Jubileumi Burns Vacsora, golfosokkal

A névadó Robert Burns Allowayben, Ayrshireben, Skóciában született, 1759. január 25-én. John Murdoch tanító nem is sejtette, hogy az olvasásban kiváló, de az írással küszködő fiatal diákból Skócia nemzeti dalnoka válik. Apja, William Burness egy szegény birtokos farmer volt, édesanyja Agnes Broun. Hét gyermekük közül Robert volt a legidősebb.

Fiatal éveit édesapja mellett, munkával töltötte, de szegénységük ellenére olvasott, művelt ember volt. Édesapja fontosnak tartotta taníttatásukat, ezért tanárt fogadott Robert és öccse, Gilbert mellé. Tizenöt éves korában Robert volt a legfontosabb munkás a farmon és ez arra ösztönözte, hogy nehéz életkörülményeinek ellensúlyozására írásba kezdjen. Burns igen fiatal korában írta első versét, amely egy óda volt az életét meghatározó többi dologról, nevezetesen a whiskyről, a nőkről. Amikor édesapja 1784-ben meghalt, Robert és testvére társak lettek a farmon. Azonban őt jobban érdekelte a költészet romantikája, mint a szántás embert próbáló feladata és miután volt néhány szerencsétlen kalandja a nőkkel (ami több törvénytelen gyerek születését eredményezte, köztük a leendő feleségének, Jean Armournak az ikreit), el akart menekülni a biztonságosabb, naposabb Nyugat Indiába. Azonban amikor elhatározta, hogy otthagyja a farmot, első verses kötete (olyan versek gyűjteménye, amik főleg egy szerelmi csalódásról szólnak) megjelent és igen pozitív kritikát kapott. Ez, és szülői büszkesége késztették a Skóciában maradásra. Edinburghben telepedett le, ahol tagja lett a Ploughman Poet nevű művész-körnek. Néhány hét leforgása alatt helyi hősből nemzeti sztár lett. Ezután engedélyezte Jean Armour édesapja a házasságukat, mivel már elismert személy lett Burnsből. A hírnév nem hozott gazdagságot, ezért munkát vállalt, hogy kiegészítse szűkös keresetét. Az adóbehajtás mellett folytatta az írást, több mint 400 dalát ma is ismerik. Életének utolsó éveit remekművek írásával teltek el. 1796. július 21-én halt meg szívbetegségben, 37 éves korában. Aznap halt meg, amikor Jean életet adott utolsó gyereküknek, Maxwellnek. Temetésére több mint tízezer ember ment el. Azonban akkori népszerűsége meg sem közelítette a mait. Születésének évfordulóját a Skótok mindig megünneplik vacsorával, whiskyvel. Ennek az ünneplésnek biztosan nagyon örült volna.

A Burns Supper (vacsora) eredete a 18. századig nyúlik vissza. A vacsorát Robert Burns, a skótok nemzeti költőjének emlékére világszerte születésének évfordulóján tartják. A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány 1997. óta szervezi a Budapest Burns Suppert, amelyen az alapítvány előző évi munkáját ünneplik autentikus skót hangulatban. A részvételi jegyekből, a tombolából és az aukcióból befolyó összeg az alapítvány kiemelt jótékonysági projektjeit támogatja. A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány beteg és hátrányos helyzetű gyermekeket támogat. Kisebb projektek mellett minden évben egy kiemelt programot támogatnak. Az esemény a Magyar-Skót Társaság szervezésében történik, amely társaság Magyar Zoltán alapító-elnök (aki a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány alapítója is egy személyben magántőkéjével) és Jock MacKenzie alelnök (aki jelenleg a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány kuratóriumának az elnöke is) nevéhez fűződik többek között. 2005-ben a magyarországi Brit Közösség felkérésére Magyar Zoltán lett a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány alapítója. Ő egykor labdarúgó, sportvezető, az FTC korábbi technikai igazgatója és az FTC egyik legsikeresebb szakosztályának a vezetője volt. Előbb évekig irányította a kajak-kenu, majd később a labdarúgó szakosztályt. Hobbiból az FTC Baráti Kör titkáraként sok sikeres akciót szervezett, később a Baráti Kör elnökségének a tagja is volt. Az alapítvány tiszteletbeli elnökének Sir Alex Fergusont (aki 27 évig volt a Manchester United vezetőedzője) kérte fel, aki nagy örömmel mondott igent a felkérésre a 2007. évi magyarországi látogatása alkalmával. Az alapítvány kuratóriumának tagjai mind önkéntes alapon járulnak hozzá a szervezet sikeres működéséhez, a PricewaterhouseCoopers és a KPMG pro bono szolgáltatásukkal az alapítvány hatékony és átlátható működését biztosítják, a Corinthia Hotel a vendéglátásával közreműködik a Burns Supper szervezésében. Nagyon fontos szerepet tölt be a szervezésben a magyarul is kiválóan beszélő Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány kuratóriumi tagja, a bizottság elnöke, aki természetesen idén is jelen volt az eseményen. Az alapítvány két patrónusa, Budapest mindenkori Brit Nagykövete (Iain Lindsay idén személyesen is részt vett az eseményen) és London mindenkori Magyar Nagykövete. Már az első esemény nyereséges volt, amelyen a szervezők nagy meglepetésére 250 vendég vett részt (idén 310-en jöttek el). Ekkor jött az ötlet, adományozzák oda a nyereséget, ezzel is eloszlatva azt a tévhitet az emberekben, hogy a skótok fukarok és minden garast a fogukhoz vernek. Azóta minden évben egyre sikeresebb eseményt sikerült rendezniük, amelyek bevételéből folyamatosan, gyermekeket és gyermek egészségügyi intézményeket tudnak jelentős mértékben támogatni.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány eddigi legnagyobb jótékonysági rendezvényének, a 20. Burns Suppernek szokás szerint a Corinthia Grand Hotel Royal Bálterme adott otthont 2017. január 21-én. A hagyományos skót kulturális est célja mindig az, hogy az alapítvány kiemelt adománygyűjtő projektjeit támogassa. A Budapest Burns Supper társadalmi eseményen szokás szerint  idén is a skót kultúra jellegzetességeit vonultatták fel: sok más mellett a Fife Police Pipe Band élő duda és dobkoncertje szólt, volt whisky-kóstolás, láthattunk skót néptáncosokat Debbie Moss vezetésével és skót kulináriákat (pl. haggis) kóstolhattunk. Fellépett a Bihari János Táncegyüttes is, amelyet több mint hatvan évvel ezelőtt 1954-ben alapított Novák Ferenc és néhány társa. Napjainkban már az alapítók unokái táncolnak, mögöttük sorakozik a Művészeti Iskola közel 200 növendéke. A Prima Primissima díjas együttes számos hazai és külhoni fesztivál szereplőjeként, nemzetközi rangot, elismerést szerezett. A táncosok és zenészek megidézték a magyar tájak színes és változatos népzenei és néptánc világát. Az eszközös tánchagyományok mellett az érdeklődők megismerkedhettek a somogyi, szatmári, rábaközi, valamint erdélyi táncokkal is, Kalotaszegről, Sóvidékről vagy Mezőségről. Részt vett az eseményen többek között Iain Lindsay Brit Nagykövet, David Johnston ceremóniamester, Szöllősi György újságíró (a Nemzeti Sport országos sportnapilap és a FourFourTwo havi futballmagazin magyarországi kiadásának a főszerkesztője), számos neves üzletember és golfos is: pl. Dr. Bánáti János (a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, a zirc-szarvaskúti Forest Hills Golf & Country Club elnöke), Takács Péter (aki a TóPARKprojekt értékesítési igazgatójaként és a Four Seasons Gresham Hotel PR igazgatójaként is dolgozott), Nick Kós (a félig magyar, félig ír származású üzletember, a PricewaterhouseCoopersKönyvvizsgáló magyarországi vezérigazgatója) és Dr. Horváth Dávid a Hungarian Golf magazin részéről. A sajtó részéről az M1 Tv csatorna és a Story magazin is jelen volt. Jól éreztük magunkat, csak az éjszaka alatt ért véget a tánc, a mulatság és az ismerkedés.

A jubileumi, tízedik alkalommal átadott a Puskás-Ferguson jótékonysági díjat pedig Nick Kós vehette át. Ennek története onnan ered, hogy 2006-ban egy skót futballrajongó, Stewart Miller réz trófea trófeát készített Puskás Ferenc tiszteletére és azt eljuttatta Magyar Zoltánhoz, aki felkérte barátját, Sir Alex Fergusont, hogy ő adja át. Azóta minden évben a vándordíjat a budapesti Robert Burns Alapítvány osztja ki az év szponzorának, akinek idén is Sir Alex Ferguson fog Angliában személyesen gratulálni.

 

Dr. Horváth Dávid

 

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
3
7
9
Dátum : 2020-09-09
10
13
14
21
23
24
28
30


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés