. Erről a sorozatról annyit kell tudni, hogy pár évvel ezelőtt a German Harder Junior nevű versennyel kezdte meg működését. A golffal behatóan foglalkozók számára, ismert név a sorozat tulajdonosa. A magyar származású Dr. Susanna Rosswag korábban is örülhetett magyar résztvevőnek a versenyén. Játszott itt Kővári Dani, Simmes Alex, vagy éppen Rózsa Csilla is.

Személyes találkozónk alkalmával Susanna nagy örömét fejezte ki, hogy ismét magyar golfozót köszönthet a versenyén, Bálint személyében. Mára a sorozat igen jelentős ranggal bír a junior korú golfozók körében. Elég, ha ennek a versenynek a startlistáját megnézzük. 22 nemzetből, 83 fiú és 22 lány szerepelt rajta. A sorozat immáron négy földrészen 17 állomást foglal magába. A versenyek rangját emeli még, az alacsony hcp. határ. Van olyan állomás, amelyen 2 a hcp limit, de más versenyen is csak 5 alatti játékosok indulhatnak. Ilyen feltételek mellé dukál a színvonalas rendezés, színvonalas világhírű pályák és persze a profi rendszerű lebonyolítás. Értendő ez alatt, hogy például a welcome dinner-t megelőzően fél órás szabály és helyi szabály ismereti tájékoztatót tartott a verseny fő bírója, vagy például a profi versenyeken megszokott délelőtti és délutáni tee time-ok alkalmazása. Ezt a versenyt a méltán híres Penha Longa Golf Resort pályáján rendezték meg, amely egyébként visszatért erre a helyszínre. Az öt csillagos szállodának Michelin csillagos étterme van, de a teljes komplexum ezt a szintet képviseli. A pálya egész évben zölden pompázik, folyamatosan azonos kimagasló minőségben.

Bálint verseny naptárába az idei évtől került be ennek a sorozatnak több állomása is. A sorozatra egyébként még tavaly személyes meghívó érkezett Bálintnak, augusztusban. Ekkor meghívást kapott a még hátra lévő állomásokra, többek között Svédországba, Dániába és Hollandiába is. Tavaly év közepén már nem tudtuk beilleszteni ezeket a versenyeket a naptárba, ezért az idei évre halasztottuk a meghívás teljesítését.

A pálya 5944 méter hosszú a fehér elütőről és igen-igen nagy szintkülönbségekkel rendelkezik. Példaként említeném az 5-ös, vagy a 17-es szakaszt, amely megtévesztésig hasonlít az Evian kettesre, azzal a különbséggel, hogy ezek 170 méter felettiek.

Szoros első nap

Az első napon kevés szélben, mondhatni ideális körülmények között zajlott a verseny. Bálint flight társai, egy holland és egy német 17 éves srác volt, azonos hcp-el. A némettel fej-fej mellett haladtak, a holland egy kicsit leszakadva. Bálint kiemelte, hogy hihetetlen jó hangulatú társaságban, szinte végig beszélgették a 18 szakasz ütések közötti idejét. Mondhatni, ott folytatta a játékot az új ütőivel, ahol tavaly a régiekkel befejezte. Már három szakasz után -2-re állt, amit meg is tartott a 15. szakaszig és ezzel végig vezette a leaderboard-öt. Sajnos az utolsó három szakaszon két hiba következtében becsúszott még egy bogey és egy dupla, így öt birdie kíséretében játszott +1-et. Ezzel Bálint a T6. helyen zárta az első napot a 83 fős mezőnyben.

Sportemberi magatartás

Bizakodva vártuk a másnapi folytatást, de történt valami… Sajnos utolért minket a balszerencse. A verseny második napjának hajnalán, fél 5-kor arra ébresztett Bálint, hogy lázas. Ekkor 38.5 fokos láza volt. Innentől már nem aludtunk, viszont megpróbáltunk megtenni azért mindent, hogy elérjük nála a láztalanságot. E napi tee time-ja 12 óra utáni volt, így jó sok időnk maradt arra, hogy megpróbáljuk játékra alkalmasra kúrálni. 11 órára már „csak” 37 fokos volt a testhőmérséklete és a range-en való bemelegítést vállalva, úgy ítélte meg, hogy le tudja játszani a mai napot. Természetesen a körülményeket figyelembe véve, ezen a napon semmilyen elvárás nem volt részemről az eredménye tekintetében. Egy tisztességes helytállás az, amit kitűzött maga elé célul. Mindenre felkészítettem, amire csak lehet, mert ilyen állapotban pályafutása alatt még csak egyszer játszott korábban.

Arra kértem amennyiben úgy érzi, hogy az ütéseit végrehajtva érez egy nagyfokú „unkomfortábilitást”, addigi eredményétől függetlenül adja fel a versenyt. Hatalmas sportemberi magatartásra utal, hogy fantasztikus kitartással, küzdelemmel, viselve a számára kudarc értékű ütéseket, a flight-ját cserben nem hagyva, befejezte a versenynapot. Az eredménye ezen a napon + 11 lett. Óriási dicséretet kapott tőlem, amiért ilyen fantasztikus küzdelemben nem hagyta elszaladni a score-ját. A második nap után, így le kellett mondanunk a top 10-es helyezésről. Amikor e sorokat írom eléggé kétséges, hogy a befejező napon pályára tud menni, bár minden lehetséges módon próbáljuk mindketten egészségi állapotát visszaállítani az eredeti kerékvágásba.

Betegség miatt az utolsó nap kimaradt

Legnagyobb bánatunkra, le kellett mondania a befejező versenynapot. Bálint felhívta telefonon Susannát, értesítette a helyzetről miszerint jelenleg is hőemelkedése van, nem tudja vállalni a mai játékot. Kívánt számára sikeres verseny lezárást és biztosította arról, hogy a közeljövőben találkozunk ismét valamelyik állomásán a Global Junior Golf sorozatnak.

Így ért véget az egy hónapos felkészülésünk. Sajnálom, hogy így alakult a vége, de teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával. A lejátszott versenynapokon mutatott játéka visszaigazolta azt, hogy az új ütőivel magabiztosan kezdheti meg a szezonját.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés