Palanszki rivaldafényben

 „A siker kulcsa az, hogy mennyire jók a rossz ütéseid!”

Palanszki Benjamin profi golfozónkról régen hallottunk, most azonban egy igencsak kiemelkedő teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, ugyanis Czech PGA Tour 2. állomásán, Austerlitzben összesített -3-as (-1, -2) score-jával, az igen előkelő 5. helyen végzett. Az év nagy részében Amerikában készülő Benjivel egy exkluzív interjút készített a Hungarian Golf Magazin csapata.

 

 

HG Láthatóan jól sikerült a téli felkészülésed Amerikában, hiszen bombaformában kezdted meg az európai szezonodat.

- Igen, kétség nem fér hozzá, hogy remekül érzem magam! A télen költöztem is, így nagyrészt már új lakhelyemen, Miamiban készültem. Természetesen alkalomadtán Orlandoba is elmentem, edzőmhöz és jó barátomhoz, David Leadbetter-hez.

Mindent összevetve, remek felkészülésen vagyok túl és már az amerikai versenyeken - NGA és West Florida Golf Tour-on - is jöttek az elvárt eredmények, így nem ért váratlanul az általad említett Czech PGA Tour-on nyújtott teljesítményem sem.

Hosszú szezon vár rám, de mindenképpen bizakodó vagyok, hogy sikeres évet teljesíthetek!

HG Meddig tartózkodsz Magyarországon?

- Nyár végéig biztosan, csak egy kisebb, pár hetes kitérőm lesz Amerikában, ugyanis az NGA Tour-on leszek érdekelt. Örülök, hogy itt lehetek Magyarországon, mindig jó hazatérni. A Profi Golf Sportági Szövetség megalakulása nagyon jó lehetőséget teremt nekünk, profiknak, hogy a magyar trikolór színeiben versenyezzünk, Magyarországot képviselve. Sok segítséget kapunk a szövetségtől, amely nagy előrelépés az előző évekhez képest. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy a szövetség támogatása mellett külön megköszönjem a Pannóniának a lehetőséget, hogy náluk edzhetek.

HG Milyen elképzelésed van a szezont illetően?

- Tavaly sajnos rossz évem volt, nem igazán sikerült formába lendülnöm. Idén azonban jól kezdtem és ezt a lendületet szeretném végigvinni. Főleg Czech PGA Tour állomások, valamint amerikai nyitott selejtezők szerepelnek a programban, amelyek bár drágábbak, de ha sikerül abszolválni egyet is közülük, nagy előrelépést jelentene a pályafutásom szempontjából.

A magyar profi válogatott tagjaként, részt veszek majd szeptemberben a European Tour kvalifikációs versenyén, de még nem döntöttem el, hogy az olaszországi vagy az ausztriai selejtezőn. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, mivel mindkét helyszín más-más pályastratégiát igényel. Az egyik a hosszú, míg a másik a rövid játékot domborítja ki. Sok függ majd attól, milyen formában leszek.

A már említett Czech PGA Tour-on pedig szeretnék a TOP 3-ban végezni év végén, ezzel is bizonyítva magamnak, hogy Közép- és Kelet-Európában egyike vagyok a legjobbaknak!

HG Adja magát a kérdés… a Profi Golf Sportági Szövetség nem titkolt célja, hogy 2020-ban magyar golfozó is ott legyen a nyári olimpiai játékokon. Palanszki Benjámin ott lehet?

- Mióta visszakerült a golf az olimpia programjába természetesen én is eljátszottam már a gondolattal, milyen lenne ott lenni, Magyarországot képviselve. Ez az egyik nagy álmom, ugyanakkor lépésről lépésre kell haladnunk. Realista vagyok, optimista hozzáállással. Hiszek magamban, mivel tudom, fizikai adottságomból is kiindulva, hogy megvan bennem a potenciál ahhoz, hogy egy rangos tour állandó tagja lehessek. Ez az első lépés! Ennek rendelek alá mindent. Ha nem hinnék benne, már rég abbahagytam volna a golfot. Több barátom is van a PGA, valamint LPGA játékosok között. Látom, hogy mi kell ahhoz, hogy én is ott legyek!

HG Beavatnál minket és az olvasókat?

- A PGA Tour-on a férfiaknál már nem arról van szó, hogy ki tudja messzebb ütni a labdát. Az már alap, hogy mindenkinek nagy távolságai vannak, a fontos, hogy mennyire jók a rossz ütéseid! A legjobbak bitang jó score átlaggal rendelkeznek, és ezt folyamatosan tudják hozni. Ez jelenti a különbséget.

A nők viszont a férfiakhoz képest az LPGA Tour-on rövidebb pályán játszanak, így egy hosszú ütéssel rendelkező játékos ki tud emelkedni a mezőnyből. Jó barátnőm, Lexi Thompson emiatt is tartozik a Top 5 golfozónő közé a világon! Fantasztikus játékos!

Remélem hamarosan én is ott lehetek az egyik top ligában, de addig is teszem a dolgom és igyekszem kihozni a lehetőségeimből a maximumot!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés