„Új alapokra helyezzük a sportág jelenét és jövőjét!”

 

Szerkesztőségünk vendége volt Andrási Mikós, korábbi és újonnan megválasztott MGSZ elnökségi tag, aki határozott célokkal tekint újabb mandátuma elé. Rengeteg terv hangzott el beszélgetésünk során, amely a magyar golf fejlődését célozza.

 

 

 

HG Kezdjük az elején… Ön 2017 év elején lemondott elnökségi tagságáról, mi történt?

Úgy éreztem, hogy már nem áll módomban részt venni sem a döntések előkészítésében, sem magukban a döntésekben, valamint az elnökség munkája sem volt olyan aktív és hatékony, mint kellett volna.

A biztosítékot, egy konkrét ügy verte ki, miszerint decemberben az elnök úr és az elnökség aláírt egy támogatási szerződést, amelyről mi elnökségi tagok csupán január végén értesültünk. Ez kifejezetten felháborított, hiszen, ilyen rövid idő alatt nem lehet megfontolt és átgondolt döntést hozni.

Itt nagyon komoly dologról volt szó, amit nem lehetett egy kézlegyintéssel elintézni. A kormányzat a rendkívüli keretből - amiből egyébként más sportágak is a támogatást kapnak - 232 millió forintos fejlesztési forrást szavazott meg a golfnak.

Voltak, úgymond a minisztérium által megkötött célú felhasználási költségek - Pannónia 100 millió, Zirc 20 millió -, így maradt 112 millió forint, amit a golf társadalom és a golfozás honi terjesztésére kaptunk. Ennek az összegnek az elosztásáról kellett döntenünk.

HG Aztán jött a tavaszi ülés és a régóta várt fordulat…

A májusi közgyűlésen, a klubok támogatásával, a lemondott tagok helyére - úgymond - újra választottak az elnökségbe, ahol az amatőr golfozókat képviselem. Egészen fel vagyok dobva, mivel az új elnökség nagy lendülettel és odaadással látott a munkához, és nem csak az üléseken, de azon kívül is folyamatosan kommunikálunk egymással, hogy azok a gondolatok, amelyek megfogalmazódtak, gyakorlati lépésekben öltsenek majd testet.

HG Milyen fontos célokat tűzött ki maga elé?

Két lényeges dolgot emelnék ki, amit nagyon fontosnak tartok, de úgy gondolom, hogy az elnökség valamennyi tagja kiemelten kezel.

Az egyik fő célkitűzés, hogy a golf, mint sport társadalmi elismertségét kiszélesítsük. Erre azért van szükség, hogy a jelenlegi regisztrált golfozók létszámát megduplázzuk: 1500-ról, 3000-re. Szüksége van a golfnak az effajta elfogadtatásra, hogy ledöntsük azokat a téves előítéleteket és gondolatokat, amelyek ezt a sportot övezik.

3000 regisztrált golfozó új távlatokat nyithatna a magyar golf számára. Azt jelentené, hogy a kluboknak lényegesen kedvezőbb pénzügyi helyzetbe kerülhetnének. Számításaink szerint, a 18 lyukú golfpályák 400-500 klubtaggal számolhatnának. Ezt a számot reálisan 3 éven belül szeretnénk elérni.

Ez azt is jelentené, hogy a klubok már nem a túlélésre, hanem a fejlesztésre, a bővítésre koncentrálhatnának. Saját erejükből már edzőket tudnának alkalmazni, junior, valamint kezdő golfozók számára programokat tudnának beindítani. Ehhez jönne pluszba a minisztérium által nyújtott támogatás.

Mindaddig azonban, amíg a klubok anyagi helyzete nem rendeződik, ez nem lehetséges!

HG Hogyan és miként próbálják megvalósítani a kitűzött célokat?

Az elnökség feladata az, hogy a megfelelő körülményeket és eszközrendszereket megteremtse a célok elérése érdekében. Ahhoz, hogy a golf társadalmi elismertségét növeljük, rendszeres médiajelenlétre van szükség. Ehhez pedig fel kell állítani egy szakemberekből álló média és marketing bizottságot, akik képesek olyan programterveket az elnökség elé terjeszteni, amelyek hatékonyan működnek.

Ezt kulcskérdésnek tartom, ugyanis nagyon sok embert az tart távol a golftól, hogy nem tud eleget róla, vagy amit tud, azt sem jól. A golf összehasonlítva az egyéb drágának vélt sportokkal - tenisz, síelés, vitorlázás, horgászat – kevésbé költséges.

Egy másik sportágból, a teniszből merítve, erőteljesen gondolkozunk egy rendszeres European Tour, vagy U.S. PGA Tour összefoglaló közvetítésén, amelynek jogait megvennék a U.S. PGA-tól. Annak idején a 70-es években a magyar televízió wimbledoni tenisz közvetítései sokat segítettek a hazai teniszélet elfogadottságán, hogy ez nem pusztán a fehér ruhás főorvosok és úriemberek sportja, hanem valóban egy nagyszerű sport. Ezen összefoglalók segítenének, hogy megmutassuk, hogy a golf a világban mennyire népszerű sport, hogy mennyien nézik a helyszínen vagy tv előtt, hogy mennyire atlétikus képzettségű emberek űzik, megdöntve ezzel, hogy a golf az öreg úriemberek sportja. Ezáltal is szélesíthetnénk a golf társadalmi elfogadottságát.

Fontos feladat még, hogy a golffal most ismerkedő, kezdő golfozók belépési idejét lerövidítsük. Viszonylag nehéz a golfba bekerülni, 1-2 évnyi munkát jelent mindenkinek és ennek a támogatása fontos, hogy a kezdő golfozóknak speciális feltételű edzéseket, gyakorlási lehetőségeket, illetve egyedi tagsági feltételeket tudjanak a klubok biztosítani. Ehhez azonban a már többször említett két feltétel megvalósulása kell: a golf társadalmi elismertsége és a regisztrált golfozók számának növelése.

HG Mit tudunk kezdeni a golf időigényességével?

A golfozás időigényes sport, de megéri befektetni, hiszen nagyon egészséges, fizikai és mentális értelemben egyaránt. Ennek a kiemelésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben!

Emellett azt látom, hogy a világon egyre inkább szaporodnak a kilenclyukú pályák, ahol az 5-6 órás pályajáték redukálható 1,5-2 órás időintervallumra. Ezért a kilenclyukú pályák támogatása is kulcskérdés lehet.

HG Fontos a célcsoport meghatározása, kiket akarnak megszólítani?

A célcsoportok definiálása nagyon fontos. A létszámnövekedést elsősorban a 40 feletti korosztályban lehet elérni, különleges tekintettel a nőkre és a családokra. Viszont, ahhoz hogy a golfsport társadalmi elismertségét növeljük, egyúttal a junior programot sem hanyagolhatjuk el. Ez, hogy a golf ismét olimpiai sportág lett, kiemelt jelentőséggel bír! A kettő kéz a kézben jár! Az ezekkel kapcsolatos programok előterjesztése is, a már említett szakemberekből álló média és marketing bizottság feladata lenne.

Az elnökség feladata pedig az, hogy évente a szövetség rendelkezésére álló büdzsét a prioritás szerint szétossza, hogy milyen célokra pontosan mennyit fordítson.

HG Véleménye szerint hogyan lehetne növelni a költségvetési összeget?

Már az előző elnökség is elég jelentős költségvetés növekedést tudott elérni az elmúlt 3 évben, a szponzori pénzekben, és az állami támogatásokban is. Azzal, hogy a golf olimpiai sportág lett, megnőtt a golfra kapott támogatási összeg. Ezt a tendenciát folytatni kell! Azt gondolom, hogy az elnök és az elnökség mindent meg fog tenni ezért!

Párhuzamosan kell dolgoznunk. Ha sikerülne előrelépnünk az elismertségben, illetve a létszámnövekedésben, akkor új kapuk nyílhatnának más szponzorok felé is. Step by step, azaz lépésről lépésre kell haladnunk! Ezért kellenek a profi szakemberek a szövetség mellé!

HG Milyen változások várhatók még?

A kommunikáció nagyon fontos kérdés! Hogy ne csak a külvilág felé, hanem belső körben is minél hatékonyabb legyen. A Golfszövetség mindennap működő professzionális csapata a titkárság, amelynek megerősítése a cél, mind személyi állományában, mind szaktudásában!

Újra kell gondolnia a mostani elnökségnek a klubokkal való együttműködés kereteit és formáit, hogy az valóban úgy tudjon működni, hogy az a golftársadalom javát szolgálja. Együtt kell gondolkodni, hogy kik a szponzorok, azok hol, mikor, és milyen versenyeket tartanak, hogy ne szervezzenek egymásra a klubok, illetve milyen kölcsönös kedvezményeket tudnak adni egymás klubtagjainak. Ezek lennének azok a kérdések, amit rendszeresen megvitatnánk egy fórum keretein belül, ahova a klub vezetői lennének hivatalosak az elnökség jelenlétében. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a klubokat érintő fontosabb kérdésekről érdemben, az együttműködést szolgáló módon megbeszéléseket folytassanak. Ezzel megszüntetve a klubok közötti marakodást a szponzorok miatt.

Másrészről, fogom javasolni az elnökségnek, hogy állítsunk fel egy versenyrendezési bizottságot, amely fontos, hogy reprezentatív legyen. Tagjai lennének: klub – játékos és bírói képviselet, valamint egy profi játékos. Ez egy olyan bizottság lehetne, ami a golfozóknak a roppant fontos versenyrendezési ügyeket intézné. Ahová különböző fejlesztési ötletekkel, panaszokkal fordulhatnának a játékosok.

Ezekről a kérdésekről az elnökség a következő időszakban tárgyal és döntéseket fog hozni!

HG Mi a helyzet a profikkal? Az elmúlt időszakban nem igazán volt harmonikus a kapcsolat az MGSZ és a PGA of Hungary között?

Volt egy méltatlan vita és feszültség, a profi versenyzők és az oktatók, valamint az Amatőr Golfszövetség között. Azt látom a mostani elnökségen, hogy igen elszánt abban, hogy az eddigi vitáknak véget vessen és rendezzék a helyzetet, megalapozva a bizalmi tárgyalás kereteit. Fontos, hogy együtt, kéz a kézben dolgozzunk a magyarországi golf fejlődéséért!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés