Tóbiás az OPTIKA nagykövete

Tóbiás  György sup. sen.golfozó barátunk meghívásunkra járt szerkesztőségünkben. Ő  egyébként az első számú profi golfozónk, Lajtai-Rózsa Csilla optometristája. Segíti Csicsit a személyre szabott szemüveg és kontaktlencse kiválasztásában, hogy bajnokunkat minél jobban hozzásegítse a tökéletes ütés eléréséhez. Gyakorlatilag a Tóbiás Optika ellenőrzi, kontrolálja és biztosítja Csicsinek az éles látást. Vele beszélgettünk.

„Több, mint másfél éve fordult hozzánk Csilla, hogy javítani kellene látásán. Ez akkoriban volt, mikor amatőrből profi státuszra váltott. Teljes körű vizsgálatnak vetettük alá, kiderült, hogy milyen korrekcióra szorul. Az eredmények alapján kapott egy új szemüveget, és vele párhuzamosan – ma már az élsportolók is kontaktlencsét használnak - a megfelelő kontaktlencse dioptriával is elláttuk a golfozáshoz.

Ezek az újdonságok hoztak is egy nagyon jó eredményt számára, hiszen magabiztosan szerezte meg a LET kártyát és azóta is az általunk ajánlott lencsékkel járja a versenyeket. Nagyon fontos, amit hangsúlyoztunk is neki, hogy sokszor pihentetni kell a szaruhártyát, azaz ki kell venni a kontaktlencsét és fel kell tenni a szemüveget. Aminek ő eleget is tesz, hiszen otthon, illetve szabadidejében többször szemüveget hord, csak edzés és verseny alkalmával teszi fel a speciálisan rá szabott 100 %-nál magasabb látás élességet jelentő kontaktlencse korrekciót, amely hozzájárul a stabilabb játékához.

A látásélesség a golfhoz létfontosságú. Ha a megfelelő szemüveget, illetve kontaktlencsét hordja a játékos, azzal elősegíti a térlátást. Ha van térlátás, akkor jobb a távolságbecslés, amivel eredményesebben tudjuk űzni a játékot. Ráadásul a megfelelő korrekció (szemüveg vagy kontaktlencse)  energiákat szabadít fel szemünknél,  mert az éleslátáshoz így nem az agyunktól von el energiát, hanem a megadott dioptria biztosítja azt.

Amikor Csilla legutóbb itthon volt, eljött hozzánk kontrollraés változtatni is kellett a régi dioptriákon, mert a szeme változott. Úgy engedtük el az útra, hogy megkapta azokat az új ellátmányokat, melyekkel, ha hónapokig nem jön haza, akkor is biztosítva van neki a szükséges látás biztonság.

Miért is jó a golf a szemnek?

Fontos megállapítani, hogy távolra egészen másképpen fókuszál a szemünk, mint közelre, és ez más-más szemizom munkát, igényel. 

Bár az éleslátás a szem közvetítésével valójában az agyban történik. Lényeges hogy tanult meg az agyunk látni. Itt mondom el, hogy látni ugyan úgy meg kell tanulni, mint járni, vagy beszélni, állandó gyakorlással. Ha ebben valamilyen akadálya van, nincs megfelelő látás teljesítmény.

 

A golf azért jó a szemnek, mert több helyre kell fókuszálni, működteti a szem törőközegeit és a szabadban oxigén dús környezetben teszi ezt.  A labda közelről indul, majd végigkövetjük útját egészen a távolba, a leesésig. Itt fontos a szemizmok szerepe, mert ezek alakítják a szemlencse görbületének változásait.  

Végezetül a Batta Krisztina által szervezett edzőtáborról is szót ejtett:

Remek helyen voltunk, Fuerteventurán. Kellemes hét volt, ahol nagyon jól éreztük magunkat. A sziget érdekessége, hogy nagyon közel fekszik az afrikai partokhoz, ezáltal a klímája nagyon jó. Nagyszerű érzés volt a -20 °C-ból, a napsütésbe, a +20-22 °C-ban lenni, amely az embert lelkileg is feldobta. Elfogadható pályák, fejlesztés alatt lévő környezet.  A játékomról személyemben abban hiszek, hogy a fuereteventurai héttel, szorgalmammal és a megfelelő felkészüléssel egy eredményes szezonom lehet!

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
Dátum : 2020-07-01
2
6
12
13
15
Dátum : 2020-07-15
16
20
21
22
Dátum : 2020-07-22
23
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés