Fa Nándor 93 nap után célba ért

Nyolcadik helyen végzett a magyar vitorlázó

Fa Nándor nyolcadik helyen végzett az idei Vendée Globe versenyen. A mai napon délben ért célba
a franciaországi Les Sables d,Olonne-ban. 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt teljesítette a kitűzött távot.

A verseny előtt Fa Nándor úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy úgy saccolja körülbelül 90-100 nap alatt fogja megtenni a távot. A 63 éves hajós a hazai tervezésű és építésű vitorlással, a Spirit of Hungary-val versenyzett. Az idei versenyen érte el a legjobb földkerülő eredményét.

Az utolsó métereken számos motoros és vitorlás kishajó kísérte, ezekről a szurkolók és a szakértők éljenzése kísérte a célig, míg a parton egy hatalmas kifeszített magyar zászló várta, rajta a Székesfehérvár felirattal. Fehérvár a vitorlás klasszis szülővárosa.

Fa Nándor az MTI-nek úgy nyilatkozott: „Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó."

Az első helyen a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel ért célba. A második a brit Alex Thomson lett, aki 74 nap 19 óra és 35 perccel. 2016 november 6-án 29 vitorlás indult őtnak, 11 hajó idő közben feladta a viadalt.

A Spirit of Hungary honlapján olvashatjátok a hajónaplót.

Szívből gratulálunk Fa Nándor sikeréhez!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés