Dr. Klézli rendel

Fejlődtek golfozóink 2016-ban

Ugyan már eltelt 1 hónap 2017-ből, azonban lassan közeledik az új szezon. Ilyenkor legtöbbünk új célokat tűz ki, hogy mit szeretne fejleszteni játéktudásán, milyen mértékben tudja csökkenteni hendikep szintjét.

Egy kicsit tekintsünk akkor vissza a 2016-os évre, hogy vajon hogyan is sikerült ez sokunknak. Az elemzés alapját az EAGLE rendszerben rögzített MGSZ tagok versenyeredményei adták. Mint tudott 2016 januárjától szövetségi kártya kiváltása szükséges ahhoz, hogy az évben bármilyen versenyen hendikep módosítás legyen lehetséges. Egyéb esetben, mint vendégjátékos tud csak elindulni golfozó társunk.

 

Érdemes egy picit ránézni, hogy a teljes 923 regisztrált golfozó korcsoporti megoszlása hogyan is nézett ki 2016-ban.

A teljes létszámban juniorok 15%-ot képviselnek, ami magasabb, mint az európai átlag, de nem elegendő, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy csökkenjen a golfozók átlagéletkora.

 

 

Az első szembetűnő adat, hogy 2016-ban 923 játékos került regisztrálásra, de közülük mindösszesen 849-en rendelkeznek új hendikep bejegyzéssel.

Az, hogy 74-en nem voltak versenyen igen érdekes, de annál sokkal inkább szembetűnő, hogy 15%-a a regisztrált játékosoknak, azaz 144 golfozó mindösszesen csak 1 hendikep bejegyzéssel rendelkezik. Így ők sajnos további hendikep javításra nem adtak esélyt, melyek mögött nyilván megvannak az indokok. Néhányan a korábbi években rendszeres szereplői voltak a versenyeknek, mások induló hendikepjük rögzítésével szerepelnek a nyilvántartásban. Összesen 705 játékos egynél több versenyen vett részt, ahol aztán szépen módosultak a hendikep értékek. Azért érdemes a másik nagy csoportot is kiemelni, akik csak 2 versenyen képviselték klubjukat, ők 85-en voltak, azaz 12%-a a több versenyen résztvevőknek.

Részletesebben a következőkben azon 705 golfozó eredményeit vizsgálom, akik legalább 2 független hendikep bejegyzéssel rendelkeznek. A legtöbb változás versenyen elért eredmények alapján történt, de vannak néhányan hendikep felülvizsgálati eredménnyel (5 versenyző esetében), és EDS-sel is (55 ilyen bejegyzés történt egész évben). Természetesen az összes elemzés eredményei név nélkül jelennek meg.

A szezonban a golfozók egyik legfontosabb célkitűzése a minél többet sikerüljön játszani mellett, a hendikep csökkentése.

Ez 2016-ban 416 játékos társunknak sikerült is, és nem is akár hogyan. A csúcsot egy klubhendikeppel induló játékos tartja, aki 27,3-del csökkentette, és bogey játékos lett belőle, míg a másik golfozó társunk 25,9-del csökkentette hendikepjét. Igen erős kitartást és szorgalmat mutatnak ezek a számok.

Összesen 101-en 5-tel vagy annál nagyobb mértékben javították a számokban kifejezhető játéktudásukat. A tipikus javítás a 0,1 és a 4,9 érték között van, ahol 315 játékos indíthatja a 2017-es szezont alacsonyabb hendikeppel. Igencsak jelentős azok száma, akik kisebb mértékben, de rontottak a szezonban. Tudom, név nélkül készítem az elemzést, de bizony én is ebbe a csoportba tartozom, igaz csak 0,2-del. A legnagyobb rontás mértéke 5,6, de a részletesebb elemzésnél kiderült, hogy egy felülvizsgálat volt az év során.

A diagram nagyon szépen mutatja, amit egyébként is sejtünk, tudunk, hogy a magasabb hendikep csoportokban könnyebb elérni a nagyobb mértékű javulást.

Természetesen a nagyobb létszám miatt az átlagot érdemes nézni, mely sokkal szemléletesebben mutatja a javulások mértékét a golfozóink esetében. Ami jó, hogy a rontások ellenére a rendszeresen golfozók játéktudása fejlődik. Ez persze tudja inspirálni azokat is, akiknél a 2016-os év nem úgy sikerült.

A javítások illetve a kisebb rontások eredményeként egyre többen vannak az alacsonyabb hendikep csoportokban. Az év során egyre többen léptek át alacsonyabb csoportokba. A legnagyobb mértékben a 18 és 26 közötti csoport nőtt 45 játékossal. Ha kicsit jobban figyeljük a grafikont, akkor egyértelműen látszik a hazai golf egyik nagy problémája, az utánpótlás. Avval, hogy az év elején a klubhendikepesek fejlődtek, és alacsonyabb csoportba léptek, a klubhendikepesek létszáma így csökkent, Azaz a klubok az év folyamán nem tudtak vagy csak nagyon kevés olyan játékost behozni, megtartani, akik legalább két klubversenyen elindultak volna.

Azonban az is igaz emellett, hogy a 26-36-os csoport létszáma is jelentősen csökkent. Ez a tendencia nem mutat jól, hisz nem jelennek meg újabb és újabb golfozók a pályákon, akik szintén szeretnék fejleszteni játéktudásukat.

Ez a jelenség hamarosan erősen rányomja bélyegét a hazai golféletre. Nem fog működni az, hogy 7-800 golfozó legyen csak aktív a hazai piacon. Környező országokban ennyi játékos egy klubban van, nem egy országban.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés