R&A vizsga árnyékában

Jakobi Andris az a szerencsés, aki idén Saint Andrews-ba utazhat, hogy letegye a nemzetközi (R&A) golfbírói vizsgát. Andris szeretné gyarapítani azon magyar golfbírók táborát – Bodor Tibor, Cservák László, Fucskó Tünde, Gágyor Gábor, Horváth Béla és Lugosi Balázs -, akiknek ez már sikerült.    

HG Hogyan készülsz a vizsgára?

- Gőzerővel! Már a finisben vagyok, ugyanis hétfőn utazom 5 napra a golf szülőhazájába. Nagy presztízzsel bír ez a vizsga, így nagy álmom, hogy sikerüljön. Ehhez az 5 részből álló írásbelin 60 % felett kell teljesítenem. Minél magasabb százalékot érek el, annál nagyobb versenyeken vehetek részt golfbíróként.

Az első blokkban nem lehet használni a Döntések a Golf szabályiról c. könyvet, míg a második szakaszban már megengedett. A minél sikeresebb vizsga azon múlik, hogyan forgatom a már említett kötetet, hiszen ezek a feladatsorok döntően (65 %-ban) nyomnak a latba. A legnagyobb ellenség ugyanis az idő, hiszen mindösszesen 2,5 óra áll rendelkezésünkre.

A vizsga mellett szakmai továbbképzésen is részt veszek, valamint körbejárhatom Saint Andrewst és az egyetemet is.

HG Hogy érzed, készen állsz?

- Igen! Úgy gondolom, minden tőlem telhetőt megtettem. Természetesen van bennem egy egészséges drukk, de a legrosszabb az egészben, hogy csak a vizsga után két héttel tudom meg az eredményt. Ez pokoli időszak lesz.

Kaptam egy 100 oldalas felkészítőt, típusfeladatokkal. Kitöltöttem egy próbatesztet, amin sikerült 60 % felett teljesítenem, ami viszonylagos nyugalmat ad.   

A legjobban, a nyelvi nehézségektől tartok, hiszen ez egy jogi (szakmai) nyelv, ami nem egyszerű. Az, hogy tudod a szabályokat, még nem jelent semmit, a szituációs feladatoknál a „miértre” tevődik a hangsúly.

Játékosként és golfbíróként is a kihívásnak élünk, és ez tesz engem még motiváltabbá. Jelenleg első osztályú bíró vagyok, de remélem, egy hónap múlva már a „R&A vizsgát tett” szerepel majd a nevem alatt.

Ha már a vizsgánál tartunk, még Magyarországon is vár rám és csoporttársaimra egy PGA vizsga, amit már többször elcsúsztattak, és remélem, márciusban már erre is sor fog kerülni!

HG Bírói szempontból mi vár rád idén?

- Tavaly a Match Play kivételével valamennyi bajnokságon részt vettem, és remélem ez idén sem fog változni. Hamarosan elkészül a beosztás, amiből kiderül, hogy a szövetségi versenyeken kik fognak bíráskodni.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés