Fejlett izmokkal, állóképességgel a jobb eredményekért

Interjú Francisco Escalantéval

Mexikótól egészen Magyarországig hozta az útja. Erőnléti és kondicionáló edzőként a SMASHER Training-ben dolgozik, hogy a fejlődni vágyók jó irányba induljanak el. Kiállásával és szakértelmével Lajtai-Rózsa Csilla bizalmát is elnyerte és évekkel ezelőtt közös munkába kezdtek. Az interjú alatt érdekes dolgokat tudtunk meg arról, hogy milyen a közös munka Csicsivel. Mik a fontos alapelvek az edzés és az étkezés terén nem csak versenyszezonban, de a téli időszakban is. Illetve kifaggattuk arról is, hogy véleménye szerint, melyek az igazán sikeres golfozó ismérvei. Francisco Escalantéval beszélgettünk.


 

 

 

HG: Hogy kerültél Mexikóból Európába és miért pont épp Magyarországon kötöttél ki?

FE: Őszintén szólva nem terveztem, hogy Magyarországra jövök. Azért érkeztem Európába, mert mesterképzésen akartam folytatni a tanulmányaimat Olaszországban. Majdnem egy évet töltöttem ott, és találkoztam a barátnőmmel, akivel azóta is együtt vagyunk. Ő hívott meg Magyarországra. Hét hónapot voltam itt, majd visszamentem Mexikóba. Végül 2010-ben újra visszajöttem, de ekkor már dolgozni.


HG: Mit tanultál pontosan?

FE: Két végzettségem is van. Először vállalat gazdálkodási diplomát szereztem, majd, mint edző nyertem képesítést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által.


HG: Ha jól tudom futballoztál is. Ez amerikai vagy európai foci volt?

FE: Ó, az amerikai focihoz én elég kicsi vagyok. Európai futballt játszottam profi szinten, még Mexikóban. Később kaptam egy futball ösztöndíjat az egyetemre. Így végeztem a tanulmányaimat, azután jöttem Európába.


HG: Mikor találkoztál először Csicsivel és mióta dolgoztok együtt?

FE: Először még 2010-ben találkoztam vele a Highland Golf Clubban. Még nagyon fiatal volt. Bármikor mentem oda, mindig ott találtam. Egyszerűen csak ott volt és golfozott. Nem beszéltünk túl sokat. A közös munka ténylegesen 2013-ban kezdődött. Egy golf fitness workshopot tartottam Kisorosziban, amin ő is részt vett. A workshop után odajött hozzám és elkérte a névjegykártyám, végül a téli időszakban megkeresett és közölte: szeretné, ha én edzeném. Így kezdődött minden.


HG: Ha jól tudom több más sportágból is edzel embereket. Mi teszi speciálissá vagy mássá a golfozók edzését, mint az egyéb sportágak képviselőiét?

FE: Valóban dolgozom más sportágak képviselőivel. Hivatásos sportolók és teljesen kezdők is megfordulnak nálam. A golfosokon kívül a felkészültség legkülönbözőbb szintjén álló atlétákkal dolgozom, például válogatott jégkorongosokkal, teniszezőkkel, focistákkal. Válaszolva a kérdés második felére: igen, más edzés programot igényel egy golfossal dolgozni, mint például egy hokissal. Először is ahhoz, hogy megtervezhessem egy sportághoz a speciális edzésprogramot, tanulmányoznom kell az adott sportág jellemzőit. Vegyük például a hokit. Ez a sport több rövidebb részre osztott, melyekben a játékosok az energiáikat koncentráltan használják fel, sokat esnek kelnek, ütköznek. Az ő esetükben, a holt szezonban inkább azzal foglalkozunk, hogy felkészítsük a szervezetüket erre a megterhelésre. A golfnál erre nincs szükség, mivel a játékosoknak nem kell futniuk vagy ütközniük a többi versenyzővel. Ellenben szükséges, hogy kibírják a pályán akár 3-4 órán át, így az ő esetükben az állóképességet kell növelnünk.  Ami igazán különbözővé teszi a golfot, az a golf swinghez szükséges rotációs elemek fejlesztése. Ez az egyik lehető legmeghatározóbb eleme a golf játéknak, a csípő erősítése, a test központi izmainak fejlesztése nagyon fontos. Ebben eltér más sportágaktól.

 

HG: Hozzátartozik a munkádhoz, hogy étkezési tanácsokkal lásd el a sportolóidat?

FE: Én, mint erőnléti edző adhatok ötleteket a táplálkozás terén, de nem adhatok komoly professzionális tanácsot, nem állíthatok fel diétás étrendet. Az edzőteremben van egy szakképzett tanácsadónk, akinek pont ez a feladata. Ahhoz, hogy felállíthasson a sportolóknak egy profi étrendet előzetes vizsgálatokra van szükség.  Készíthetünk vérvizsgálatot, de minimum tudnunk kell a vércsoportot. Emellett készítünk egy body scan-t is. Végül a különböző vizsgálatok után felállítunk egy profi diétát, amit a versenyző követhet.


HG: Milyen jellegű diétát követ Csicsi az átlagos napokon és milyent a versenyidőszakban?

FE: Csicsinek nem készítettünk étrendet. Az amerikai Tom Burnett Golf Academy-n, ahol golfozik, dolgoznak szakemberek, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak. Ők beállították az étkezési szokásait, hogy az a versenyzés szempontjából a legmegfelelőbb legyen. Csicsi egy hosszú folyamaton ment keresztül, míg amatőr játékosból profivá vált. Korábban nem igazán figyelt oda az étkezésre, de Amerikában megtanulta, milyen fontos a profi versenyzéshez a megfelelő táplálkozás, illetve az elegendő pihenés. A versenyek idején olyan lényeges dolgokra kell odafigyelnie, mint az elegendő folyadék és szénhidrát bevitel. Mivel gyakran 3-4 órát is a pályán kell lennie, sok energiára van szüksége. Ezzel szemben a holt időszakban inkább a fehérje szintet kell megemelni az étrendjében.


 

HG: Van valami különbség Csicsi edzésprogramjában a versenyek alatt, illetve a holt szezonban?

FE: Az én szerepem a holt szezonban van és ez a felkészülés egyik legfontosabb része a profi sportolók számára. Előjáróban csak annyit mondanék, hogy rendkívül fontos egy erős alapot kiépítenünk, hogy képesek legyenek eredményesen versenyezni. Ez Csicsivel is így van, akivel a téli időszakban dolgozunk együtt. Ahhoz, hogy a munka minél hatékonyabb legyen az edzési időszakot blokkokra osztjuk fel.


Az első blokkban kiépítünk egy nagyon jó alapot, az izmokon dolgozunk. A legfontosabb, hogy erős lábakat, alsótestet és törzset dolgozzunk ki. A felsőtest erősítése is fontos, de nem az a célunk, hogy hatalmas dagadó izmai legyenek. Már csak azért sem, mert a golfhoz arra van szüksége, hogy a felső teste mozgékony és hajlékony legyen. A hát izmainak erősítése, az ízületek mozgékonysága és a váll egészsége, épsége is sokat számít. Így a felkészülése ezen szakasza, elég komplex feladat.


A második blokkban a gyorsaságán kell dolgoznunk. Az edzésnek ebbe a részébe olyan feladatok tartoznak, mint a szökdelés, gyorsasági feladatok, illetve súlyemelés. Mivel vigyáznunk kell, hogy Csicsi válla ne sérüljön meg, ezért egy visszafogottabb verzióval fejlesztjük az izmait és az ő képességeihez mérten választunk súlyokat.

 

A harmadik blokkban pedig a rotációs elemekre koncentrálunk. Fontos a robbanékony rotációs erő. Elengedhetetlen, hogy erős, mozgékony és hajlékony legyen, mert így tudja minél gyorsabban és erősebben elütni a labdát. Ezért is csinálunk olyan gyakorlatokat, mint a súlyemelés, ugyanis az segít a gyorsaság növeléséhez szükséges izmok erősítésében. Ebben az esetben főként a csípő fejlesztésére koncentrálunk. Mindent egybevetve, a lényeg az, hogy a lehető legerősebb és leggyorsabb legyen, ha ezek közül valamelyik nincs meg, nem lesz képes a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Nagyon fontos a gyakorlatok után, hogy nyújtást végezzen. Az erőnléti edzés mellett elengedhetetlen a jóga Csicsi számára, mert hajlékonnyá és mozgékonnyá teszi. Nálunk ezt is végzi.


3-4 hetente lejjebb veszünk az edzés intenzitásából. Hosszú távon nem lehet annyira megterhelni a testet, néha muszáj kicsit pihenőt tartani. Nagy vonalakban így néz ki az edzésprogramunk.


HG: Milyen tanítványnak tartod Csicsit?

FE: Szeretek vele dolgozni, mivel nagyon ügyes és kitartó. Semmit nem kell kétszer elmagyaráznom neki. Van egy evezőgépünk a teremben, amin Csicsi rekordot állított fel. Legyőzött a gépen egy olimpikon evezőst, ami lássuk be nem kis teljesítmény.


HG: Nagyon jó diák, de biztos van valami, amiben még fejlődhetne.

FE: Természetesen, mindig van olyan terület, amit lehet fejleszteni. Egyrészt a versenyek végén elég nehezen kezeli a mentális megterhelést. Ő is tudja, hogy ebben fejlődnie kell, mert ez választja el az átlagos versenyzőt a bajnoktól, hogy képes a helyén kezelni az ilyen szituációkat. Az amerikai akadémián ezen a téren is segítenek fejlődni neki. Másrészt a szezon végére nincs olyan jó kondícióban és azon is dolgoznunk kell.  Például, ha a felkészülés alatt tökéletesen edzettél, jó állapotban vagy, de a versenyen az utolsó percekben nem bírod a terhelést mentálisan, azzal sokat ronthatsz az esélyeiden. Igazából mindkét tényező fontos ahhoz, hogy a versenyeken jó eredményt érj el.


HG: Edzel még más golfosokat is Csicsin kívül?

FE: Általában különböző korosztályból érkeznek hozzám golfozók. A junior játékosok közül edzek néhány fiatalt. Jelenleg a profi játékosok közül Csicsi mellett, Gearoid O'Sullivant is segítem.


HG: Milyen kiegészítő sportokat ajánlasz a profi golfozóknak?

FE: Ahogy én látom, Magyarországon a golfozók nem igazán űznek más sportokat. A golf önmagában természetesen nagyon jó. Segít abban, hogy egészséges maradj, de ha valaki jobb eredményt akar elérni a versenyzés terén valamivel kombinálnia kell. A kardió mozgás vagy az edzőterem fejlesztheti a golfozó játékát.


HG: Mit tanácsolsz a senior játékosoknak? Mit mozogjanak?

FE: Rájuk is az vonatkozik, mint a profi játékosokra, vagy azokra, akik nem versenyszerűen golfoznak. A mozgás mennyisége természetesen személyre szabott, a kor és az egészségi állapot határozza meg. Hasznos az erős alap, a gyorsaság, a rugalmasság és a kardió mozgás.


HG: Milyen edzést javasolsz azoknak, akik hobbiként űzik ezt a sportot?

FE: Nekik természetesen nem kell olyan komoly edzésprogramot követniük, mint Csicsinek. Az, hogy mit és mennyit mozog, teljes mértékben az adott embertől függ. A kardió mozgás mindenképpen jó. Nyáron például lehet biciklizni, futni, úszni vagy télen edzőterembe járni. Fontos szempont az életkor és az egészségi állapot is. Akárcsak a profi golfozóknak, nekik is hasznos lehet az erős alap, a gyorsaság, és a rugalmasság kiépítése.


HG: Azok is mehetnek hozzátok, akik nem profi sportolók?

FE: Persze. Szeretettel várunk bárkit, aki edzeni szeretne és fejleszteni magát. Azért hoztam létre ezt a termet, mert azt vettem észre, hogy sokan nem tudják, hogyan is kéne helyesen edzeni. Csak a saját elképzeléseik szerint végzik a különböző feladatokat. Hozzánk bárki jöhet, a kezdő szinttől a haladóig mindenkinek tudunk segíteni a fejlődésben. A profi sportolók általában csak a holt időben vannak nálunk. Az idő nagyobb részében az átlagos edzeni vágyók térnek be hozzánk.

HG: Most, hogy Csicsi az év túlnyomó részét Amerikában tölti, tervezitek, hogy dolgoztok még együtt? Fogjátok tartani a kapcsolatot?

FE: A szezon alatt nem annyira tartjuk a kapcsolatot, természetesen követem a híreket vele kapcsolatban, de nem beszélünk rendszeresen. Most Amerikában van, de természetesen a holt időszakban dolgozunk tovább.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés